main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Producten op de band bij een kassa in een supermarkt van Albert Heijn op het Gelderlandplein.
17 juni 2024 — 19:13

Winkelketens volgen AH nog niet met extra veiligheidsmaatregelen

Grote winkelketens komen nog niet met aanvullende veiligheidsmaatregelen in navolging van Albert Heijn. Die supermarktketen kondigde maandag aan dat medewerkers geen naamplaatje meer hoeven te dragen, extra training krijgen over hoe ze klanten kunnen aanspreken op ongewenst gedrag en dat de regels in de supermarkten zijn uitgebreid.

Onder meer Kruidvat, IKEA en HEMA merken net als AH dat personeel te maken krijgt met bijvoorbeeld agressie en overlast, maar niet zo vaak als de supermarktketen. Albert Heijn zegt hierover duizenden meldingen per jaar te krijgen van werknemers.

IKEA meldt via een woordvoerder dat werknemers via hun naamplaatje wel eens op sociale media zijn benaderd door klanten. “Na het lezen van het bericht van Albert Heijn gaan wij intern bespreken of wij daaraan mee moeten doen. Het geeft ruimte tot nadenken, maar ik vermoed dat wij niet dezelfde weg inslaan.”

Bij Kruidvat dragen medewerkers sowieso geen naambordjes, aldus een woordvoerster van de drogisterijketen. “Wat je in de maatschappij ziet, zie je ook in de winkel. Het gebeurt niet zo veel dat we meer maatregelen nemen.” Ook HEMA zegt geen aanleiding te zien om de veiligheidsmaatregelen te veranderen.

Veel agressie

Andere supermarktketens zien net als Albert Heijn veel agressie tegen winkelmedewerkers, maar volgen hun concurrent niet met extra maatregelen binnenkort. “Agressie is helaas in onze gehele sector een probleem”, zegt een woordvoerster van Lidl. Volgens haar krijgen werknemers trainingen om met agressie, geweld en andere vervelende situaties om te gaan. In de supermarkten hangen camera’s en als het nodig is, komen er beveiligers.

DekaMarkt ziet ook dat de agressie is toegenomen, aldus een woordvoerder. Die keten biedt medewerkers volgens hem al extra training aan om hier goed mee om te kunnen gaan. Jumbo, de op een na grootste supermarktketen, heeft nog niet gereageerd op vragen over toegenomen agressie en extra maatregelen.

Branchegenoot Dirk van den Broek meldde in april dat werknemers een bodycam krijgen die ze aan kunnen zetten als een situatie uit de hand dreigt te lopen. PLUS zei al eerder vaker agressieve situaties in zijn winkels te zien. Daarom krijgen werknemers dit jaar extra trainingen op het gebied van veiligheid.

Lees ook:

Schelden, slaan en spugen: Albert Heijn is agressie naar personeel beu

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: 'Dick Schoof is een activist'

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met oud-minister van Defensie Joris Voorhoeve, oud-staatssecretaris van Onderwijs en Sociale Zaken Jacques Wallage en met politiek verslaggever Thomas van Groningen.

Luister hier de podcast!

Podcast: Politieagenten ontmaskeren criminelen op Telegram: 'Een taser voor maar 50 euro'

We belanden in de krochten van Telegram: hoe makkelijk kom je daar aan wapens, drugs en nepgeld? Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel belt met mensen die tasers, pepperspray en ID-kaarten aanbieden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek over de duistere kant van Telegram met landelijk Officier van Justitie Cybercrime Koen Hermans en Frans Barend van de politie Amsterdam.

Luister hier!

Eerste lokale tropische dag van het jaar gemeten in Eindhoven

Het is de eerste lokale tropische dag van het jaar. Volgens Weeronline steeg de temperatuur woensdag in Eindhoven om 15.00 uur naar 30,2 graden. Van…

Lees meer

Bosma niet naar slavernijherdenking: uitnodiging ingetrokken

Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma gaat maandag niet naar de nationale slavernijherdenking, bevestigt zijn woordvoerder. Na een gesprek met organisatie NiNsee is “gezamenlijk overeengekomen” dat zijn…

Lees meer

Dilan Yesilgöz houdt Geert Wilders verantwoordelijk voor omvolkingstheorieën van zijn partijgenoten

Als bewindspersonen tijdens het uitoefenen van hun ambt met omvolkingstheorieën naar buiten treden, hoeven zij niet op steun van VVD-leider Dilan Yesilgöz te rekenen. “Ik ga…

Lees meer

Agema ziet aanpakken administratietijd in zorg als ‘heilig doel’

Toekomstig zorgminister Fleur Agema ziet het als haar “heilig doel” om de tijd die zorgmedewerkers kwijt zijn aan administratie “fors te verminderen”. Tijdens haar hoorzitting…

Lees meer

Een verfrissende douche wordt mogelijk duurder: ‘Groot drinkwaterprobleem dreigt’

Aan een ontspannende douche, een toiletbezoek of een goedgevuld opblaasbadje in de tuin komt in de toekomst mogelijk een duurder prijskaartje te hangen. Nederland moet…

Lees meer

Kamermeerderheid wil geen ‘omvolking’ meer horen in debatten

Tijdens debatten moet niet meer worden toegestaan om “racistische omvolkingstheorieën” te verspreiden, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Deze oproep van DENK aan het…

Lees meer

Moties van wantrouwen en van afkeuring tegen Yeşilgöz verworpen

De moties van wantrouwen en van afkeuring die oppositiepartijen hadden ingediend tegen demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz zijn verworpen. De indieners verwijten haar dat ze via…

Lees meer