main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 juni 2024 — 09:57

Acteur Beau Schneider verloor zijn vader aan dementie: ‘De ziekte is eng, maar laten we niet onze ogen sluiten’

Praat liefdevol over dementie. Als iets normaals. Die oproep doet acteur Beau Schneider. De dertiger verloor zijn vader, acteur Eric Schneider, aan de ongeneeslijke ziekte die één op de vijf Nederlanders treft. Nu maakt hij een podcast over het onderwerp. ”Laten we niet onze ogen sluiten en het wegschuiven. Het is eng, maar kan ons ook overkomen. Laten we daar realistisch over zijn”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

”Het waren kleine dingen”, vertelt Schneider over het moment waarop hij ontdekte dat er iets mis was met zijn vader. ”Hij kon heel goed tekenen, bijna foto-achtig, maar op een gegeven moment werkte hij veel abstracter. Als hij een 06-nummer moest opschrijven, stond het ene cijfer daar en het andere op een heel andere plek. Dan denk je toch: pap, wat is hier gaande?”

Schneiders vader bleek aan vasculaire dementie te lijden. ”Dat ontstaat door trauma. Hij had eerder een herseninfarct gehad. Toch duurde het even tot de diagnose werd gesteld. Want kwam het door het herseninfarct of gewoon door ouderdom? Hij was al 85 en de ouderdom had al flink ingezet.”

‘De buurvrouw mag het niet weten’

Er heerst veel schaamte rondom dementie. ”Mijn vader ging met de hakken in het zand. Maar ook familie kan schaamte voelen. Ik kan me er niets bij voorstellen, maar mensen denken: ik wil niet dat de buurvrouw het weet.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Schneider adviseert om bij de eerste tekenen zo snel mogelijk naar de huisarts te stappen. ”Zorg dat er een casemanager komt die je verder kan helpen. In veel regio’s kan die al wat voor je betekenen voordat de diagnose gesteld is.”

Horeca

Burgemeester van Vijfheerenlanden Sjors Fröhlich, eveneens te gast in Goedemorgen Nederland, vertelt: ”Mijn gemeente telt duizend mensen met dementie. Achthonderd daarvan wonen nog thuis. Dat is belangrijk, maar je hebt wel ondersteuning nodig. Ook vanuit de maatschappij. We proberen onze winkeliers, horeca en sportverenigingen vanuit de gemeente zoveel mogelijk informatie te geven om actief met deze mensen om te gaan. Ook hebben we eens per maand een alzheimercafé.”

Schneider: ”Praten met lotgenoten is natuurlijk fantastisch. Dat is ook het fijne aan onze podcast: we merken dat mensen die nog niet naar buiten durven komen veel aan ons hebben. Mocht je een naaste zijn van iemand met dementie: luister ernaar.”

De acteur adviseert mensen met dementie vooral niet tegen te spreken. ”Dat werkt duidelijk niet. Praat met iemand en kijk hoe je samen weer op het pad kan komen in plaats van je te verzetten.”

Lees ook:

Een op de vijf mensen krijgt dementie: ‘Je neemt afscheid, maar het lichaam is er nog’

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029

De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie…

Lees meer

Veel zzp’ers tasten nog in het duister nu handhaving op schijnzelfstandigheid nadert

Werkgevers en werknemers zijn nog niet massaal bezig hun contractvormen aan te passen, ondanks de naderende start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Volgens uitzendconcern Randstad…

Lees meer

Minister Bruins (NSC) wil maximale bestuurstermijn binnen de NPO: bestuurlijk verval voorkomen

Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is van plan om wettelijk te regelen dat bestuurders en leden van raden van toezicht bij de publieke…

Lees meer

Topvrouw Uniper: kabinet saboteert eigen verduurzamingsplannen

Als de overheid niet snel aan de slag gaat met het waterstofnetwerk, kunnen verduurzamingsplannen de prullenbak in. Daarvoor waarschuwt topvrouw van Uniper Benelux Dyonne Rietveld…

Lees meer