Rekeningrijden van de baan: PVV, NSC en BBB zien er geen heil in
De kans is klein dat we in Nederland gaan rekeningrijden. Dat werd duidelijk in een debat woensdag, waarin PVV, NSC en BBB alle drie uitspraken geen heil te zien in deze maatregel. Een grote opluchting voor automobilisten die bijvoorbeeld lange afstanden afleggen voor werk, maar het betekent ook dat Nederland miljarden euro's vanuit Brussel kan mislopen.
Dat zit zo: als Den Haag een hervormingsplan presenteert waarin vergroeningsplannen staan, zouden deze miljarden, afkomstig uit het Europese coronaherstelfonds, naar Nederland komen. Eerder werd door toenmalig minister van Financiën Sigrid Kaag al gewaarschuwd dat als het kabinet de kilometerheffing op de lange baan schuift, Nederland deze zak met geld niet krijgt.
Per kilometer betalen
Het idee van het demissionaire kabinet was om per kilometer te gaan betalen vanaf 2030, omdat er steeds meer elektrische auto's komen die weinig tot geen wegenbelasting betalen. "Op termijn willen we dat de motorrijtuigenbelasting weer betaald wordt door alle automobilisten. Dat is wel zo eerlijk", zei demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers eerder.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Nu de PVV met beoogd minister Barry Madlener de scepter gaat zwaaien op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, gaat rekeningrijden waarschijnlijk niet door. De coalitiepartijen, behalve de VVD, willen geen kilometerheffing, omdat zij vinden dat automobilisten buiten de Randstad harder worden geraakt door de grotere afstanden. Daarnaast is het OV-netwerk in deze dunnerbevolkte gebieden minder dekkend.