main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 juli 2024 — 14:28

President Joe Biden overlegt met familie na dramatisch debat: ‘Hij moet doorgaan’

De Amerikaanse president Joe Biden heeft na zijn moeizaam verlopen verkiezingsdebat met familie overlegd in Camp David. Hij trok zich met zijn echtgenote, kinderen en kleinkinderen terug in dat buitenverblijf, bericht The New York Times. De familie van Biden moedigt hem volgens bronnen van de krant aan om niet op te geven.

De president en zijn team bekijken wat de volgende stap is na het als rampzalig beoordeelde televisiedebat tegen Donald Trump. Een warrige Biden had toen soms moeite om uit zijn woorden te komen. Dat leidde tot paniek in het Democratische kamp en tot discussie over de vraag of de 81-jarige politicus nog geschikt is als presidentskandidaat. Ook klonk kritiek op de medewerkers die de president moesten klaarstomen voor het debat.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Biden heeft zelf publiekelijk toegegeven dat het debat niet goed is verlopen. Een ingewijde vertelde de krant dat zijn zoon Hunter Biden hem nu aanspoort de druk te negeren om een stap terug te doen. Andere familieleden zouden bekijken hoe ze de president het best kunnen ondersteunen. Plaatsmaken voor een andere kandidaat is naar verluidt niet besproken.

Jonkie

Burgemeester van Leeuwarden en voormalig CDA-leider Sybrand Buma reageert in Goedemorgen Nederland op NPO 1: ”Ik mag hopen dat mijn vrouw en kinderen zouden zeggen: stop ermee, doe het jezelf niet aan. Het is zorgelijk dat het grootste land van het vrije Westen deze keuze voorgelegd krijgt. Dan is onze nieuwe premier nog een jonkie.”

De onrust binnen de Democratische Partij houdt ondertussen aan. De krant schrijft dat het campagneteam van Biden het hele weekend telefoongesprekken heeft gevoerd met boze geldschieters. Ze hopen te voorkomen dat die zich terugtrekken. NBC News bericht dat de campagnemanager van de president zondag een gespannen gesprek voerde met een veertigtal belangrijke donateurs.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Campagnemanager Julie Chavez Rodriguez zou hebben uitgelegd wat de gevolgen voor de campagne zijn als Biden toch besluit om zich terug te trekken. Vicepresident Kamala Harris zou dan de beschikking krijgen over een groot deel van het geld dat is opgehaald voor de campagne. Een veel kleiner bedrag gaat volgens ingewijden dan naar het bestuur van de Democratische Partij.

Meerdere donateurs zouden manieren hebben geopperd om Biden weg te krijgen. Een deelnemer omschreef dat volgens NBC honend als fantasierijke West Wing-achtige scenario’s, een verwijzing naar een televisieserie over het Witte Huis. Een aanwezige senator voorspelde dat zo’n proces “rommelig” zou worden en dat Harris uiteindelijk als de nieuwe kandidaat zou eindigen.

Loodzwaar

”Hij kan niet meer terug”, zegt voormalig VVD-campagneleider Frits Huffnagel in Goedemorgen Nederland. ”Ze hebben vorig jaar al geconstateerd dat hij de enige is die Trump kan verslaan. Dat heeft alles te maken met zijn bekendheid.”

Onbegrijpelijk vindt Huffnagel het wel. ”Ik blijf het raar vinden dat je in zo’n groot land de keuze tussen deze twee hebt. Ik heb niets tegen iemand van 81, maar als je ziet hoe hij er vier jaar geleden uitzag en hoe nu. Het is een loodzware baan. En dat nog eens vier jaar.”

Lees ook:

Joe Biden begrijpt zorgen na verkiezingsdebat

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Huurwet Hugo de Jonge 'rijdt het bouwen van meer woningen volledig in de wielen'

Van het verbod op tabak in de supermarkt tot de nieuwe huurwet die Hugo de Jonge op de valreep nog door de Eerste Kamer wist te loodsen: op 1 juli gaan er verschillende nieuwe wetten en wetswijzigingen in. Wat betekenen die wetten voor de economie? Martijn de Greve bespreekt het met: 

  • Econoom Jasper van Dijk van het Instituut voor Publieke Economie;
  • Jean Dohmen, journalist bij het FD;
  • En projectontwikkelaar en ondernemer Maarten de Gruyter.

Luister hier de podcast!

Podcast: Eva verdedigt zich met sleutelbos: 'Hij greep mij vast'

Hoe ver mag je gaan om jezelf te verdedigen? Welke spullen mag je meenemen om jezelf te kunnen verweren?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met officier van justitie Hella van der Most en Thalissa Leakat, zij verkoopt zelfverdedigingsmiddelen. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom weet inmiddels hoe het voelt om pepperspray in haar ogen te krijgen en spreekt met Eva die zichzelf moest verdedigen.

Luister hier de podcast!

Voormalig CDA-leider Buma doet oproep aan premier Schoof: ‘Hou niet de schijn op en wees eerlijk’

Voormalig CDA-leider Sybrand Buma roept de kersvers premier Dick Schoof op het eerlijke verhaal te vertellen. “Je moet eerlijk tegen de bevolking zeggen dat een…

Lees meer

Jongen (13) overleden door verkeersongeluk in Gelderse Twello

Een 13-jarige jongen uit Voorst is dinsdag overleden door een verkeersongeluk in het Gelderse Twello, meldt de politie. Het slachtoffer reed op zijn fiets en…

Lees meer

Schiphol verwacht drukkere zomervakantie dan vorig jaar

Schiphol verwacht dat het deze zomervakantie drukker wordt op de luchthaven dan vorig jaar, maar denkt nog niet op het niveau van voor de coronapandemie…

Lees meer

Kind van 14 overlijdt door aanrijding in Utrechtse Overberg

Een jongen van 14 jaar is dinsdag overleden door een ongeluk op de Haarweg in de Utrechtse plaats Overberg, meldt de politie. Het kind zat…

Lees meer