main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 19 juni 2024 — 13:45

Vicepresident Raad van State: ‘Asielbeleidscrisis niet zomaar allesomvattend als een crisis zien’

Vicepresident van de Raad van State (RvS) Thom de Graaf vindt het “duidelijk dat het migratie- en asielbeleidsprobleem niet zomaar allesomvattend als een crisis kan worden gezien, zoals bijvoorbeeld de covidpandemie dat was”. Dat zegt hij in het radioprogramma Sven op 1, in reactie op het nieuwe kabinet, dat een asielcrisis wil uitroepen.

Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) zei eerder dat het alleen in uitzonderlijke gevallen zoals oorlog of watersnood mogelijk is om een crisis uit te roepen. Daarbij leunde hij op een advies van de Raad van State over de spreidingswet. De Graaf, voorzitter van de Afdeling advisering bij de RvS, wil verder niet over het mogelijke besluit van het nieuwe kabinet uitweiden.

“We hebben geadviseerd over de spreidingswet en daar hebben we een aantal verstandige dingen gezegd, vind ik”, zegt hij. Maar “de vraag of er sprake is van een asielcrisis moet in de eerste plaats door de politiek worden beantwoord. Als dat leidt tot wetsvoorstellen, zullen we daarover oordelen. Daar wil ik nog niet op vooruitlopen”.

Wat er precies moet gebeuren op het gebied van asiel, “is aan de politiek”, benadrukt de vicevoorzitter van de Raad van State.

Luister deze uitzending nu terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder. 

Afdeling bestuursrechtspraak

In het hoofdlijnenakkoord schrijven PVV, VVD, NSC en BBB ook dat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State wordt verzelfstandigd, om de onafhankelijkheid te waarborgen. De Graaf plaatst zijn vraagtekens bij dat idee. “We gaan met de nieuwe bewindslieden van Binnenlandse Zaken en Justitie graag in gesprek over wat dat precies betekent.”

Volgens De Graaf kan het “een range aan mogelijkheden inhouden”, variërend van ‘een hekje’ tussen de afdelingen “tot een hele omvorming van de bestuursrechtspraak in het geheel. Ik hoop dat we er vooral heel weinig tijd, energie en menskracht aan hoeven te verliezen, want er zijn belangrijke dingen in het land te doen, bijvoorbeeld goeie bestuursrechtspraak en goede advisering”.

‘Wie zit daar precies op te wachten?’

De Graaf vindt het voorstel “niet per se een heel goed idee en niet per se nodig”, zegt hij. Volgens de vicepresident is de onafhankelijkheid nu al gewaarborgd. “Het gaat om de onafhankelijkheid van de bestuursrechtspraak. Die vind ik ook cruciaal. Daarom is bijvoorbeeld nu al lang in de Wet op de Raad van State geregeld dat alleen de leden die in de afdeling bestuursrechtspraak zijn benoemd, mogen rechtspreken en andere zich daar niet mee mogen bemoeien. Dat geldt ook voor mij. Het is allang geregeld.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Hij gaat verder: “Moet je zorgen dat benoemingsprocedures nog net iets anders zijn? Moet je zorgen dat de vicepresident, die verantwoordelijk is voor het geheel van de Raad van State, ook niet meer als functionele autoriteit zou mogen functioneren, om bijvoorbeeld een schorsing op te leggen? Dat kun je allemaal zo regelen, dat is geen enkel probleem. Maar ga je verder en haal je de afdeling bestuursrechtspraak helemaal uit de Raad van State en voeg je het toe aan de rechterlijke macht, dan haal je heel veel overhoop. Dan is de vraag: wie zit daar precies op te wachten?”

Maar “de politiek mag beslissen over de wetgeving. Ik mag erover adviseren”, aldus De Graaf.

Lees ook: 

SCP waarschuwt nieuw kabinet voor teleurgestelde kiezers door onhaalbare plannen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Made in Holland

Nederland staat voor molens, tulpen en klompen. Maar inmiddels ook wijngaarden, rijstvelden en theeplantages. Stand van Nederland onderzoekt of dit de toekomst is voor de Nederlandse economie.

Kijk Stand van Nederland: Generatie Next nu terug via NPO Start.

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

BBB: Amsterdam kan wel wat boerenverstand gebruiken

De BoerBurgerBeweging (BBB) gaat meedoen aan de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen in 2026. De partij met Caroline van der Plas als voorvrouw vindt dat de hoofdstad wel…

Lees meer

Kabinet heeft arbeidsmigratie in de dode hoek zitten: ‘Groot onderdeel van de wooncrisis’

Arbeidsmigratie in Nederland heeft in de loop der jaren enorme proporties aangenomen. Inmiddels telt ons land meer dan een miljoen mensen die hier naartoe zijn…

Lees meer

Man opgepakt na explosie bij bus van dakdekker in Den Bosch

Een 19-jarige man uit Den Bosch is opgepakt voor het vernielen van een bestelbus van een dakdekker, zondagavond. Een explosie en een steekvlam leidden tot…

Lees meer

Kabinet wil straffen voor drugsdelicten omhoog gooien

Als het aan het kabinet ligt, gaan de maximumstraffen voor drugsdelicten omhoog. Het smokkelen van harddrugs zou dan van 12 naar 16 jaar gaan. Ook…

Lees meer

‘Financiële stabiliteit komt vooral aanwaaien uit het buitenland’, zegt DNB-directeur

De onzekerheid door conflicten zoals in het Midden-Oosten en Oekraïne leidt er onder meer toe dat Nederlanders meer sparen. De geopolitieke spanningen zijn volgens een…

Lees meer

Bikker (CU) wil opheldering van PVV-minister Agema over pandemische paraatheid: ‘300 miljoen komt niet uit de lucht vallen’

In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat er 300 miljoen wordt bezuinigd op pandemische paraatheid. Nu maakt minister Fleur Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een draai…

Lees meer

Schoof mikt nog op vrijdag voor asielakkoord, voelt ‘veel druk’

Premier Dick Schoof verwacht nog altijd dat het kabinet vrijdag een besluit kan nemen over het al dan niet gebruiken van het noodrecht voor strengere…

Lees meer

Inzet Noord-Koreaanse militairen in Oekraïne betekent ‘serieuze escalatie’, vindt minister Veldkamp

De mogelijke inzet van Noord-Koreaanse militairen aan de kant van Rusland in de strijd tegen Oekraïne zou een “serieuze escalatie” betekenen, waarschuwt minister Caspar Veldkamp…

Lees meer

Voorwaardelijke boete voor FvD’er Van Houwelingen om ‘nazivlag-tweet’

FvD-Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft een voorwaardelijke boete van 450 euro gekregen van de rechtbank Den Haag voor het plaatsen van een tweet in…

Lees meer

Mirjam Bikker (CU): ‘Geen nieuwe verkiezingen bij val kabinet’

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker wil geen nieuwe verkiezingen uitroepen als het huidige kabinet zou vallen, vertelt ze in Sven op 1 op NPO Radio 1. “Artikel…

Lees meer

In dit ‘polderlab’ wordt Nederlandse rijst geteeld: ‘We hebben radicale ideeën’

De Universiteit Leiden experimenteert met het telen van producten uit warme landen in veengebied. In het zogeheten polderlab wordt zelfs rijst geteeld. Het is een…

Lees meer