Niet stikstof, maar konijnen zitten woningbouw in Utrecht dwars
Het gaat niet goed met de konijn, wat de provincie Utrecht heeft overtuigd om bouwers een onderzoekplicht op te leggen. Wordt het knaagdier gesignaleerd, moet er een bouwvergunning aangevraagd worden.
Bij bijvoorbeeld het bouwen van een woning, moet de bouwer verplicht en nauwkeurig kijken wat dit voor invloed heeft op de natuur. Daar horen ook beschermde diersoorten bij en binnenkort vallen hazen, konijnen, de bunzing, hermelijn en de wezel ook onder die noemer. Voorheen stonden deze knaagdieren nog op de vrijstellingslijst, maar omdat het slecht met ze gaat, worden ze er vanaf 1 september dit jaar vanaf gehaald.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Concreet betekent dit voor bouwers dat zij mogelijk vertraging oplopen als zij sporen van de dieren aantreffen in de omgeving waar zij bouwen. Alvorens zij verder kunnen met hun werkzaamheden, moeten zij een omgevingsvergunning flora- en fauna aanvragen. De vergunning wordt vervolgens getoetst door de provincie.
'Een beetje overdreven'
Directeur Coen van Rooyen van brancheorganisatie WoningBouwersNL zegt tegen De Telegraaf dat het de zoveelste maatregel is die de woningbouw doet vertragen. Daarnaast twijfelt hij of het konijn bestempelen als beschermd diersoort wel nodig is. "Dat lijkt me een beetje overdreven. Als je er twee bij elkaar zet, zijn het er al snel honderd."
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
TUI-woordvoerder Petra Kok zegt in Goedemorgen Nederland "helemaal verbaasd" te zijn dat het konijn een beschermde diersoort is. "Er zijn er genoeg. Vertrek maar eens vanaf Rotterdam Airport. Als het vliegtuig daar over de baan rijdt, het hele land zit daar vol met konijnen."