main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 juni 2024 — 11:46

Mark Rutte wordt baas van de NAVO: ‘Kat in het bakkie’

Mark Rutte wordt de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Daar is volgens diplomatiedeskundige Robert van de Roer geen twijfel over mogelijk. “Het is ‘kat in het bakkie'”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Maandag maakte beoogd premier Dick Schoof bekend dat het nieuwe kabinet op 2 juli wordt beëdigd. Dat de bordesscène nog even op zich laat wachten, heeft alles te maken met demissionair premier Rutte. Hij wordt zo in staat gesteld om eind juni aanwezig te zijn bij een EU-top met staatshoofden en regeringsleiders, waar een definitief besluit wordt genomen over wie NAVO-baas Jens Stoltenberg opvolgt.

Na lang aarzelen steunt inmiddels ook Slowakije de kandidatuur van Rutte, zo werd vanochtend bekend. Nu moeten alleen Hongarije, dat inmiddels ook lijkt bij te draaien, en Roemenië nog worden overtuigd. Gisteravond had Rutte in Brussel naar eigen zeggen “een goed gesprek” met de Hongaarse premier Viktor Orbán. Het lijkt erop dat Boedapest bereid is Rutte te steunen.

‘Benoeming kan op 1 juli een feit zijn’

“Het is eigenlijk gewoon rond”, zegt Van de Roer. “Wat nu nog nodig is, is de tekst op papier. Die is al uitonderhandeld tussen Nederland en Hongarije.” De diplomatiedeskundige verwacht dat “een dezer dagen” Orbán officieel groen licht geeft. “Misschien al het komende etmaal.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Roemenië heeft de eigen president Klaus Johannis voorgedragen als nieuwe secretaris-generaal. Hij is Ruttes enige tegenkandidaat. “Hij moet nog uit de boom komen”, zegt Van de Roer, maar ook dat lijkt slechts een kwestie van tijd. “Hij maakt geen enkele kans meer. De benoeming van Rutte kan zomaar voor 1 juli een feit zijn.”

Volgens Van de Roer moet er in ieder geval voor de NAVO-top in Washington vanaf 9 juli een definitieve klap op de zaak zijn gegeven. “De Amerikanen willen geen gedonder en gejaag op banen tijdens hun top. Dus het is kat in het bakkie.”

NAVO-norm

Onlangs werd bekend dat Nederland 2 procent van hun bruto binnenlands product (bbp) aan defensie zal uitgeven. De zogenoemde NAVO-norm wordt dan voor het eerst gehaald, net nu Rutte de sleutels in handen krijgt. “Dat is in zekere zin ironisch, omdat uitgerekend Mark Rutte als premier in eerdere kabinetten leiding gaf aan de kaalslag op Defensie”, zegt Van de Roer.

Hij denkt niet dat het halen van die norm met de kandidatuur van Rutte van doen heeft. “Het is verleidelijk om te denken dat Nederland zich als het braafste jongetje van de klas gedraagt, maar het geldt in dit geval voor heel veel Europese landen.” Voor Rutte is het een fijne binnenkomer. “Nu, bij het scheiden van de markt, staat Nederland er goed op. Dat is absoluut belangrijk. Amerikaanse presidenten, waaronder Donald Tump, hebben hier al decennialang op gehamerd.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Volgens Van de Roer hebben Europese NAVO-landen veel te lang voor een dubbeltje op de eerste rij gezeten. “De Europese landen zijn klaplopers geweest en lieten Amerika jarenlang betalen. Dat beeld wordt nu langzaam rechtgetrokken. Nog altijd niet volledig, maar dit is zeker een belangrijke stap in de goede richting.”

Hij vermoedt dat de discussie over de NAVO-norm daarmee niet voorbij is. “Het kan zijn dat er een discussie komt over 3 procent of zelfs 4 procent van het bbp voor defensie. Bijvoorbeeld Polen besteedt 4 procent aan defensie en de Poolse president heeft er in Washington onlangs voor gepleit om 3 procent NAVO-breed te doen.”

Lees ook: 

Premier Mark Rutte krijgt op de valreep toch een eigen documentaire: ‘Het moet wel echt zijn’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Live vanuit De Machinist in Delfshaven in Rotterdam

Zaterdag is het precies een jaar geleden dat Rotterdam werd opgeschrikt door dodelijke schietincidenten in Delfshaven en in het Erasmus MC.
Jill Bleiksloot en Wieger Hemmer blikken terug met:
  • Claire de Groot – geneeskunde student;
  • Maikel Lenssen – operationeel leider van de veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond;
  • Niels Dekker – namens de Familie.

AD-journalist Hans van Soest bespreekt de politieke week en cabaretier Marcel Verreck verzorgt een column.

Zaterdag om 17.00 uur
Nieuwe details over dubbele moord Weiteveen in podcast Het Misdaadbureau: ‘Van a tot z gefilmd’

De moorden in het Drentse Weiteveen zijn van a tot z gefilmd. Dat blijkt uit een nieuwe reconstructie van het AD. Hoe kon een ruzie…

Lees meer

‘Criminelen hebben een grote bak geld over voor gehackte politiegegevens’

Criminelen hebben een grote bak geld over voor de gehackte politiegegevens. Dat stelt AD-misdaadjournalist Chiel Timmermans. Minister van Justitie en Veiligheid Van Weel maakte vrijdagmiddag…

Lees meer

Twee soevereinen aangehouden: sportwagens, boten en motoren meegenomen

De politie heeft in Geesteren een 61-jarige man en een 59-jarige vrouw aangehouden die vermoedelijk deel uitmaken van een radicale soevereinenbeweging. Hun woning en verschillende…

Lees meer

Politie gehackt: contactgegevens van alle medewerkers buitgemaakt

Contactgegevens van alle politiemedewerkers zijn buitgemaakt bij een hack, meldt minister David van Weel (Justitie en Veiligheid). “Behalve de namen van politiemedewerkers, gaat het verder…

Lees meer

FNV: gesprek minister geen reden tot uitstel acties vroegpensioen

De vakbonden hebben minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) uitgenodigd om volgende week met ze in gesprek te gaan over een nieuwe vroegpensioenregeling voor mensen…

Lees meer

VNG: er is geen asielcrisis

Er is geen asielcrisis. Dat zegt Mark Boumans, voorzitter van de Commissie Asiel en Migratie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In het radioprogramma…

Lees meer

Michelle betaalt 37,50 euro per dag om bij haar huis te kunnen parkeren: ‘Veel verdriet van’

Nederlandse steden kampen met grote parkeerproblemen. Zo ook in Den Haag, waar inwoners veel geld kwijt zijn aan het parkeren van hun auto. Michelle van…

Lees meer