main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 22 juni 2024 — 22:12

Al 40 jaar wordt er naar olie geboord onder Rotterdam: scheuren in huizen en schade bij scheepswerven

Bij scheuren in muren en verzakte huizen denk je misschien al snel aan Groningen, maar ook inwoners van Rotterdam en omstreken hebben last van deze problemen. En ook daar worden de verzakkingen en scheuren veroorzaakt door bodemboringen – weliswaar niet voor gas, maar voor olie. Suzanne Streefland en Sandra van Steen maakten een podcast over de verzakkingen en welke maatschappelijke gevolgen die teweeg brengen.

Van Steen en Streefland wonen allebei al lange tijd in Rotterdam, maar wisten tot voor kort weinig tot niets over de oliewinning onder hun stad. Al 40 jaar boort de NAM daar olie uit de grond. De twee Rotterdammers merkten niet alleen te staan in hun ontbrekende kennis over de olieboringen onder hun stad en het leek hen daarom een goed verhaal om in te duiken. “Het boren vindt hier in Rotterdam plaats achter een dijkje dus het valt ook niet echt op”, aldus Streefland in WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

‘Grotere zorgen dan olieboringen onder je huis’

Het gebied waar geboord wordt, loopt vanaf Barendrecht onder de Nieuwe Maas door tot aan Schiemond. Op dat stuk grond wonen in totaal zeventigduizend mensen. “Het is een overwegend arm gebied waar veel passanten wonen en arbeidsmigranten. Mensen wonen er maar kort en hebben nauwelijks binding met het gebied. Ook spelen er vaak financiële problemen”, vertelt Van Steen. En die problemen worden ‘als groter gezien’ dan een olieboring onder het huis waar ze waarschijnlijk toch maar kort wonen. Schade aan die woning, zoals scheuren of verzakkingen, worden om die reden ook niet vaak gemeld.

Charlois

Toch zijn de zorgen over wat de boringen doen er wel degelijk. Inwoners van de volkswijk Charlois, waar mensen over het algemeen wél langere tijd wonen, vrezen voor hun toekomst en die van hun kinderen, aldus de podcastmakers. Eén van die inwoners is Duck, die de scheuren in zijn woning laat zien. “Kijk je ziet hier een scheur lopen die is twee jaar geleden ontstaan. Die scheur loopt helemaal tot boven je hoofd door”, is te horen in de podcast. Inwoner Nout denkt op zijn beurt dat de wijk over enige tijd niet meer leefbaar is.

En dan zijn er ook nog de scheepswerven die door de bodemverzakkingen hinder ondervinden. “Scheepswerven nemen een behoorlijk risico door in Rotterdam hun bedrijf op te bouwen.” In de podcast komt ondernemer Alwin aan het woord die door de bodemverzakking delen van zijn werf niet kan gebruiken. “De bodem gaat naar schatting nog verder zakken, dus voor mensen zoals Alwin betekent dit een directe pijn in de portemonnee.”

Toch is kosten doorberekenen aan de NAM moeilijk. “Rotterdam is gebouwd op klei- en veengrond en dan heb je altijd te maken met inklinking. Het blijft dus een welles-nietes-spelletje waardoor de verzakking komt”, aldus Streefland

Einde aan de boringen

In een reactie zegt de NAM dat de schaalgrote waarop geboord wordt, klein is en dat wat er met de boringen verdiend wordt een behoorlijke bonus is voor de staatskas. De gemeente Rotterdam, bewoners van de wijk Charlois en de omliggende scheepswerven willen dat de boringen per direct stoppen. De aanklacht ligt inmiddels alweer een kleine twee jaar bij de Raad van State. Wanneer de Raad uitspraak doet, is niet bekend.

Lees ook:

PVV-ministers onderworpen aan politiek kruisverhoor: ‘Een kans om wantrouwen te zaaien’

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: 'Dick Schoof is een activist'

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve, oud-staatssecretaris van Onderwijs en Sociale Zaken Jacques Wallage en met politiek verslaggever Thomas van Groningen.

Luister hier de podcast!

‘Geld langs de beveiliging smokkelen was onderdeel van de strategie’

Na tientallen ontmoetingen met de undercoveragenten wordt Ramazan steeds loslippiger. Zal hij eindelijk iets loslaten over de gestolen diamanten? Een grote stroomstoring dreigt roet in het eten te gooien.

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel ontmoeten Marechaussee Jur die naar het Spaanse Valencia vliegt om August aan te houden: lukt het deze keer wel om het brein achter de tralies te krijgen?

Luister nu naar de podcast!

Oekraïense president Zelenski op EU-top: geen tijd te verliezen

De Oekraïense president Volodimir Zelenski wil dat de EU-landen opschieten om beloofde hulp ook echt te leveren. “We hebben geen tijd te verliezen, want we…

Lees meer

Ruttes laatste boodschap aan EU-leiders: hou de boel bij elkaar

Scheidend premier Mark Rutte gaat de andere EU-leiders op het hart drukken de Europese Unie niet te laten verdelen. “Houd de zaak goed bij elkaar”,…

Lees meer

Amsterdam wil meer parkeervergunningen voor onderwijs en zorg

Het stadsbestuur van Amsterdam vindt dat er meer parkeervergunningen moeten komen voor medewerkers in het onderwijs en de zorg. Ook voor de politie zouden nieuwe…

Lees meer

Ook donderdag lokaal tropisch weer, maar vanaf vrijdag wordt het een stuk minder warm

In het Groningse Nieuw Beerta bereikte de temperatuur donderdagmiddag een tropische waarde van 30,2 graden. Daarmee is de tweede lokale tropische dag van het jaar…

Lees meer

Voormalig NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer: ‘Verstandig als Rutte niet naar NAVO-top gaat’

Mark Rutte treedt in oktober aan als secretaris-generaal van de NAVO, maar de aanstaande NAVO-top in Washington D.C. in juli kan hij beter overslaan. Dat…

Lees meer

Als sportinstructeur of reisadviseur heb je binnen no-time een baan: ‘We zijn een welvarend land’

Het personeelstekort in Nederland neemt iets af, maar de banen liggen nog altijd voor het oprapen. Volgens het UWV biedt de arbeidsmarkt volop kansen voor…

Lees meer

Podcast De Diamantroof: ‘Geld langs de beveiliging smokkelen was onderdeel van de strategie’

Bijna twintig jaar na de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis doen de hoofdrolspelers hun verhaal in de podcast De Diamantroof van Omroep WNL en…

Lees meer

Eerste lokale tropische dag van het jaar gemeten in Eindhoven

Het is de eerste lokale tropische dag van het jaar. Volgens Weeronline steeg de temperatuur woensdag in Eindhoven om 15.00 uur naar 30,2 graden. Van…

Lees meer