Merkwaardige blunders kosten Britse premier Rishi Sunak waarschijnlijk de kop: ‘Onbeschoft en onbegrijpelijk dom’
De Britse premier Rishi Sunak rijgt de blunders aaneen in zijn campagne. De kans dat zijn Conservative Party de grootste wordt in het Verenigd Koninkrijk, lijkt nihil. Het valt aan de andere kant van de Noordzee vooral niet lekker dat de premier de herdenking van D-Day in Normandië vroegtijdig verliet. "Onbeschoft en onbegrijpelijk dom", zegt Verenigd Koninkrijk-kenner Yoeri Albrecht in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
De toon was direct gezet toen Sunak nieuwe verkiezingen aankondigde. Plots regende het pijpenstelen en stond Sunak helemaal doorweekt zijn verhaal af te kondigen. Britse tabloids zagen hun kans schoon en maakten van Downing Street, het woonadres van de Britse premier, al snel 'Drowning Street'. Het was wellicht een voorteken, want vele blunders volgden.
Blunder na blunder
Na dit optreden besloot Nigel Farage zich toch wél weer verkiesbaar te stellen voor de Reform Party. Het deed Sunak direct flink dalen in de peilingen. In de tussentijd smulden media in het Verenigd Koninkrijk er ook van dat Sunak in een zwemvest een scheepswerf in Belfast bezocht waar vroeger de Titanic lag. De vergelijking dat hij de kapitein van een zinkend schip is, was al snel gemaakt.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Het viel het Britse volk ook niet lekker toen Sunak in een interview een bijzonder antwoord gaf op de vraag: wat miste je vroeger als kind? 'Satelliet-tv', zei Sunak, terwijl de premier uit een zeer welvarende Brits-Indiase familie komt. Zijn vermogen, mede dankzij zijn vrouw, wordt geschat op zo'n 750 miljoen euro.
Aan de meest recente blunder kon Sunak zelf weinig doen. Zijn persoonlijk adviseur Craig Williams zette bij wedkantoor Ladbrokes 100 pond in dat er nieuwe verkiezingen zouden komen. Daarmee kon hij 500 pond opstrijken. Enkele dagen schreef Sunak dus nieuwe verkiezingen uit. Dat Williams mogelijk handelde met voorkennis, doet het imago van de Conservative Party weinig goeds.
De blunder op D-Day
Zijn grootste blunder is het vroegtijdig verlaten van de grote herdenking van D-Day in Normandië. De premier moest weg voor een campagne-interview in eigen land. Daarmee zette hij wereldleiders als Emmanuel Macron, Joe Biden, Olaf Scholz en Volodimir Zelenski in de kou.
Het herdenken van alle oorlogsslachtoffers staat bij de Britten erg hoog in het vaandel. Niet heel vreemd dat hier in het Verenigd Koninkrijk frustratie over ontstond. Sterker nog, Sunak bood zijn zelfs excuses aan dat hij iets te laat was voor het interview. "Het liep uit, het spijt me dat je hebt moeten wachten", zei hij toen tegen ITV.
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Je zou het Britse beleefdheid kunnen noemen, maar Albrecht vindt dit "onbeschoft en onbegrijpelijk dom" van Sunak. "Hij ging weg van Normandië waar alle wereldleiders bij elkaar stonden om de 80 jaar te herdenken dat Engelse en Amerikaanse soldaten hun leven waagden voor onze vrijheid. Voordat de ceremonie over was, zat hij in Engeland om campagne te voeren."
Dat Sunak het excuus gebruikte dat alles in Normandië uitliep, is volgens Albrecht een glasharde leugen. "Alles was maanden van te voren gepland." Albrecht laakt het inschattingsvermogen van Sunak. "Merkwaardig dat iemand, die beweert dat hij de Engelsen vertegenwoordigt, kennelijk niet begrijpt dat het in zijn land ertoe doet dat je aanwezig bent bij de herdenking van het sneuvelen van je eigen leger, van je eigen bevolking."
'Er blijft niks van over'
Na al deze misperen van Sunak, verwacht Albrecht dat er van de Conservative Party, van de Torries, van Sunak "niks overblijft" tijdens de verkiezingen. "Het is schokkend. Het wordt misschien wel de allergrootste overwinning van Labour ooit, omdat Sunak het zó slecht doet."