Mark Rutte wordt baas van de NAVO: ‘Kat in het bakkie’
Mark Rutte wordt de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO. Daar is volgens diplomatiedeskundige Robert van de Roer geen twijfel over mogelijk. “Het is ‘kat in het bakkie'”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Maandag maakte beoogd premier Dick Schoof bekend dat het nieuwe kabinet op 2 juli wordt beëdigd. Dat de bordesscène nog even op zich laat wachten, heeft alles te maken met demissionair premier Rutte. Hij wordt zo in staat gesteld om eind juni aanwezig te zijn bij een EU-top met staatshoofden en regeringsleiders, waar een definitief besluit wordt genomen over wie NAVO-baas Jens Stoltenberg opvolgt.
Na lang aarzelen steunt inmiddels ook Slowakije de kandidatuur van Rutte, zo werd vanochtend bekend. Nu moeten alleen Hongarije, dat inmiddels ook lijkt bij te draaien, en Roemenië nog worden overtuigd. Gisteravond had Rutte in Brussel naar eigen zeggen “een goed gesprek” met de Hongaarse premier Viktor Orbán. Het lijkt erop dat Boedapest bereid is Rutte te steunen.
‘Benoeming kan op 1 juli een feit zijn’
“Het is eigenlijk gewoon rond”, zegt Van de Roer. “Wat nu nog nodig is, is de tekst op papier. Die is al uitonderhandeld tussen Nederland en Hongarije.” De diplomatiedeskundige verwacht dat “een dezer dagen” Orbán officieel groen licht geeft. “Misschien al het komende etmaal.”
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Roemenië heeft de eigen president Klaus Johannis voorgedragen als nieuwe secretaris-generaal. Hij is Ruttes enige tegenkandidaat. “Hij moet nog uit de boom komen”, zegt Van de Roer, maar ook dat lijkt slechts een kwestie van tijd. “Hij maakt geen enkele kans meer. De benoeming van Rutte kan zomaar voor 1 juli een feit zijn.”
Volgens Van de Roer moet er in ieder geval voor de NAVO-top in Washington vanaf 9 juli een definitieve klap op de zaak zijn gegeven. “De Amerikanen willen geen gedonder en gejaag op banen tijdens hun top. Dus het is kat in het bakkie.”
NAVO-norm
Onlangs werd bekend dat Nederland 2 procent van hun bruto binnenlands product (bbp) aan defensie zal uitgeven. De zogenoemde NAVO-norm wordt dan voor het eerst gehaald, net nu Rutte de sleutels in handen krijgt. “Dat is in zekere zin ironisch, omdat uitgerekend Mark Rutte als premier in eerdere kabinetten leiding gaf aan de kaalslag op Defensie”, zegt Van de Roer.
Hij denkt niet dat het halen van die norm met de kandidatuur van Rutte van doen heeft. “Het is verleidelijk om te denken dat Nederland zich als het braafste jongetje van de klas gedraagt, maar het geldt in dit geval voor heel veel Europese landen.” Voor Rutte is het een fijne binnenkomer. “Nu, bij het scheiden van de markt, staat Nederland er goed op. Dat is absoluut belangrijk. Amerikaanse presidenten, waaronder Donald Tump, hebben hier al decennialang op gehamerd.”
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Volgens Van de Roer hebben Europese NAVO-landen veel te lang voor een dubbeltje op de eerste rij gezeten. “De Europese landen zijn klaplopers geweest en lieten Amerika jarenlang betalen. Dat beeld wordt nu langzaam rechtgetrokken. Nog altijd niet volledig, maar dit is zeker een belangrijke stap in de goede richting.”
Hij vermoedt dat de discussie over de NAVO-norm daarmee niet voorbij is. “Het kan zijn dat er een discussie komt over 3 procent of zelfs 4 procent van het bbp voor defensie. Bijvoorbeeld Polen besteedt 4 procent aan defensie en de Poolse president heeft er in Washington onlangs voor gepleit om 3 procent NAVO-breed te doen.”
Lees ook:
Premier Mark Rutte krijgt op de valreep toch een eigen documentaire: ‘Het moet wel echt zijn’
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meerDe NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meerHonderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…
Lees meer