main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 juni 2024 — 09:26

VVD-Kamerlid: ‘Leraren in frontlinie pro-Palestijnse demonstraties moeten op zoek naar andere baan’

VVD-Tweede Kamerlid Claire Martens roept Nederlandse universiteiten op om in gesprek te gaan met docenten die deelnemen aan pro-Palestijnse demonstraties en zeggen dat er geen plek is voor zionisten. Die leraren moeten op zoek naar een andere baan, zegt de VVD’er, die onderwijsminister Robbert Dijkgraaf oproept nog voor de zomervakantie de touwtjes in handen te nemen.

Maandag richtten pro-Palestijnse demonstranten een tentenkamp en barricades op bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op het Science Park. Even na middernacht hebben ze vrijwillig het terrein verlaten, zegt een woordvoerder van de politie. “Wanneer houdt dit op?”, vraagt Martens zich hardop af in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De pro-Palestijnse demonstraties hebben volgens haar tot gevolg dat steeds meer Joodse studenten de universiteitscampus links laten liggen. De belangrijkste eis van de demonstranten is dat de universiteiten alle banden met Israëlische instellingen verbreken, maar die wordt niet ingewilligd. In een open brief in Trouw zeggen demonstranten dat ze niet stoppen tot er naar ze wordt geluisterd.

“Het is aan ons om ervoor te zorgen dat de rectoren van universiteiten hun rug rechthouden. Ze moeten ervoor zorgen dat iedereen vrij naar de universiteit kan”, zegt Martens, die zich zorgen maakt over Joodse studenten. Volgens haar hebben de demonstraties bij universiteiten bovendien geen zin. “Het begint inmiddels te lijken op de gesprekken die ik heb met mijn dochter van twee, die haar zin niet krijgt en blijft staan. Ze moeten hier echt mee stoppen.”

Confrontatie met Halsema

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema ging gisteren in gesprek met pro-Palestijnse demonstranten bij de UvA. De demonstranten droegen gezichtsbedekkende kleding en toonden weinig respect voor de burgemeester. Zo verhief één van de demonstranten zijn stem, waarna hij zei dat de ogenschijnlijk rustige Halsema moest ‘blijven ademhalen’. “Het laat in één beeld zien wat er op dit moment fout gaat”, verzucht Martens.

Ze gaat verder: “Daar staan jonge mensen met geheel bedekte gezichten, met een groene band om hun voorhoofd, die tegen onze burgemeester schreeuwen dat ze moet blijven ademhalen, terwijl zij daar gisteravond naartoe is gegaan om het gesprek te voeren. Dit is echt onacceptabel en ik ben blij dat ze zijn weggegaan, ondanks dat ze natuurlijk weer heel veel vernielingen hebben aangericht. Wat ze nou eigenlijk willen, weet niemand.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

De liberaal vindt dat er niet gesproken moet worden met demonstranten die hun gezicht bedekken. “Ik denk dat het fout is gegaan op het moment dat de Universiteit van Amsterdam het gesprek is aangegaan een maand geleden met gemaskerde Engelssprekende relschoppers, waarvan ze achteraf hebben gezegd dat ze het niet hadden moeten doen. Je mag overigens ook niet met geheel bedekte gezichten op straat rondlopen, dus ze zullen daar echt moeten gaan handhaven.”

Motie

Martens dient vandaag een motie in die demissionair onderwijsminister Dijkgraaf oproept maatregelen te treffen tegen de demonstraties bij universiteiten. “De minister heeft heel lang gezegd dat het verschrikkelijk is en hij steunt de rectoren die zeggen ‘we zwichten niet’. Maar er zitten nog steeds mensen thuis, er worden nog steeds namen gedeeld van mensen die Joods zijn in groepsapps. Ik vind dat de minister moet optreden, hij is eindverantwoordelijk.”

Ze vindt dat er aangifte moet worden gedaan tegen demonstranten die zich niet aan de regels houden. Bovenal moeten universiteiten in gesprek gaan met docenten die “in de frontlinie staan” van pro-Palestijnse demonstraties en zeggen dat er geen plek is voor zionisten, zegt Martens. “We vragen aan Joodse en Israëlische leerlingen om de volgende dag weer aan te schuiven in de klas bij docenten die opriepen dat er geen plek is voor zionisten. Volgens mij moeten we dat absoluut niet willen anno 2024.”

‘Dan hoor je geen docent te zijn’

Martens benadrukt dat de docenten het recht hebben om te demonstreren. “Maar ik vind dat we heel duidelijke richtlijnen moeten opstellen en dat universiteiten zelf goed naar hun personeelsbeleid moeten kijken. Je hebt het recht om te demonstreren, maar zij hebben ook de taak en betaalde baan om ervoor te zorgen dat iedereen vrij en veilig is. Die zorgplicht nemen ze wat mij betreft niet serieus.”

Ze roept docenten die willen demonstreren “voor de goede zaak, voor de rechten van Palestijnen” op om naar het Malieveld te gaan. “Maar op het moment dat je oproept dat er voor een X-aantal leerlingen op je universiteit geen plek is, heb je daar wat mij betreft als docent niet zoveel te zoeken. Dan hoor je geen docent te zijn.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Docenten die dat wel doen, moeten volgens Martens op zoek naar een andere baan. “Daar moeten op z’n minst gesprekken over plaatsvinden. Daarvan horen wij dat dat nog onvoldoende gebeurt.” Het Kamerlid richt zich tot Dijkgraaf, die nog zo’n twee weken de stoel warm houdt op zijn ministerie. “Hij moet nu voorstellen aannemen om ervoor te zorgen dat de nieuwe minister gelijk aan de slag kan. Joodse studenten zitten thuis en voelen zich onveilig.”

Lees ook: 

Voorzitter studentenraad UvA hoort OM drie maanden cel eisen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat is de toekomst van de cultuursector?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche Martijn David en politiek commentator van EW Magazine Victor Pak.

Luister de podcast terug in je favoriete podcast-app!

Podcast: Dwingende Ali B. accepteerde geen nee

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Beluister de podcast!

Meer basisschoolleerlingen krijgen hoger advies door nieuwe toets

Na de invoering van de nieuwe doorstroomtoets hebben meer basisschoolleerlingen een hoger advies gekregen voor de middelbare school omdat ze de toets goed hebben gemaakt,…

Lees meer

Jaar cel voor bedreigen Frans Timmermans

Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans…

Lees meer

Cel- en taakstraffen voor AZ- en FC Twente-aanhangers na stadionrellen tijdens Europese wedstrijden

Voor zijn rol in de stadionrellen na de Europese wedstrijd tussen AZ en het Engelse West Ham United ruim een jaar geleden heeft de 51-jarige…

Lees meer

Burgemeester Nijmegen Hubert Bruls laakt actiegroep Nijmegen4Palestine: ‘Communiceren erg onhandig’

Burgemeester Hubert Bruls ontving zondag een brief van Nijmegen4Palestine, waarin zij een ‘te algemene aankondiging’ deden voor demonstraties tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Bruls laakt de…

Lees meer

NVWA: ‘volkoren’ producten zijn niet altijd volkoren

Producten die volgens de verpakking volkoren zijn, zijn dat niet altijd. Dat zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die onderzocht 190 volkorenproducten zoals koekjes,…

Lees meer

Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie….

Lees meer

Door recordprijzen verhuizen meer woningbezitters

Verrassend veel huiseigenaren kiezen er dit jaar voor hun woning te verkopen. ABN AMRO gaat er na een nieuwe analyse van uit dat er dit…

Lees meer

Huurprijzen blijven stijgen, aanbod droogt op mede door wet

Het vinden van een betaalbare huurwoning wordt met de dag lastiger. De gemiddelde vierkantemeterprijs steeg de afgelopen drie maanden met bijna 10 procent vergeleken met…

Lees meer

Arbeidsinspectie ontdekt per toeval arbeidsuitbuiting van Turkse chauffeurs

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft drie personen aangehouden in Den Haag op verdenking van betrokkenheid bij arbeidsuitbuiting. De zaak kwam per toeval aan het licht, vertelt…

Lees meer

Bezuinigingen op kunst en cultuur worden gezien als korten op de elite: ‘Het is een frame dat niet klopt’

Kunst en cultuur worden nog vaak in één adem genoemd met ‘de grachtengordel’ en ‘elite’ en dat beeld is al lang achterhaald, zegt de sector…

Lees meer

Republikeinen officieel achter Trump als presidentskandidaat

De Republikeinen hebben zich officieel achter ex-president Donald Trump geschaard als hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. Op een groot congres in Milwaukee nomineerden…

Lees meer