main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 juni 2024 — 12:05

Btw-verhoging op boeken is een ‘boete op verbeelding en fantasie’

In Den Haag voeren boekhandelaren, schrijvers en uitgevers actie tegen de aangekondigde verhoging van het btw-tarief op boeken. Schrijver Splinter Chabot heeft geeft geen goed woord over voor de onderhandelende partijen. “Dit is eigenlijk een boete en een straf op verbeelding en fantasie”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Op de route van Den Haag Centraal naar het Binnenhof is een ‘boekenloper’ uitgerold met levensgrote boeken met aangepaste titels als Hoe overleef ik 21% btw op boeken?. Directrice van CPNB Eveline Aendekerk is bloedserieus. “We zijn heel bezorgd over de ruime verdubbeling van de btw op boeken die het nieuwe kabinet wil doorvoeren”, zegt ze.

Ze vervolgt: “Het is een waardeloos idee. Gelukkig staat in het hoofdlijnenakkoord dat lees- en taalvaardigheid absoluut de prioriteit zijn. Maar hoe kan je dan tegelijkertijd de btw op boeken verhogen? Dat doe je bij producten waarbij je het gebruik wilt ontmoedigen, zoals alcohol of tabak.”

Kinderen de dupe

Kinderboekenschrijfster Manon Sikkel vreest voor de ontwikkeling van kinderen. “Als je bezuinigt op kinderboeken, betekent dat kinderen minder boeken gaan lezen en minder kinderen een eigen boek zullen hebben. In Nederland zijn kinderen sowieso al niet heel goed in lezen. Dat je juist op dat wat ze nodig hebben, gaat bezuinigen, vind ik heel wonderlijk.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start!

Het aangekondigde kabinet wil tevens minder geld steken in bibliotheken. Maar bibliotheken hebben te maken met budgetten, zegt Sikkel. “Als je boeken duurder gaat maken, betekent dat bibliotheken minder boeken kunnen kopen.”

Schrijver Splinter Chabot noemt de bezuiniging “een boete en een straf op verbeelding en fantasie”. Hij legt uit: ”Nederland kent meer dan twee miljoen laaggeletterden of analfabeten. Die raak je hiermee ook. Je verhoogt nog meer de drempel om te lezen en dus ook om je te ontwikkelen.”

Beoogde coalitie geeft niet thuis

Ondernemers in de boekensector hebben het volgens Chabot al moeilijk zat. “Het is geen bankensector”, zegt hij. “Deze voorgenomen btw-verhoging zorgt voor tien procent krimp binnen de boekensector. Dat betekent dat je wel de bestsellerauteur in de winkel legt, maar dat de uitgeverij niet denkt om een debutant of een ingewikkelde dichtbundel een plekje in de etalage te geven. Terwijl die ook de kans moet krijgen. Elke schrijver moet een keer ontdekt worden.”

De onderhandelende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn niet allemaal voorstander van de bezuinigingsmaatregel, maar zijn toch van plan deze door te voeren. De partijen zelf geven niet thuis op de vraag van WNL om een reactie deze ochtend.

“Pieter Omtzigt had het over een Nieuw Sociaal Contract. Sociaal zou ik dit niet willen noemen. Caroline van der Plas heeft ooit een boek geschreven: Gewoon gezond verstand. Dit noem ik niet verstand, maar verstand bijster”, zegt Chabot. “Ook als je het namens de VVD wilt bekijken. Deze partij schijnt altijd een ondernemerspartij te zijn geweest en is nu een beetje populistisch geworden. Een boekhandel in de winkelstraat is belangrijk voor de de winkelstraat en de hele economie daar.”

Tekst gaat verder onder de video:

 

Hij hekelt dat de onderhandelende fractieleiders nu niet met een reactie komen. “Dilan Yeşilgöz is er als de kippen bij als ze iets kan verzinnen over vluchtelingen, wat niet blijkt te kloppen, maar als ze een keer moet reageren op iets inhoudelijks, durft ze het bijna niet aan. Dat vind ik wel erg teleurstellend voor een partij die vroeger altijd voor het vrije woord was en voor de ondernemers.”

Boekhandelaar Fabian Paagman merkt op dat de bezuiniging op korte termijn wellicht wat oplevert voor de schatkist. “Maar op lange termijn zorgt het ervoor dat er onherroepelijk minder wordt gelezen. Dat gaat op lange termijn veel meer geld kosten.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!

Ingewikkelde bezuinigingen

Parlementair journalist bij EW Victor Pak nuanceert de zaak. Hij noemt de bezuinigingsmaatregel een ingewikkeld verhaal. “Het gaat in totaal om een miljard euro. Dat is een fors bedrag voor deze coalitie. De verhoging geldt ook voor sportwedstrijden, kranten en tijdschriften.” Zo’n gat in de begroting is volgens Pak niet snel gevuld.

D66-leider Rob Jetten vindt het “een heel dom idee”, zegt hij. “Je wil in Nederland mensen aan het lezen krijgen. Jongeren helpen om te leren lezen en schrijven. Maar het is ook een stukje genieten voor heel veel mensen. Dat geldt ook voor het theater en de sportclubs waar de btw ook omhoog moet.”

Jetten benadrukt dat juist kleine ondernemers de dupe zullen zijn. “Die vinden de concurrentie met de grote webshops op dit moment al zwaar.”

Zijn partij heeft al een voorstel ingediend als alternatief “om meer te doen aan belastingontwijking, zodat deze domme btw-verhoging, een boete op boeken, niet door hoeft te gaan”, aldus Jetten.

Lees ook:

NSC-Kamerlid Aant Jelle Soepboer: ‘Btw-verhoging op boeken is pijnlijk’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Huurwet Hugo de Jonge 'rijdt het bouwen van meer woningen volledig in de wielen'

Van het verbod op tabak in de supermarkt tot de nieuwe huurwet die Hugo de Jonge op de valreep nog door de Eerste Kamer wist te loodsen: op 1 juli gaan er verschillende nieuwe wetten en wetswijzigingen in. Wat betekenen die wetten voor de economie? Martijn de Greve bespreekt het met: 

  • Econoom Jasper van Dijk van het Instituut voor Publieke Economie;
  • Jean Dohmen, journalist bij het FD;
  • En projectontwikkelaar en ondernemer Maarten de Gruyter.

Luister hier de podcast!

Slachtoffer doet voor het eerst zijn verhaal in podcast De Diamantroof

Bijna twintig jaar na de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis doen de hoofdrolspelers hun verhaal in de podcast De Diamantroof van Omroep WNL en NPO Radio 1.

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel gaan in de laatste aflevering in gesprek met Ted, de bestuurder van het busje dat op die bewuste dag in 2005 op brute wijze werd overvallen. Hij doet voor de eerste keer zijn verhaal.

Luister hier naar de grote ontknoping via je favoriete podcastapp.

Drukte op grenswegen door begin vakantie en EK

Door de start van de zomervakantie voor de regio zuid en de aanstaande EK-wedstrijd van het Nederlands elftal is het vrijdagmiddag drukker dan normaal op…

Lees meer

President Poetin spreekt met Hongaarse premier Orban ‘over vrede’

De Russische president Vladimir Poetin is in Moskou in gesprek gegaan over de oorlog in Oekraïne met de Hongaarse premier Viktor Orbán. Orbán is vrijdag…

Lees meer

Buurtvaders en wijkagenten moeten rellen in Den Haag voorkomen tijdens EK-wedstrijd

In meerdere buurten in Den Haag worden zaterdagavond buurtvaders en wijkagenten ingezet tijdens de EK-wedstrijd van Nederland en Turkije om te zorgen dat de sfeer…

Lees meer

Consumentenbond: internet te duur door dominantie KPN en Ziggo

De Consumentenbond vindt dat consumenten al jaren te veel betalen voor internet door de dominante posities van KPN en Ziggo. De consumentenorganisatie ziet “tal van…

Lees meer

VVD-leider Dilan Yeşilgöz: ‘Handelen van Wilders tijdens debat was onverantwoord’

Het handelen van PVV-leider Geert Wilders tijdens het debat over de regeringsverklaring donderdag was onverantwoord. Dat stelt VVD-leider Dilan Yeşilgöz in Sven op 1. “Je…

Lees meer

Strafzaak tegen Richard de Mos afgerond, OM niet in cassatie

De strafzaak tegen de Haagse politicus Richard de Mos is afgerond. Het Openbaar Ministerie gaat niet in cassatie, de uitspraak van het Haagse gerechtshof is…

Lees meer

Goudwisselkantoor noteert veel meer handel door duurder goud

Nederlanders hebben in het tweede kwartaal van dit jaar veel meer goud, zoals sieraden, verkocht omdat de goudprijs flink is gestegen, meldt Goudwisselkantoor over zijn…

Lees meer