main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 juni 2024 — 10:28

Politie sluit bureaus in Budel en Ter Apel om vroegpensioen: ‘We hebben een drukmiddel nodig om ons gehoord te voelen’

De Nederlandse Politiebond zet een volgende stap om een vroegpensioen te realiseren. Ditmaal sluiten zij hun bureaus voor één dag in Budel en Ter Apel. “We hebben een drukmiddel nodig om ons gehoord te voelen”, zegt voorzitter Nine Kooiman in Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

De Nederlandse Politiebond is al langer bezig met de vroegpensioenregeling, tot op heden zonder succes. Daarom sluit de bond nu voor één dag de deuren in Budel en Ter Apel, waar aanmeldcentra voor asielzoekers staan.

Brandhaarden

De taak van de politie bij aanmeldcentra is om de personen die zich melden te identificeren. Het werk is heel zwaar, zegt Kooiman. “Als je kijkt naar de incidenten in Ter Apel en Budel, zijn dat er alleen al op de centra zelf tweeduizend per jaar. Dat is enorm.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Budel en Ter Apel zijn “brandhaarden waar de veiligheid onder druk staat”, volgens de bestuursvrouw. Daarom hoopt zij met deze actie iets teweeg te brengen in Den Haag. “We hebben een drukmiddel nodig om ons gehoord te voelen. Zorg voor voldoende middelen en mogelijkheden en voor verlichting in het werk voor onze mensen”, richt zij zich tot de politiek.

Den Haag

Het sluiten van de bureaus zorgt ervoor dat alles in Budel en Ter Apel één dag vertraging oploopt. Dat terwijl de stapels dossiers bij de IND, die over de asielprocedures gaan, met de dag groter worden. “De druk in Den Haag loopt op”, ziet Kooiman. “Er is veel onrust op het ministerie, omdat wij de vertraging ingaan.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Op zijn beurt vraagt Den Haag aan de Nationale Politiebond of het een tandje minder kan, tot frustratie van Kooiman. “Nee, niet als jullie niet met maatregelen of oplossingen komen.” Zij richt zich nogmaals tot de politiek. “Zorg ervoor dat onze mensen veilig en gezond met pensioen kunnen. Zo niet, dan gaan wij gewoon door.”

‘Compleet uitgehold’

Dat de Nationale Politiebond de noodklok luidt, heeft met de enorme werkdruk te maken. “Als je kijkt naar de capaciteit binnen de politieorganisatie, worden we compleet uitgehold. Dat doet ook iets met de medewerkers zelf. Wij worden als duizenddingendoekje ingezet.”

Dus ook op locaties als de aanmeldcentra in Budel en Ter Apel, waar volgens Kooiman de politie niet hoort te zijn. “Dat is de verantwoordelijkheid van de IND en de Koninklijke Marechaussee.” Zij zaten echter ook met personeelsproblemen, waarna de politie werd opgetrommeld een handje te helpen. “Op het moment als er een veiligheidslacune is, zijn we daar.”

Op dit moment is het alleen een beetje te veel van het goede. “Wat op ons afkomt, is immens. We hebben van alles te doen”, zegt ze, doelend op onder meer de demonstraties en de verharding van de maatschappij. “Het is niet zomaar gewoon werk, het is zwaar werk. Zowel fysiek als mentaal. Dus wij hebben de vroegpensioenregeling nodig.”

Lees ook:

Politie houdt bureaus dicht voor vroegpensioensregeling: ‘Wij worden radicaal niet gehoord’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: 'Dick Schoof is een activist'

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve, oud-staatssecretaris van Onderwijs en Sociale Zaken Jacques Wallage en met politiek verslaggever Thomas van Groningen.

Luister hier de podcast!

‘Geld langs de beveiliging smokkelen was onderdeel van de strategie’

Na tientallen ontmoetingen met de undercoveragenten wordt Ramazan steeds loslippiger. Zal hij eindelijk iets loslaten over de gestolen diamanten? Een grote stroomstoring dreigt roet in het eten te gooien.

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel ontmoeten Marechaussee Jur die naar het Spaanse Valencia vliegt om August aan te houden: lukt het deze keer wel om het brein achter de tralies te krijgen?

Luister nu naar de podcast!

Oekraïense president Zelenski op EU-top: geen tijd te verliezen

De Oekraïense president Volodimir Zelenski wil dat de EU-landen opschieten om beloofde hulp ook echt te leveren. “We hebben geen tijd te verliezen, want we…

Lees meer

Ruttes laatste boodschap aan EU-leiders: hou de boel bij elkaar

Scheidend premier Mark Rutte gaat de andere EU-leiders op het hart drukken de Europese Unie niet te laten verdelen. “Houd de zaak goed bij elkaar”,…

Lees meer

Amsterdam wil meer parkeervergunningen voor onderwijs en zorg

Het stadsbestuur van Amsterdam vindt dat er meer parkeervergunningen moeten komen voor medewerkers in het onderwijs en de zorg. Ook voor de politie zouden nieuwe…

Lees meer

Ook donderdag lokaal tropisch weer, maar vanaf vrijdag wordt het een stuk minder warm

In het Groningse Nieuw Beerta bereikte de temperatuur donderdagmiddag een tropische waarde van 30,2 graden. Daarmee is de tweede lokale tropische dag van het jaar…

Lees meer

Voormalig NAVO-chef Jaap de Hoop Scheffer: ‘Verstandig als Rutte niet naar NAVO-top gaat’

Mark Rutte treedt in oktober aan als secretaris-generaal van de NAVO, maar de aanstaande NAVO-top in Washington D.C. in juli kan hij beter overslaan. Dat…

Lees meer

Als sportinstructeur of reisadviseur heb je binnen no-time een baan: ‘We zijn een welvarend land’

Het personeelstekort in Nederland neemt iets af, maar de banen liggen nog altijd voor het oprapen. Volgens het UWV biedt de arbeidsmarkt volop kansen voor…

Lees meer

Podcast De Diamantroof: ‘Geld langs de beveiliging smokkelen was onderdeel van de strategie’

Bijna twintig jaar na de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis doen de hoofdrolspelers hun verhaal in de podcast De Diamantroof van Omroep WNL en…

Lees meer

Eerste lokale tropische dag van het jaar gemeten in Eindhoven

Het is de eerste lokale tropische dag van het jaar. Volgens Weeronline steeg de temperatuur woensdag in Eindhoven om 15.00 uur naar 30,2 graden. Van…

Lees meer