Een verfrissende douche wordt mogelijk duurder: ‘Groot drinkwaterprobleem dreigt’
Aan een ontspannende douche, een toiletbezoek of een goedgevuld opblaasbadje in de tuin komt in de toekomst mogelijk een duurder prijskaartje te hangen. Nederland moet fors minder drinkwater gaan gebruiken vanwege dreigende schaarste. De overheid zet vooral in op gedragsverandering, maar onderzoekt tevens of de levensbehoefte één zwaarder belast kan worden. Dat staat in het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing.
Nederlanders gebruiken momenteel gemiddeld 134 liter drinkwater per dag. Dat moet dalen naar 100 liter, schrijft De Telegraaf. Het meeste leidingwater wordt gebruikt tijdens het douchen (41 procent), 25 procent voor het doorspoelen van het toilet, 12 procent voor de wasmachine en de andere 18 procent voor de afwas, het bad en voedselbereiding.
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Dat moet anders. ''We willen het watergebruik van huishoudens omlaag brengen door gedragsverandering'', staat in de aanpak. Kortom: Nederlanders moeten korter douchen, waterbesparende douchekoppen aanschaffen en de kleinere toiletknop gebruiken.
Wie meer water gebruikt, krijgt mogelijk een hogere rekening. Volgens de krant doet het ministerie 'onderzoek naar de effecten en effectiviteit van beprijzen/belasten ten behoeve van verminderen ver/gebruik van (drink)leiding-, grond- en oppervlaktewater'.
Gelderland, Overijssel en Groningen
Het water dreigt in een aantal regio's op te raken. ''Nederland heeft een woningbouwopgave van 900.000 extra woningen tot en met 2030 die allemaal van een drinkwateraansluiting moeten worden voorzien", staat in het plan beschreven. "Door klimaatverandering (hogere temperaturen) is er meer drinkwater nodig, maar is er minder (schoon) water beschikbaar door droogte en verzilting. In (delen van) provincies zoals Gelderland, Overijssel en Groningen is er nu soms al niet genoeg vergunningscapaciteit beschikbaar. Zo is het in Twente al voorgekomen dat grootzakelijke drinkwateraansluitingen zijn geweigerd. Ook in andere gebieden zijn extra bronnen nodig om in 2030 aan de drinkwatervraag te kunnen blijven voldoen.''
Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Nederland heeft volgens de overheid in 2030 'een groot probleem' als we op dezelfde voet verdergaan. Volgens het rapport wordt het steeds moeilijker om schone drinkwaterbronnen te vinden. ''Dit komt door de afname van natuurlijke beschikbaarheid, de druk op de ruimte, bodem en ondergrond, de afname van de waterkwaliteit en de toenemende concurrentie om water tussen drinkwater, industrie, landbouw en natuur. Daarnaast kosten bestuurlijke- en vergunningstrajecten veel tijd.''
Ook bedrijven krijgen te maken met beperkingen. De komende jaren mogen zij twintig procent minder drinkwater gebruiken. Ook voor de boeren, industrie en grote bedrijven dienen aangescherpte regels te komen, aldus De Telegraaf.