Nederlandse invloed in Europa neemt af: ‘Schoof heeft niet dezelfde positie als Rutte’
Oud-defensieminister en voormalig VVD-leider Joris Voorhoeve vreest dat Nederland “in een gat valt” door het vertrek van demissionair premier Mark Rutte, zegt hij in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. Ons land zal volgens hem de komende tijd weinig in de melk te brokkelen hebben in de Europese Unie. “Terwijl daar juist de topposities worden verdeeld en heel belangrijke besluiten vallen.”
Voorhoeve heeft zich de afgelopen periode veelal op de achtergrond gehouden met zijn mening over de formatie. Maar hij “vindt het erg belangrijk om aan deze discussie mee te kunnen doen, omdat de positie van het kabinet en het functioneren ervan van groot belang is voor de rol van de Nederlandse invloed in de Europese Unie en de NAVO”.
Luister naar de podcast van WNL Haagse Lobby. De tekst gaat hieronder verder.
Volgens de voormalig minister van Defensie is het “een beetje ongelukkig dat degene van de Nederlandse politici die de meeste invloed heeft opgebouwd, Mark Rutte, nu vertrekt”, zegt hij. In zijn rol als secretaris-generaal bij de NAVO moet Rutte met alle lidstaten onderhandelen. “Dat betekent niet dat we daarmee invloed hebben.”
Psychologische positie
“Vooral in de EU is het van groot belang wat de psychologische positie is van de vertegenwoordiger van de Nederlandse regering. Dat is de premier over het algemeen, plus de minister van Buitenlandse Zaken en af en toe ook nog andere ministers”, vertelt Voorhoeve. Aan beoogd minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC) zal het volgens hem niet liggen. Voorhoeve omschrijft hem als “een ervaren diplomaat die goed staat aangeschreven”.
Beoogd premier Dick Schoof mag dan wel een topambtenaar zijn geweest en iemand met een goedgevuld cv, “hij heeft niet de positie die Rutte had. Dus het risico is dat Nederland in een gat valt. En, in het begin althans, de komende maanden weinig invloed heeft op de Europese Unie. Terwijl daar juist de topposities worden verdeeld en hele belangrijke besluiten vallen”, aldus Voorhoeve.
Voorhoeve trekt aan de bel vanwege de Nederlandse rol in Europa, die volgens hem dus onder druk staat. “Nederland is niet zo groot, maar kan een belangrijke rol spelen, omdat onze grote buurman Duitsland eigenlijk altijd erg aarzelend is in het geven van leiding. Dat wil men liever niet.”
Nederland kan “een soort makelaar zijn” voor een beter Europees beleid, zegt Voorhoeve. “Dat hebben we hard nodig, want er staan hele grote belangen op het spel. Vooral door de oorlog van Rusland tegen Oekraïne.”
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Oekraïne
Het gaat Voorhoeve met name om het algemene beleid en niet zozeer de verdeling van topposities binnen de EU. “Stel dat we blijven aarzelend in het ondersteunen van Oekraïne. Want we willen dat Oekraïne de oorlog niet verliest”, schetst hij. “Je moet het doel hebben te winnen. Westelijke landen moeten Oekraïne fors steunen, want als dat niet gebeurt en Rusland wint, gaan er een aantal vreselijke dingen gebeuren.”
“Ten eerste krijgen we dan binnen een paar weken tien tot twintig miljoen extra vluchtelingen in Europa”, zegt de oud-bewindsman. “Want de Oekraïners zullen echt het land verlaten als Rusland wint. Dat mag nooit gebeuren. Ook omdat dat principieel erg fout is. Een land mag niet een ander land veroveren.”
Hoewel in het hoofdlijnenakkoord is opgenomen dat Nederland Oekraïne zal blijven steunen, zou volgens Voorhoeve “de steun van alle Europese en NAVO-landen nog een stuk groter moeten zijn om ervoor te zorgen dat Oekraïne z’n eigen zelfstandigheid, onafhankelijkheid en vrijheid behoudt. Een Russische overwinning betekent ook een enorme slag voor de democratieën, omdat het volkenrecht dan op losse schroeven staat”.
Lees ook:
Oud-staatssecretaris Wallage denkt dat Schoof een kabinet kan leiden: ‘Hij is een activist’
Door: Matthijs Meulblok
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Zaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meer