Afscheidsspeech Mark Rutte uniek: ‘Ik denk dat hij heeft gedacht: misschien is het wel zo netjes’
Met zijn afscheidsspeech zorgde Mark Rutte voor een unicum: niet eerder sprak een scheidend premier het land op deze manier toe. Toch vindt politiek journalist van EW Magazine Victor Pak het een goede zet van de afzwaaiend minister-president. Ook in politiek Den Haag zijn de reacties overwegend positief.
De afgelopen decennia werd Nederland slechts drie keer live toegesproken vanuit het Torentje, tot gisteren. In 1973 richtte toenmalig premier Joop den Uyl zich tot het land tijdens de oliecrisis. Het zou uiteindelijk tot premier Rutte duren voordat dit werd herhaald. Hij sprak Nederland twee keer toe vanuit het Torentje, tijdens de coronapandemie.
Rutte greep zijn afscheidstoespraak zondag aan om nogmaals spijt te betuigen over de toeslagenaffaire en de aardbevingenproblematiek in Groningen. “Eén van de belangrijkste dingen die ik als premier heb geleerd, is dat je best doen en alles goed doen twee heel verschillende dingen zijn. Dan denk ik meteen aan de toeslagenaffaire en de aardbevingen in Groningen”, zei Rutte. “Daar is onder mijn verantwoordelijkheid veel misgegaan en dat trek ik me ook persoonlijk aan.”
‘Adieu Mark’
In politiek Den Haag viel de toespraak van Rutte in goede aarde. “Wat mag Nederland zich gelukkig prijzen dat hij 14 jaar onze premier was”, schreef demissionair staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Eric van den Burg na de speech op X.
CU-leider Mirjam Bikker: “Dank @MinPres voor zoveel jaren dienst aan ons land. Op heftige momenten, in politiek ingewikkelde tijden, met Hollandse nuchterheid en betrokkenheid, dankjewel. Adieu Mark, het ga je goed.”
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
BBB-leider Caroline van der Plas vond het “Bijzonder dat Rutte het nodig vond om #toespraak te houden. Mooi dat hij pijnpunten benoemde, maar ook zei waar hij trots op is. En zonder veel woorden ook zorgen uitsprak. Het was #poldertoespraak waar iedereen iets naar gading kan uithalen. Mark, veel succes voor de toekomst!”, schreef Van der Plas op X.
Afscheidsspeech ‘heel logisch’
Het mag dan niet gebruikelijk zijn, politiek journalist van EW Magazine Victor Pak vindt dat Rutte er goed aan heeft gedaan om Nederland nog één keer toe te spreken. “Gezien hoe ingetogen zijn afscheid eigenlijk was – we hebben hem heel weinig gezien, hij heeft twee interviews gegeven over zijn afscheid, waarvan een aan het Jeugdjournaal – vond ik het niet heel gek, ook gezien zijn lange staat van dienst aan het land. Het leek mij heel logisch”, zegt Pak in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Voormalig VVD-campagneleider Frits Huffnagel kent Rutte goed. “Hij is de langstzittende premier van Nederland. Dat is uniek. Als je dan daarna een afscheidsspeech houdt, is het ook uniek. Ik denk dat hij heeft gedacht: misschien is het wel zo netjes dat ik nog even van mij laat horen en niet opeens weg ben.”
Voor zijn speech had Rutte het Torentje opgeruimd voor zijn opvolger, Dick Schoof, die dinsdag begint. “Er hangt nog een portret van Thorbecke, de grondlegger van onze democratie. Misschien een kleine verwijzing naar de opvolgers”, zegt Huffnagel.
Voormalig CDA-leider Sybrand Buma werkte jarenlang samen met Rutte. “Ik vind dat een vertrekkende premier best wel het recht heeft om dit even te vertellen en ik vind het mooi dat dit uitgezonden is.”
‘Dank. Dank. Dank’
De ramp met vlucht MH17 boven Oekraïne in 2014 noemde Rutte “misschien wel de meest ingrijpende en meest emotionele gebeurtenis uit mijn hele premierschap”. Hij raakte “meer nog dan daarvoor” overtuigd van de noodzaak om samen te werken in internationale verbanden als de Europese Unie en de NAVO. Hij wordt in oktober de hoogste baas van het laatstgenoemde militaire bondgenootschap.
Rutte herhaalt zijn gevleugelde uitspraak dat hij Nederland een “gaaf” land vindt. “Ik geef toe, ik heb dat misschien één of twee keer te vaak gezegd. Maar dat komt omdat ik het meen, uit de grond van mijn hart.”
De politicus vond het een “eer om jullie minister-president te mogen zijn”, besluit hij zijn toespraak. “Dank. Dank. Dank.”
Lees ook:
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Redding na de Ramp: de aardbeving in Haïti
Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.
Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?
Podcast: Welke portefeuille krijgt Eurocommissaris Hoekstra?
De zondag begint met Rick Nieman. Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
- Eurocommissaris Wopke Hoekstra over wat Europa de komende jaren nodig heeft op het gebied van economie, klimaat en geopolitiek;
- Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de nieuwe Defensienota;
- Schrijver Jessica Durlacher bezocht Israël tien maanden na 7 oktober en doet verslag;
- Journalist Carol Rock en oud Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer blikken vooruit op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.
Beluister de podcast hier!
Onderzoekers van de Rabobank verwachten dat koophuizen nog harder in prijs zullen stijgen dan ze eerder dachten. Er staan relatief weinig woningen te koop en…
Lees meerBedrijven hebben in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd opnieuw voor een recordbedrag aan dividend uitgekeerd. In het eerste kwartaal deelden ondernemingen ook al…
Lees meerIn het nieuwe tv-programma Van Roosmalen op Reportage trekt journalist en columnist Marcel van Roosmalen het land door om verslag te doen in geheel eigen…
Lees meerStaatssecretaris Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie roemt de positieve sfeer binnen het kabinet. “We hebben humor met elkaar gemeen”, zegt zij in het radioprogramma Sven…
Lees meerTerwijl Donald Trump in juni vraagtekens plaatste bij het mentale welzijn van zijn rivaal Joe Biden, moet de Republikein vannacht plots zelf bewijzen dat hij…
Lees meerDe bewindspersonen van kabinet Schoof I zijn nog niet zo lang bezig, maar SP-leider Jimmy Dijk plaatst nu al zijn vraagtekens. Met name bij minister…
Lees meerEr komen verscherpte grenscontroles in Duitsland om illegale migratie tegen te gaan. “De grens met negen buurlanden gaat opeens dicht”, zegt Duitslandcorrespondent van EW Guy…
Lees meerHet Nederlands elftal staat vanavond om 20.45 uur in de Nations League tegenover aartsrivaal Duitsland. Althans, dat was vroeger zo. “De rivaliteit is er eigenlijk…
Lees meerSP-leider Jimmy Dijk steunt de stakingen in het openbaar vervoer. Hij hekelt NSC en PVV, die volgens hem hun verkiezingsbeloften niet nakomen. “Deze mensen is…
Lees meerEen veelgehoorde klacht van tegenstanders van zzp’ers, is dat zij zorgen voor een sneeuwbaleffect van de tekorten in essentiële sectoren zoals in de zorg. “Onterecht”,…
Lees meerAgenten krijgen het bij escalerend voetbalgeweld vaak zwaar voor de kiezen. Een agent die vorig jaar tussen de rellen stond na een voetbalwedstrijd in Breda,…
Lees meerZolang het zzp-schap bestaat, zorgt het voor discussie. Want waar de ene beleidsmaker bang is voor ‘schijnzelfstandigheid’, ziet de ander alleen maar kansen. Bij Knab,…
Lees meerOnder zzp’ers en hun opdrachtgevers heerst al enige tijd onrust over een wet die per 1 januari 2025 beter gehandhaafd gaat worden door de Belastingdienst….
Lees meerDe wolf die de afgelopen tijd op landgoed Den Treek bij Leusden geregeld voor onrust zorgde, wordt voorlopig nog niet gevangen. Dat beloofde de provincie…
Lees meerDe Amsterdamse driehoek (locoburgemeester, politie, OM) heeft de voetbalwedstrijd Ajax – FC Utrecht, die komende zondag in de ArenA gespeeld zou worden, afgelast. Door de…
Lees meer