main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 juli 2024 — 11:30

Wouter de Winther over premier Dick Schoof: ‘Weten niet wat hij met Nederland van plan is’

Politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther uit kritiek op de keuze voor Dick Schoof als premier. De opvolger van Mark Rutte heeft zich nooit en plein public uitgesproken over zijn (politieke) idealen. “Ik vind het geen goed teken dat de politiek het stuur van dat machtige schip uit handen geeft aan de ambtenarij”, zegt De Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Rutte overhandigt vandaag na veertien jaar de sleutels van het Torentje aan oud-topambtenaar Schoof, die is gekozen door nieuwe coalitiepartijen. De Winther: “Ik denk dat je de vraag moet stellen of het gewenst is dat aan de top van een kabinet iemand wordt neergezet waarvan we nooit echt de nieren hebben geproefd in het openbare leven, die nog geen debat heeft gevoerd en van wie we eigenlijk helemaal niet weten wat hij van zaken vindt.”

Bekend is dat Schoof in het verleden lid was van de PvdA, maar dat lidmaatschap zegde hij op. “Waarom is dat eigenlijk gestopt? Op die vraag hebben we nog geen antwoord”, zegt De Winther. “De man zit straks in Brussel naast Emmanuel Macron en Olaf Scholz in de Europese Raad. Als het er echt op aankomt en de grote beslissingen moeten worden genomen, doet Schoof dat namens Nederland, zonder dat hij ooit heeft uitgelegd tijdens een verkiezingscampagne, interview of wat dan ook, wat hij met Nederland van plan is en waar hij voor staat.”

De Winther vindt het bovendien “geen goed teken dat de politiek het stuur van dat machtige schip uit handen geeft aan de ambtenarij”.

Schoof ‘een stoere man’

Voormalig minister Henk Kamp (VVD), ook te gast in Goedemorgen Nederland, vindt Schoof “een stoere man” omdat hij zijn nek uitsteekt. “Ik vind het heel dapper als je dit aandurft. Hij is 67, zijn pensioen begint al, en dan pakt hij zo’n klus op. Geweldig.” Kamp denkt wel dat het voor Schoof een nadeel is dat hij niet gepokt en gemazeld is in politiek Den Haag.

“Het grote verschil voor hem is: eerst zat hij altijd achter de schermen, allerlei slimme dingen te doen, goede dingen te doen en een ander moest voor de schermen gaan staan. Nu moet hij daar zelf gaan staan en met de kritische Tweede Kamer en kritische pers omgaan. Ik ben heel benieuwd hoe hij dat gaat doen.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Dat Schoof geen politicus is maar ambtenaar, vindt Kamp geen probleem. “Richard van Zwol is een topambtenaar, die is formateur geworden. Dick Schoof is een topambtenaar, die wordt minister-president. Je ziet dat de ambtenaren in de bres springen voor de politiek. Zij zorgen voor continuïteit en brengen de politiek in de gelegenheid om te doen waar zij voor zijn.”

Technocratisch bestuur

Politiek verslaggever van Het Financieel Dagblad Martine Wolzak reageert: “Dat zou de positieve variant zijn. Maar het kan ook zijn dat je een heel technocratisch bestuur krijgt, terwijl er heel de tijd gezegd is dat het politieke debat moet terugkeren, en dat er weer echte keuzes gemaakt gaan worden, en het moet kiezers weer duidelijk worden wie die keuzes maakt en waarom. Als je dan politieke besluiten uitbesteedt aan technocraten, dan doe je dat dus helemaal niet.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Wolzak vraagt zich af of het een voordeel of een nadeel is dat Schoof geen politieke kleur heeft. “Het hangt denk ik heel erg van zijn eigen opstelling af. Je kan denken: ik heb geen achterban, ik heb geen partij en dat geeft mij heel veel vrijheid. Het kan ook betekenen dat je een heel zwakke positie hebt ten opzichte van de Kamer en je eigen ministers.”

Samenwerking met Wilders

De Winther is benieuwd hoe Schoof zich gaat verhouden tot PVV-voorman Geert Wilders, de leider van de grootste partij van het land. “Het vermoeden is dat Geert Wilders zich toch gaat gedragen zoals we hem kennen en zoals hij zich gedroeg, in kabinet Rutte I (de PVV gaf toen gedoogsteun aan het kabinet), namelijk als iemand die er zelf ook nog wel wat van vindt en bewindspersonen probeert te bewegen om te doen wat hij wil.”

Kamp vindt het leuk dat Schoof net als hij uit Hengelo komt. “Ik geef hem het voordeel van de twijfel omdat hij een stoere vent is die een heel belangrijke taak voor Nederland gaat vervullen, maar ik ben er ontzettend trots op dat hij net als ik uit Hengelo komt. Hij is dan bekendste oud-inwoner van Hengelo.”

Lees ook: 

Kabinet Schoof I is beëdigd door koning Willem-Alexander

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Huurwet Hugo de Jonge 'rijdt het bouwen van meer woningen volledig in de wielen'

Van het verbod op tabak in de supermarkt tot de nieuwe huurwet die Hugo de Jonge op de valreep nog door de Eerste Kamer wist te loodsen: op 1 juli gaan er verschillende nieuwe wetten en wetswijzigingen in. Wat betekenen die wetten voor de economie? Martijn de Greve bespreekt het met: 

  • Econoom Jasper van Dijk van het Instituut voor Publieke Economie;
  • Jean Dohmen, journalist bij het FD;
  • En projectontwikkelaar en ondernemer Maarten de Gruyter.

Luister hier de podcast!

Podcast: Eva verdedigt zich met sleutelbos: 'Hij greep mij vast'

Hoe ver mag je gaan om jezelf te verdedigen? Welke spullen mag je meenemen om jezelf te kunnen verweren?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met officier van justitie Hella van der Most en Thalissa Leakat, zij verkoopt zelfverdedigingsmiddelen. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom weet inmiddels hoe het voelt om pepperspray in haar ogen te krijgen en spreekt met Eva die zichzelf moest verdedigen.

Luister hier de podcast!

Pittig eerste debat Schoof: ‘Oppositie is bezig de minister-president aan stukken te scheuren’

Het wordt kersvers premier Dick Schoof niet makkelijk gemaakt tijdens zijn eerste debat in de Tweede Kamer over de regeringsverklaring, ziet politiek commentator van De…

Lees meer

PVV-leider Geert Wilders tegen premier Schoof: ‘Slappe hap!’

PVV-leider Geert Wilders heeft premier Dick Schoof “slappe hap” genoemd, omdat hij vond dat Schoof niet fel genoeg was toen PVV-ministers racistisch werden genoemd door…

Lees meer

Slachtoffer doet voor het eerst zijn verhaal in podcast De Diamantroof: ‘Het was een moment van machteloosheid’

Bijna twintig jaar na de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis doen de hoofdrolspelers hun verhaal in de podcast De Diamantroof van Omroep WNL en…

Lees meer

Gestegen aandelenkoersen leveren pensioenfondsen 36 miljard op

Het belegd vermogen van Nederlandse pensioenfondsen is in het eerste kwartaal van dit jaar met bijna 36 miljard euro gestegen dankzij de winsten op de…

Lees meer

Huizenprijzen hard omhoog naar hoogste niveau ooit

De huizenprijzen op de krappe woningmarkt zijn nog nooit zo hoog geweest als afgelopen kwartaal, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De gemiddelde verkoopprijs…

Lees meer

Amper nog grote schermen te huur voor EK-wedstrijd Oranje

Voor de komende EK-wedstrijd tussen Nederland en Turkije zijn nog amper grote televisieschermen te vinden. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verhuurbedrijven….

Lees meer

Huizenjacht steeds zwaarder door grote krapte, merkt Makelaarsland

Meer bezichtigingen, vaker overbieden en woningen die steeds korter te koop staan: volgens Makelaarsland is de Nederlandse woningmarkt het afgelopen kwartaal nog krapper geworden. Dat…

Lees meer

Premier Schoof tegen Zelenski: steun aan Oekraïne ‘staat als een paal boven water’

Premier Dick Schoof heeft in een telefoongesprek met Oekraïense president Volodimir Zelenski laten weten dat zijn land kan blijven rekenen op steun vanuit Nederland. Nederland steunt…

Lees meer