Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Anti-afluisterkastjes in Tweede Kamer komen uit China: moest afkomst geheim blijven?

Steve Oosterkamp

Het is voor Kamerleden verboden om TikTok te gebruiken, uit angst voor Chinese spionage. Groot is dan ook de verbazing dat speciale anti-afluisterkastjes, die aan alle Kamerfracties zijn uitgedeeld, afkomstig blijken te zijn uit... China. Wat politici vooral verbaast: de Kamerorganisatie probeerde de herkomst te verhullen.

Kamerleden die vertrouwelijke gesprekken willen voeren, moeten erop kunnen vertrouwen dat deze niet via hun telefoons, smartwatches of tablets worden afgeluisterd. In plaats van het advies om apparaten uit te schakelen of in een andere ruimte te leggen, zijn op aanbeveling van de inlichtingen- en veiligheidsdienst (AIVD) onlangs ruiskasten, die op kleine koelkasten lijken, uitgedeeld.

Op de voorkant van elke anti-afluisterkast staat een sticker met de tekst: "Verklein de kans op afluisteren". Achterop stond echter een sticker met "Made in China", waarvan het hoekje met die tekst recent is afgeknipt.

"Ik hou hier een ongemakkelijk gevoel aan over", zegt Michiel van Nispen (SP) in De Telegraaf. Eerder deze week stelde hij tijdens een debat vragen aan Kamervoorzitter Martin Bosma. "Toen ik dat debat voorbereidde was de sticker nog heel en nu is het hoekje er opeens vanaf." Van Nispen kan alleen maar gissen naar de reden. "Als er niks met die kasten aan de hand is, hoef je er ook niet geheimzinnig over te doen."

Een woordvoerster van de krant laat weten dat onrust over de Chinese kast niet nodig is. Waarom moest de tekst 'Made in China' er dan af? "Juist om verwarring daarover te voorkomen zijn de stickers op deze huls afgeplakt of verwijderd. De opdracht hiervoor is vlak na de plaatsing gegeven."

'Terecht argwaan'

Victor Pak, politiek journalist bij EW Magazine, snapt de verbazing over de kastjes wel. "De Tweede Kamer zegt dat het aan alle waarborgen voldoet", aldus Pak in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Het is toch een beetje gek om dan het stuk met 'Made in China' eraf te halen. Dat wekt terecht argwaan, ook bij een aantal Kamerleden. (..) Je zou toch denken dat je daar over nadenkt als je deze apparatuur inkoopt. Waar komt het vandaan en wat doen we er dan nog mee?"


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau