main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP.
14 juni 2024 — 19:16

Marjolein Faber (PVV) nog steeds kandidaat migratieminister

PVV’er Marjolein Faber is nog steeds de beoogde minister van Asiel en Migratie, zegt formateur Richard van Zwol na crisisoverleg met de partijleiders van de vier coalitiepartijen. De beoogde minister-president Dick Schoof wilde alleen kwijt dat het een “nuttig gesprek” was, de partijleiders onthielden zich van commentaar.

Het spoedoverleg werd ingelast nadat VVD-leider Dilan Yeşilgöz zich vrijdagochtend kritisch had uitgelaten over de kandidatuur van het PVV-Kamerlid. Faber wordt de opvolger van Gidi Markuszower, die donderdag opzij is geschoven als ministerskandidaat na een screening door de AIVD.

Maandag tot en met woensdag ontvangt Van Zwol alle kandidaat-bewindspersonen die officieel zijn voorgedragen. Op het door het Bureau Woordvoering Kabinetsformatie gedeelde overzicht ontbrak vrijdagochtend de naam van Faber. Na het overleg zegt de formateur dat ook zij wordt uitgenodigd voor een gesprek. Hij vindt de politica een geschikte kandidaat voor de post en zegt dat ze ook door de AIVD-screening is gekomen.

Faber reageerde na het crisisoverleg op de commotie over haar uitspraken. Ze zei daar begrip voor te hebben. “Als lid van het kabinet zal ik mij natuurlijk uiten binnen de lijnen van het Hoofdlijnenakkoord en de rechtsstaatverklaring”, schreef ze op X.

‘Rustiger in de media uiten’

Tijdens het overleg met de fractieleiders is het ook gegaan over de manier waarop ze hun bedenkingen en ongenoegen aan elkaar bekendmaken. Van Zwol zegt dat zij zich voortaan “rustiger in de media zullen uiten”. Dat voornemen is tijdens de formatie wel vaker uitgesproken. Toch bleven de onderhandelende partijen elkaar bekritiseren via (sociale) media. De formateur benadrukt meermaals dat hij de “rust en orde” wil bewaren. De onderhandelaars hebben volgens hem geen woorden teruggenomen tijdens het gesprek.

Het is nooit eerder vertoond dat de naam van een kandidaat-minister bekend is, en die vervolgens na een screening afvalt. Eveneens zeer ongebruikelijk is dat een coalitiepartij openlijk vraagtekens stelt bij een kandidaat-bewindspersoon, zoals de VVD deed bij Faber. “Het komt echt elke formatie wel voor dat een of meer van de kandidaten in het bijzonder in de schijnwerpers worden gezet”, zegt Van Zwol echter bagatelliserend.

Vicepremier PVV onbekend

Wie vicepremier wordt namens de PVV is nog niet bekend. Daar is volgens Van Zwol niet over gesproken. PVV-leider Geert Wilders zal die naam uiterlijk maandag bekendmaken.

Het besluit dat Markuszower geen minister kon worden, heeft Wilders donderdag samen met Van Zwol genomen, zegt de formateur.

Lees ook:

Wie is Marjolein Faber, de beoogd PVV-minister Asiel en Migratie? ‘Een vertrouweling van Wilders’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: De problemen in de zorg stapelen zich op

Een groeiend personeelstekort, hoge werkdruk en een vergrijzende bevolking: de problemen voor de zorg stapelen zich op. Het hoofdlijnenakkoord biedt maar weinig duidelijkheid voor de sector. Voor welke uitdagingen komt beoogd minister van Volksgezondheid Fleur Agema straks te staan?

Luister deze aflevering van Haagse Lobby nu terug in je favoriete podcast-app.

Diamantrovers 'Amsterdamse straatjongens'

Richard luistert wekenlang mee met de verdachten omdat er afluisterapparatuur in hun woningen is geplaatst. Laten ze iets los over de diamanten? Teamleider Roy voelt de druk toenemen, hij is bang dat hij zijn team binnen niet al te lange tijd moet opdoeken.

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel horen voor het eerst de stem van Errol tijdens een rechtszaak over de buit.

Luister nu aflevering drie van De Diamantroof in je favoriete podcast-app.

Friese Staten stemmen in met bezuinigingen op Friese taal

De Provinciale Staten in Friesland hebben voor een bezuiniging van 800.000 euro op het Friese taalbeleid gestemd. De bezuinigingen werden in mei aangekondigd, een maand…

Lees meer

Staatssecretaris Van Rij (Financiën): compensatie benadeelde beleggers valt mogelijk lager uit

Het compensatiebedrag voor benadeelde beleggers in box 3 valt mogelijk lager uit dan wordt gedacht. Dat zegt afzwaaiend demissionair staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij…

Lees meer

Aantal vrouwelijke ondernemers blijft steken: ‘Je moet een beetje naïef zijn’

Het aantal vrouwelijke ondernemers groeit nauwelijks door, zegt ABN AMRO in een nieuw rapport. Afgelopen jaren is hun aandeel blijven steken op 37 procent en…

Lees meer

Superscan van kabinet-Schoof: ‘Kabinet met populisten wordt bureaucratischer dan ooit’

Het is het onderwerp waar menig politieke junkie het stiekem het liefste over heeft: de poppetjes. Wat voor club staat er straks op het bordes?…

Lees meer