main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 11 juni 2024 — 06:50

Duitse veiligheidsdiensten op scherp vanwege mogelijke aanslagen vanuit de lucht

Het duurt niet lang meer tot het EK voetbal in Duitsland losbarst. Maar met tien speelsteden in het gehele land, zijn er ook tien potentiële doelwitten voor terroristen, vertelt terrorisme-expert van de Universiteit Leiden Jelle van Buuren in de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau.

De Duitse inlichtingen- en veiligheidsdiensten staan op scherp. Volgens Van Buuren is de beveiligingsoperatie gecompliceerd, doordat de diensten zich moeten focussen op meerdere plaatsen. “In feite zijn het tien doelwitten, dus dat betekent dat aan alles wat je kunt inzetten ter verdediging ook zal moeten spreiden over de tien speelsteden. Dat betekent dat er meer gereisd zal worden, er wordt veranderd van hotels en mensen zijn veel op straat.”

Beluister de podcast:

Voorafgaand aan het voetbaltoernooi houden de diensten alles dus nauwlettend in de gaten. “Er wordt sterk naar mensen gekeken. Daar zou je het uit moeten kunnen halen op het moment dat er wel iets gebeurt”, vertelt Van Buuren. “Maar vervolgens ook op de dagen zelf: de roadblocks, toegangscontroles, screenen van mensen die toegang hebben tot de gevoelige centra, zichtbare en onzichtbare beveiliging. Eigenlijk wordt alles uit de kast getrokken wat voor handen is.”

Granaat uit de lucht

De voorzitter van de Duitse politiebond Gerwerkschaft der Polizei (GdP) oppert inmiddels voor een totaal vliegverbod van drones. De kans op een aanslag vanuit de lucht is ook groot, vertelt drone-expert Mark Voskuijl. “We zien eigenlijk al sinds een jaar of tien dat islamitische groeperingen en terreurorganisaties in het Midden-Oosten met toenemende mate gebruik maken van drones om doelwitten aan te vallen. Het zijn niet alleen organisaties uit de jihadistische hoek, maar ook misdaadorganisaties in Mexico en dergelijke.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Zo’n aanslag is makkelijk voor te bereiden, vreest Voskuijl. “Die commerciële drones zijn voor iedereen te krijgen. Dan denk je aan quadcopters met propellers waarmee je leuke filmbeelden kunt maken. Maar die kan je ook vrij eenvoudig ombouwen tot iets heel vervelends. Door er bijvoorbeeld een granaat aan te hangen die je op een locatie laat vallen.”

Lees ook:

IS-aanhanger wilde zich voor EK voetbal accrediteren als steward

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?

Met een sisser is de eerste kabinetscrisis vorige week afgelopen. Premier Schoof kreeg de handen op elkaar voor de asielmaatregelen, maar daarmee is een volgende crisis niet uit de weg. Martijn de Greve bespreekt het met:
  • Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
  • Mark van den Anker van wepublic
  • Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Rutte en Von der Leyen: NAVO en EU gaan nauwer samenwerken

De NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…

Lees meer

Alleenrecht om op hoofdrailnet te rijden blijft voorlopig bij NS

NS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…

Lees meer

Flexwoningen blijken flop: ‘Hugo de Jonge wilde scoren, maar niemand wil in een kippenhok wonen’

Het razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…

Lees meer

Marnix van Rij (IMF): ‘Wereldwijde schulden echt riskant’

De wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…

Lees meer

Het zero-emissiebeleid in binnensteden ‘maakt Nederland tot een lappendeken’

Niet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…

Lees meer

Heeft de horeca een klap gehad door de coronacrisis? Ja, maar inmiddels zijn er meer restaurants dan voor de pandemie

De horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…

Lees meer