main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 juni 2024 — 11:38

Wordt Richard de Mos alsnog veroordeeld voor omkoping? ‘Het OM gaat door tot het bittere eind’

De Haagse politicus Richard de Mos hoort vandaag van het gerechtshof in Den Haag of hij wordt veroordeeld. Hij staat onder meer terecht voor corruptie, omkoping en schending van zijn ambtsgeheim. De Mos ontkent alle aantijgingen. Het vonnis is om 13.00 uur.

Het Openbaar Ministerie is ervan overtuigd dat De Mos zich schuldig maakte aan onder andere omkoping. Hij zou Haagse ondernemers hebben voorgetrokken, in ruil voor geld voor zijn partij. Daarbij zou hij zijn positie als wethouder hebben misbruikt.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Het OM sleepte hem voor de rechter, maar die sprak de fractievoorzitter van Hart voor Den Haag volledig vrij van alle beschuldigingen. Hetzelfde gold voor zijn partijgenoot Rachid Guernaoui en vijf Haagse ondernemers.

Wel of geen veroordeling voor De Mos

Het OM werd in de uitspraak van de rechtbank hard op de vingers getikt, maar ging desondanks in hoger beroep en eist nu een voorwaardelijke celstraf van zes maanden, met daar bovenop een werkstraf van 240 uur, een boete van 10.000 euro en een ambtsverbod van vier jaar.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

AD-verslaggever Niels Klaassen zegt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 dat het OM de zaak dit keer anders is ingegaan. In eerste instantie haalde het OM er allerlei andere zaken bij, zoals dat De Mos een criminele organisatie zou leiden. Voor de gebrekkige onderbouwing kreeg het OM dus een berisping van de rechtbank. “Het OM kijkt nu veel selectiever en klinischer naar de zaak. Ze vinden het nog steeds foute boel bij zijn partij en dat hij is omgekocht door die ondernemers, maar gaan niet meer al die andere dingen erbij betrekken.”

Principekwestie

Als het gerechtshof tot dezelfde conclusie komt als de rechtbank, is dat een “opnieuw een zware nederlaag voor het OM”, denkt Klaassen. Ondanks de eerdere uitspraak van de rechter, de volharde steun die De Mos vanuit de Hagenaren krijgt, houdt het Openbaar Ministerie toch vol. “Het is een principe- en prestigekwestie. Ze gaan door tot het bittere eind.”

Politiek verslaggever bij EW Victor Pak sprak met OM-baas Rinus Otte en kreeg te horen dat het inderdaad een principekwestie is geworden. “Hij had geen boodschap dat ze zo van tafel zijn geveegd in de eerste uitspraak. Hij vindt dat er onduidelijkheid is in het recht over deze kwestie.”

Pak doelt met ‘deze kwestie’ op het volgende: mag je als wethouder bepaalde giften nu wel of niet aannemen of deals sluiten? Daar is volgens Otte geen wetgeving over. “De enige andere manier om die duidelijkheid te krijgen is door dit proces aan te gaan. Dan horen we van de rechter hoe het precies zit en weten we in de toekomst hoe we verder moeten. Dat is zijn verklaring waarom dit zover gaat”, aldus Pak.

Lees ook:

Advocaten Richard de Mos boos op OM

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: 'Dick Schoof is een activist'

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve, oud-staatssecretaris van Onderwijs en Sociale Zaken Jacques Wallage en met politiek verslaggever Thomas van Groningen.

Luister hier de podcast!

‘Geld langs de beveiliging smokkelen was onderdeel van de strategie’

Na tientallen ontmoetingen met de undercoveragenten wordt Ramazan steeds loslippiger. Zal hij eindelijk iets loslaten over de gestolen diamanten? Een grote stroomstoring dreigt roet in het eten te gooien.

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel ontmoeten Marechaussee Jur die naar het Spaanse Valencia vliegt om August aan te houden: lukt het deze keer wel om het brein achter de tralies te krijgen?

Luister nu naar de podcast!

Oekraïense president Zelenski op EU-top: geen tijd te verliezen

De Oekraïense president Volodimir Zelenski wil dat de EU-landen opschieten om beloofde hulp ook echt te leveren. “We hebben geen tijd te verliezen, want we…

Lees meer

Ruttes laatste boodschap aan EU-leiders: hou de boel bij elkaar

Scheidend premier Mark Rutte gaat de andere EU-leiders op het hart drukken de Europese Unie niet te laten verdelen. “Houd de zaak goed bij elkaar”,…

Lees meer

Amsterdam wil meer parkeervergunningen voor onderwijs en zorg

Het stadsbestuur van Amsterdam vindt dat er meer parkeervergunningen moeten komen voor medewerkers in het onderwijs en de zorg. Ook voor de politie zouden nieuwe…

Lees meer

Ook donderdag lokaal tropisch weer, maar vanaf vrijdag wordt het een stuk minder warm

In het Groningse Nieuw Beerta bereikte de temperatuur donderdagmiddag een tropische waarde van 30,2 graden. Daarmee is de tweede lokale tropische dag van het jaar…

Lees meer

Voormalig NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer: ‘Verstandig als Rutte niet naar NAVO-top gaat’

Mark Rutte treedt in oktober aan als secretaris-generaal van de NAVO, maar de aanstaande NAVO-top in Washington D.C. in juli kan hij beter overslaan. Dat…

Lees meer

Als sportinstructeur of reisadviseur heb je binnen no-time een baan: ‘We zijn een welvarend land’

Het personeelstekort in Nederland neemt iets af, maar de banen liggen nog altijd voor het oprapen. Volgens het UWV biedt de arbeidsmarkt volop kansen voor…

Lees meer

Podcast De Diamantroof: ‘Geld langs de beveiliging smokkelen was onderdeel van de strategie’

Bijna twintig jaar na de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis doen de hoofdrolspelers hun verhaal in de podcast De Diamantroof van Omroep WNL en…

Lees meer

Eerste lokale tropische dag van het jaar gemeten in Eindhoven

Het is de eerste lokale tropische dag van het jaar. Volgens Weeronline steeg de temperatuur woensdag in Eindhoven om 15.00 uur naar 30,2 graden. Van…

Lees meer