main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Peter R. de Vries
12 juni 2024 — 12:17

Rechtbank: geen bewijs verband moord Peter R. de Vries en Marengo

De rechtbank Amsterdam ziet geen verband tussen de moord op Peter R. de Vries en zijn rol als vertrouwenspersoon van de kroongetuige in het Marengo-proces. Dat zei de rechter woensdag in de uitspraak tegen de negen mannen die verdacht worden van de moord op de 64-jarige misdaadverslaggever.

Het Openbaar Ministerie zag daar wel bewijs voor. Eerder waren al de broer en de advocaat van Marengo-kroongetuige Nabil B. vermoord.

De rechtbank vindt het verder wel bewezen dat drie hoofdverdachten in de zaak over de dood van Peter R. de Vries schuldig zijn aan moord. Het gaat om de vermeende schutter Delano G., chauffeur Kamil E. en moordmakelaar Krystian M. Delano G. en chauffeur Kamil E. hebben straffen opgelegd gekregen van 28 jaar cel. ‘Moordmakelaar Krystian M. kreeg de voor hem hoogst mogelijke straf opgelegd van 26 jaar en 1 maand. Dat komt omdat hij al in een andere strafzaak een veroordeling heeft gekregen en zijn totale straf niet hoger dan 30 jaar mag worden.

Tegen de drie was een levenslange celstraf geëist.

RTL Boulevard

Peter R. de Vries werd op 6 juli 2021 neergeschoten in het centrum van Amsterdam, na een optreden in RTL Boulevard. Hij overleed negen dagen later aan zijn verwondingen. Volgens de rechtbank hadden de drie mannen een vooropgezet plan om De Vries te vermoorden en speelden zij daar alle drie een onmisbare rol in. Daarbij hadden de drie voldoende tijd en gelegenheid om zich te bedenken, maar deden dit niet.

Lees ook:

Ali B doet in zedenzaak zijn verhaal: ‘Kreeg nooit signaal dat zij niets wilden’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer