main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 juni 2024 — 08:57

Ali B hoort vandaag welke straf het OM tegen hem eist: ‘Advocaten slachtoffer verwachten een gevangenisstraf’

Ali B wordt verdacht van twee verkrachtingen en twee aanrandingen. De afgelopen twee dagen zat hij daarvoor in de rechtbank in Haarlem. Naar verwachting hoort de rapper vandaag wel de strafeis van het Openbaar Ministerie. 

Op de eerste dag van de zedenzaak tegen Ali B kwamen hijzelf en de slachtoffers aan het woord. De 42-jarige artiest snapt de aantijgingen aan zijn adres niet en zei meerdere malen “geen signaal te hebben ontvangen” dat de vrouwen niet wilden. Hij ontkende alle beschuldigingen.

Oorspronkelijk zou Ali B donderdag zijn strafeis horen, maar de zaak kreeg een onverwachte wending toen plots een getuige zich meldde. De vrouw werd donderdag achter gesloten deuren gehoord. Daardoor liep de zaak vertraging op en werd de strafeis met een dag uitgesteld. Tot teleurstelling van Ali B zelf. “Ik ben moe”, reageerde hij herhaaldelijk.

Strafeis

De zaak tegen Ali B wordt vandaag om 09.00 uur hervat. “We gaan vandaag eindelijk naar het langverwachte requisitoir luisteren, het verhaal van het Openbaar Ministerie. Daaruit volgt ook de strafeis”, vertelt onderzoeksjournalist van Omroep WNL Noa van Oostrom in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Na de strafeis houdt de advocaat van Ali B nog een pleidooi en komen alle partijen nog één keer aan bod. Ali B krijgt het laatste woord.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Wat de strafeis wordt, “is heel lastig inschatten”, vertelt Van Oostrom. “Omdat het om een zedendelict gaat. De bewijsbaarheid daarvan is moeilijk.” Van Oostrom hoorde wel van één van de advocaten van de slachtoffers dat zij verwachten dat een gevangenisstraf geëist wordt. “En dat het ook logisch is in het geval van een zedendelict. Het gaat ook niet om één zedendelict, maar om twee vermoedelijke verkrachtingen en twee aanrandingen.”

Sla het Wetboek van Strafrecht erop na, dan staat voor zo’n misdrijf een maximale celstraf van twaalf jaar.

Nog meer uitloop?

Is er een kans dat de zaak nog verder uitloopt? “Vandaag moet alles op één dag gebeuren. De rechter heeft gisteren verzocht de verhalen beknopt te houden, in hoeverre dat kan.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

“Ik begreep ook dat de advocaat van Ali B 115 pagina’s aan pleidooi heeft”, gaat Van Oostrom verder, die verwacht dat het pleiten zeker vier uur kan duren. “Alle partijen hebben er baat bij dat het vandaag afgerond wordt en dat na twee weken, als alles loopt volgens planning, een uitspraak komt.”

De uitspraak staat op 27 juni gepland, maar of dat ook de definitieve datum wordt, maakt de rechtbank later vandaag bekend.

Lees ook:

Ali B doet in zedenzaak zijn verhaal: ‘Kreeg nooit signaal dat zij niets wilden’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer