Voor scheidend minister Robbert Dijkgraaf waren excuses voor het slavernijverleden ‘een historisch’ moment
Robbert Dijkgraaf neemt afscheid van zijn post als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Eén van zijn hoogtepunten beleefde hij als coördinerend minister van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden.
Zowel premier Mark Rutte als koning Willem Alexander hebben allebei openlijk hun excuses aangeboden voor de Nederlandse betrokkenheid in het slavernijverleden. "Het was een historisch moment dat zij om vergiffenis vroegen", blikt Dijkgraaf terug.
Als coördinerend minister van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden hadden de excuses een extra betekenis voor Dijkgraaf. "Het ging om een grote groep Nederlanders die zich voor het eerst gezien en gehoord voelde. Met elkaar zo'n drempel overgaan, naar hopelijk een andere wereld waarin zij zich gezien blijven voelen, is heel bijzonder om mee te mogen maken."
Martin Bosma
Maandag vindt de Nationale Herdenking Slavernijverleden plaats. Een "heel belangrijk" moment volgens Dijkgraaf, die met een grote kabinetsdelegatie aanwezig is. De afzwaaiend minister hoopt op een waardige herdenking.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Wie niet aanwezig zal zijn, is Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma. NiNsee, de organisatie die de herdenking organiseert, heeft de uitnodiging van de PVV'er onder meer wegens zijn uitspraken in het verleden ingetrokken. Een verzoek vanuit NiNsee was dat hij zijn woorden terugneemt, maar daar geeft Bosma geen gehoor aan. In gezamenlijk overleg hebben NiNsee-voorzitter Linda Nooitmeer en Bosma besloten dat de Kamervoorzitter er niet bij zal zijn op maandag.
'Toon matigen'
PVV-leider Geert Wilders reageerde daar op X als volgt op: "Ik wil anders maandag wel naar Amsterdam gaan en daar speechen hoor. Ze zullen gaan hunkeren naar onze voorzitter."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Dijkgraaf zegt Wilders niet ter plekke te willen recenseren, maar hij maakt zich wel zorgen over "dat wij naar een tijd gaan waarin polarisatie en tegenstellingen groter worden". Als minister zag hij het als zijn taak die "toon te matigen en om mensen dichter bij elkaar te brengen". De afzwaaiend bewindsman denkt dat hem dat is gelukt tijdens het herdenkingsjaar. "Ik hoop voor de langere termijn dat we dat blijven doen."