Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Stroomstootwapen kopen op Telegram: ‘Ze wilden een foto van een stapel geld’

Peter Visser

Van kleine revolvers en semiautomatische wapens tot ID-kaarten en drugs. Op berichtendienst Telegram worden allerlei illegale waren te koop aangeboden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel nam de proef op de som. Voor honderdvijftig euro kon zij een ID-kaart op de kop tikken van een Nederlandse man.

Van den Heuvel infiltreerde in verschillende kanalen in de chatdienst, die populair is bij criminelen omdat het er relatief eenvoudig is om je identiteit te verhullen. Ze stuitte onder meer op een advertentie van wapenhandelaren. "Ze waren goed op hun hoede. Voordat ik ze kon ontmoeten, wilden ze eerst een foto van een stapel geld", vertelt Van den Heuvel in de WNL-podcast Het Misdaadbureau.

Naast het geld moest Van den Heuvel een briefje neerleggen, met daarop geschreven de datum en haar profielnaam op Telegram. "Voordat de daadwerkelijke koop plaatsvond, wilden ze weten of ik serieus was."

Een andere handelaar op Telegram verkocht tasers en pepperspray, wat in Nederland enkel door de politie mag worden gebruikt. Van den Heuvel: "Een taser is een stroomstootwapen. Het kan gebruikt worden om je spieren te verlammen, je voelt echt een pijnscheut. Ik kwam zelfs een taser tegen in de vorm van een elektronische sigaret, een geheim wapen dus."

Van cocaïne tot een pistool en van gehandicaptenparkeerkaarten tot moedersleutels voor fietsen. Via de chatdienst Telegram kun je werkelijk alles op de kop tikken. Luister naar de podcast van WNL Het Misdaadbureau:

'Vanwaar al die vragen?'

Hoewel de illegale handelaren liever alleen communiceren via Telegram, lukte het Van den Heuvel om deze verkoper te spreken. "Al het contact verloopt vooral via die applicatie, maar met een smoes heb ik het toch voor elkaar gekregen dat hij even met mij wilde bellen. Ik heb in een korte tijd allerlei vragen op hem afgevuurd", met als doel om meer inzage te krijgen in zijn illegale handelen.

Van den Heuvel vroeg aan de man of ze meer dan één taser bij hem kon kopen, wat meteen argwaan wekte bij de verkoper. Op de vraag of korting mogelijk is bij de aankoop van meerdere wapens, antwoordde hij: "Dat kan allemaal wel bespreekbaar zijn, maar ik moet eerst maar eens zien of het allemaal goed gaat. Ik heb daar wel vaker voor niks gestaan."

Als gevraagd wordt naar de kwaliteit van de wapens en waar ze vandaan komen, zegt hij: "Vanwaar al die vragen? Ik vind het een beetje een vaag verhaal dat je daar naar vraagt. Ik ben daar nog nooit om gevraagd."

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Bij een andere verkoper kon Van den Heuvel een geldig ID-kaart kopen van een Nederlandse man. "Ik deed alsof ik interesse had, maar eerst wilde ik even bellen om te kijken of hij wel serieus was." Ook deze man stond Van den Heuvel te woord. "De ID-kaart is nog geldig tot 29 oktober", zei hij. "Ik heb er laatst één voor 250 euro weggedaan. (...) Met een geldig ID-kaart kun je veel doen. Je haalt je geld er dubbel en dwars uit, honderd procent."

Politie kijkt mee

In de strijd tegen criminaliteit is ook de politie aanwezig op Telegram. Barend Frans van politie in Amsterdam maakt zich zorgen over de eenvoud waarmee illegale producten online kunnen worden aangeschaft. "Het is momenteel op een aantal middelbare scholen een hype om een taser te hebben in de vorm van een zaklantaarn, waarmee je elektrische schokken kan uitdelen. Ze zijn heel makkelijk verkrijgbaar. Niet alleen op Telegram, maar ook elders op internet. Het is hartstikke gevaarlijk en niet normaal dat je zo'n ding bij je hebt."

Hij waarschuwt criminelen: "We zijn zichtbaar aanwezig, maar we kunnen ook onzichtbaar aanwezig zijn. Je denkt misschien dat je met een koper aan het onderhandelen bent, maar je bent met een agent aan het onderhandelen."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau