main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 juni 2024 — 10:28

Politie sluit bureaus in Budel en Ter Apel om vroegpensioen: ‘We hebben een drukmiddel nodig om ons gehoord te voelen’

De Nederlandse Politiebond zet een volgende stap om een vroegpensioen te realiseren. Ditmaal sluiten zij hun bureaus voor één dag in Budel en Ter Apel. “We hebben een drukmiddel nodig om ons gehoord te voelen”, zegt voorzitter Nine Kooiman in Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

De Nederlandse Politiebond is al langer bezig met de vroegpensioenregeling, tot op heden zonder succes. Daarom sluit de bond nu voor één dag de deuren in Budel en Ter Apel, waar aanmeldcentra voor asielzoekers staan.

Brandhaarden

De taak van de politie bij aanmeldcentra is om de personen die zich melden te identificeren. Het werk is heel zwaar, zegt Kooiman. “Als je kijkt naar de incidenten in Ter Apel en Budel, zijn dat er alleen al op de centra zelf tweeduizend per jaar. Dat is enorm.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Budel en Ter Apel zijn “brandhaarden waar de veiligheid onder druk staat”, volgens de bestuursvrouw. Daarom hoopt zij met deze actie iets teweeg te brengen in Den Haag. “We hebben een drukmiddel nodig om ons gehoord te voelen. Zorg voor voldoende middelen en mogelijkheden en voor verlichting in het werk voor onze mensen”, richt zij zich tot de politiek.

Den Haag

Het sluiten van de bureaus zorgt ervoor dat alles in Budel en Ter Apel één dag vertraging oploopt. Dat terwijl de stapels dossiers bij de IND, die over de asielprocedures gaan, met de dag groter worden. “De druk in Den Haag loopt op”, ziet Kooiman. “Er is veel onrust op het ministerie, omdat wij de vertraging ingaan.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Op zijn beurt vraagt Den Haag aan de Nationale Politiebond of het een tandje minder kan, tot frustratie van Kooiman. “Nee, niet als jullie niet met maatregelen of oplossingen komen.” Zij richt zich nogmaals tot de politiek. “Zorg ervoor dat onze mensen veilig en gezond met pensioen kunnen. Zo niet, dan gaan wij gewoon door.”

‘Compleet uitgehold’

Dat de Nationale Politiebond de noodklok luidt, heeft met de enorme werkdruk te maken. “Als je kijkt naar de capaciteit binnen de politieorganisatie, worden we compleet uitgehold. Dat doet ook iets met de medewerkers zelf. Wij worden als duizenddingendoekje ingezet.”

Dus ook op locaties als de aanmeldcentra in Budel en Ter Apel, waar volgens Kooiman de politie niet hoort te zijn. “Dat is de verantwoordelijkheid van de IND en de Koninklijke Marechaussee.” Zij zaten echter ook met personeelsproblemen, waarna de politie werd opgetrommeld een handje te helpen. “Op het moment als er een veiligheidslacune is, zijn we daar.”

Op dit moment is het alleen een beetje te veel van het goede. “Wat op ons afkomt, is immens. We hebben van alles te doen”, zegt ze, doelend op onder meer de demonstraties en de verharding van de maatschappij. “Het is niet zomaar gewoon werk, het is zwaar werk. Zowel fysiek als mentaal. Dus wij hebben de vroegpensioenregeling nodig.”

Lees ook:

Politie houdt bureaus dicht voor vroegpensioensregeling: ‘Wij worden radicaal niet gehoord’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029

De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie…

Lees meer

Veel zzp’ers tasten nog in het duister nu handhaving op schijnzelfstandigheid nadert

Werkgevers en werknemers zijn nog niet massaal bezig hun contractvormen aan te passen, ondanks de naderende start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Volgens uitzendconcern Randstad…

Lees meer

Minister Bruins (NSC) wil maximale bestuurstermijn binnen de NPO: bestuurlijk verval voorkomen

Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is van plan om wettelijk te regelen dat bestuurders en leden van raden van toezicht bij de publieke…

Lees meer

Topvrouw Uniper: kabinet saboteert eigen verduurzamingsplannen

Als de overheid niet snel aan de slag gaat met het waterstofnetwerk, kunnen verduurzamingsplannen de prullenbak in. Daarvoor waarschuwt topvrouw van Uniper Benelux Dyonne Rietveld…

Lees meer