main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 juni 2024 — 09:48

Wout Weghorst laat Nederland in slotminuten juichen op EK: ‘Het is een fenomeen’

Het Nederlands elftal is het EK in Duitsland goed begonnen door Polen met 1-2 te verslaan. Het kostte Oranje wel enige moeite, want pas in de slotminuten was het invaller Wout Weghorst die het verschil maakte.

Nederland maakte de dienst uit in Hamburg, maar kwam toch na een corner op achterstand. Adam Buksa kopte knap raak. Nog voor de rust trok Cody Gakpo de score gelijk.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Na de thee was het spelbeeld lang hetzelfde. Nederland domineerde, maar kwam niet tot scoren. Bondscoach Ronald Koeman bracht enkele wissels binnen de lijnen, waaronder spits Wout Weghorst. De pinchhitter maakte zijn naam waar door bij een van zijn eerste balcontacten meteen het net te vinden. Het was tevens de eindscore: 1-2.

‘Fenomeen’

“Het is een fenomeen, hoe hij dat iedere keer doet”, zegt sportjournalist Barbara Barend in Goedemorgen Nederland op NPO 1 over de matchwinnaar. “Het was ook een schitterend doelpunt.”

Ondanks zijn succesvolle invalbeurt, hoeft Weghorst bij de volgende wedstrijd tegen Frankrijk waarschijnlijk niet op een basisplaats te rekenen. Barend is het daarmee eens. “Ik snap goed hoe Koeman speelt. Hij heeft genoeg keuze voorin. Depay is de onbetwiste aanvalsleider. Maar het leuke aan Weghorst is dat als je hem inbrengt hij zijn waarde bewijst. Het is lekker om zo’n iemand achter de hand te hebben.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

De familie van Wout Weghorst, bij tankstation Weghorst is het daar niet mee eens. “Wij zien hem het liefst 90 minuten lang”, zegt Leonie Pater met een knipoog. “Maar uiteindelijk is het aan de coach. Eén ding weet ik wel zeker: Wout geeft altijd het maximale.” Wel of geen basisplek voor Weghorst, zijn familie is “ontzettend trots”, zegt Pater. “De Wout die wij hebben gezien, is de Wout die wij kennen. Ontzettend gedreven en vol met passie.”

Tekst gaat verder onder video

Pater heeft vanmorgen nog contact gehad de spits van Oranje. Hij vertelde haar dat hij een geweldige dag had. Tegelijkertijd doet Weghorst ook een kleine oproep aan Nederland. “Hij geeft expliciet aan dat de overweldigende Oranjesupport het team heel veel goed heeft gedaan. Hij roept vooral op met zoveel te blijven komen.”

Frankrijk

De volgende opponent van Nederland is titelfavoriet Frankrijk. Zij kruisen vrijdag om 21.00 uur de degens in Leipzig. “Dat wordt heel moeilijk. Frankrijk is een geweldige ploeg”, vertelt Barend.

Toch dicht Barend Nederland enkele kansen toe. “Mijn vertrouwen is meer gegroeid. Als we ook tegen Frankijk op deze manier kunnen voetballen, wordt het een mooie krachtmeting.”

Lees ook:

Tankstation familie Weghorst kleurt volledig oranje: ‘Wout is heel enthousiast!’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: 'Dick Schoof is een activist'

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve, oud-staatssecretaris van Onderwijs en Sociale Zaken Jacques Wallage en met politiek verslaggever Thomas van Groningen.

Luister hier de podcast!

Podcast: Politieagenten ontmaskeren criminelen op Telegram: 'Een taser voor maar 50 euro'

We belanden in de krochten van Telegram: hoe makkelijk kom je daar aan wapens, drugs en nepgeld? Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel belt met mensen die tasers, pepperspray en ID-kaarten aanbieden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek over de duistere kant van Telegram met landelijk Officier van Justitie Cybercrime Koen Hermans en Frans Barend van de politie Amsterdam.

Luister hier!

Een verfrissende douche wordt mogelijk duurder: ‘Groot drinkwaterprobleem dreigt’

Aan een ontspannende douche, een toiletbezoek of een goedgevuld opblaasbadje in de tuin komt in de toekomst mogelijk een duurder prijskaartje te hangen. Nederland moet…

Lees meer

Kamermeerderheid wil geen ‘omvolking’ meer horen in debatten

Tijdens debatten moet niet meer worden toegestaan om “racistische omvolkingstheorieën” te verspreiden, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Deze oproep van DENK aan het…

Lees meer

Moties van wantrouwen en van afkeuring tegen Yeşilgöz verworpen

De moties van wantrouwen en van afkeuring die oppositiepartijen hadden ingediend tegen demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz zijn verworpen. De indieners verwijten haar dat ze via…

Lees meer

Rusland schond mensenrechten op de Krim: ‘Zonder enige twijfel’

Rusland heeft op het bezette Oekraïense schiereiland de Krim de mensenrechten geschonden, oordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het geeft Oekraïne,…

Lees meer

Nederlander overlijdt na neerstorten zweefvliegtuig in Duitsland

Een 70-jarige Nederlandse man is in Duitsland overleden na het neerstorten van het zweefvliegtuig waar hij in zat, meldt het Duitse persbureau dpa. Op het…

Lees meer

Wie mag eerder met pensioen? FNV pleit voor puntensysteem

Vakbond FNV pleit voor een puntensysteem, dat bepaalt wie wel en wie niet voor zijn pensioen mag stoppen met werken. Dat meldt De Telegraaf. Met…

Lees meer

Wet betaalbare huur van Hugo de Jonge nog net op tijd aangenomen

De Eerste Kamer heeft de Wet betaalbare huur aangenomen. Daarmee wordt de wet, die de huren in de middensector en de sociale huursector omlaag moet…

Lees meer