main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 11 juni 2024 — 13:41

Republikeinen geven heksenjacht op Nancy Pelosi niet op: is zij schuldig aan gebrekkige beveiliging tijdens Capitoolbestorming?

De Republikeinen proberen al drie jaar lang Nancy Pelosi te portretteren als schuldige in de gebrekkige beveiliging en late aanwezigheid van de National Guard tijdens de bestorming van het Capitool. “Ze zoeken naar de schuldvraag”, zegt Amerika-deskundige Michiel Vos over de situatie waar zijn schoonmoeder in zit, in het radioprogramma Sven op 1.

Op 6 januari 2021 werd het Capitool in Washington bestormd door grote hordes Trump-aanhangers. Alle politici aanwezig in het gebouw, verkeerden in levensgevaar en werden later naar een veilige locatie geëvacueerd.

Documentaire

Een van de evacuees was toenmalig lid van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi. Ook haar dochter en filmmaker Alexandra Pelosi – die de evacuatie vastlegde en daar later een documentaire over maakte – werd geëvacueerd. Net zoals toenmalig Senatoren Chuck Schumer en Mitch McConnell.

Op beelden zijn gesprekken te zien tussen Pelosi en haar collega’s. Daarop is te zien hoe Pelosi meerdere malen met nadruk vraagt waar de National Guard is en waarom het zo lang heeft geduurd voordat van hogerop toestemming werd gegeven aan de National Guard om op te treden. Dat schrijft Amerikaans medium Politico dat de beelden heeft gezien.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Volgens de Republikeinen geeft dit geen juist beeld van de situatie. Zij zijn van mening dat Pelosi een hoop te verwijten valt en schuldig is aan de gebrekkige beveiliging op 6 januari. Zij hebben de ruwe beelden van Alexandra Pelosi opgevraagd om dat aan te kunnen tonen.

Op zoek naar de schuldvraag

“Er wordt gesteggeld over hoeveel materiaal zij heeft afgegeven aan de hoorcommissies. Ze willen meer zien. Ze zijn op zoek naar de schuldvraag”, zegt Vos, die overigens getrouwd is met Alexandra Pelosi.

De hoofdvraag is dus: wie heeft er schuld aan de gebrekkige beveiliging? “Was het Trump die alle troepen tegenhield? Of waren er ook mensen binnen, die mede verantwoordelijk zijn of waren voor de beveiliging van hun Capitool?”

Luister Sven op 1 nu terug als podcast. Tekst gaat hieronder verder.

Vos: “Het gevecht gaat al een paar jaar over hoe belangrijk die dag was. Zijn het stelletje toeristen geweest die een beetje te gortig te werk gingen? Of waren het echt voorbereide enge militiegroepen die daar de boel wilden overnemen. We balanceren tussen die twee visies.”

Lees ook:

Donald Trump aan alle aanklachten schuldig bevonden in zwijggeldzaak Stormy Daniels: ‘Een veroordeeld misdadiger’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe vergaat het onze nieuwe premier in het buitenland?

Deze week in WNL In de Kantine aandacht voor onze premier in het buitenland en hoe Jörgen Raymann zich voor en samen met zijn dochter inzet voor de lhbti-community. Thomas van Groningen ontvangt in SAAM aan de Maas:

  • Niels Klaassen, politiek verslaggever bij het AD;
  • Jörgen Raymann en dochter Melody;
  • En de column is van Marcel Verreck.

Luister zaterdag tussen 18.00 en 19.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Zaterdag 18.00 uur

Vanavond: Ali B. is veroordeeld tot twee jaar celstraf

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Vrijdag 19.00 uur
VVD-leden vinden partij ‘te ver afgedreven van eigen ideologische wortels’

Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze “grote zorgen” aangeven over de coalitie waar de partij in…

Lees meer

Banen in Nederland op de tocht bij Unilever: 7500 banen wereldwijd geschrapt

Unilever is van plan om voor eind volgend jaar ongeveer een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo’n 3000 tot 3200 banen….

Lees meer

Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat…

Lees meer

Vroeg druk op de weg door vakantieverkeer

Het is vrijdag al vroeg druk op de weg, “zeker in vergelijking met andere vrijdagen van dit jaar”, aldus de ANWB. Rond 15.20 uur staat…

Lees meer

Overlast door zware regen in zuiden van Limburg

In Limburg zorgt zware regenval vrijdag voor overlast. Volgens Weeronline is in Maastricht tot dusver bijna 60 millimeter regen gevallen. Onder meer in Maastricht en…

Lees meer

Vanavond in Het Misdaadbureau: de rechtbank veroordeelt Ali B tot 2 jaar cel in zedenzaak

De rechtbank in Haarlem heeft Ali B vrijdag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor een verkrachting van een vrouw tijdens een schrijverskamp in…

Lees meer

Bontenbal (CDA) pleit voor inperken aantal moties: ‘Vaak onzinnig’

CDA-leider Henri Bontenbal pleit voor het inperken van het aantal in te dienen moties in de Tweede Kamer. Hij zegt in Sven op 1 dat…

Lees meer

Jeugd-tbs geëist tegen jongens (14 en 16) om doden man Amsterdam

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een jaar cel en jeugd-tbs geëist tegen twee jongens (14 en 16 jaar) voor het doden van een 42-jarige man…

Lees meer

Meer bedrijven failliet in juni, stijgende trend zet door

Het aantal faillissementen is in juni gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 37 meer bedrijven failliet verklaard dan in…

Lees meer