main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 juni 2024 — 10:07

VVD-Kamerlid Ulysse Ellian: ‘Tipgeld Bolle Jos moet omhoog naar één miljoen euro’

Het OM moet een véél hoger bedrag uitloven voor de tip die leidt tot de aanhouding van Nederlands meest gezochte crimineel Jos Leijdekkers, beter bekend als Bolle Jos. Dat vindt VVD-Tweede Kamerlid Ulysse Ellian.

Het OM heeft momenteel 200.000 euro over voor de gouden tip, nooit eerder werd er zoveel geld beschikbaar gesteld, maar volgens Ellian is dit een schijntje. ”Dat moet minstens een miljoen euro zijn”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De rechtbank in Rotterdam begint maandag aan het strafproces tegen de voortvluchtige Bolle Jos (32), die wordt verdacht van het opdracht geven voor een liquidatie en de import van duizenden kilo’s cocaïne via de havens van Antwerpen en Rotterdam. De Brabander staat al ruim twee jaar op de Nationale Opsporingslijst en de ‘EU Most Wanted List’ van Europol.

Plastische chirurgie

”Er wordt gezegd dat hij mogelijk plastische chirurgie heeft ondergedaan, zodat hij onherkenbaar is. Waarschijnlijk heeft hij banden op Turks overheidsniveau, want hij is eerder na een arrestatie in Turkije vrijgelaten. Ook gaat er een theorie dat hij in Rusland zou zitten”, weet Ellian.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

De politicus denkt dat niemand in de onderwereld Bolle Jos voor twee ton zal verlinken. ”De risico’s zijn veel te groot.” Verhoging van het tipgeld is dan ook de enige oplossing, denkt hij. ”Er zijn echt wel mensen die weten waar hij is, met wie hij samenwerkt. Hij reist nog veel. Als je het bedrag verhoogt, creëer je dat mensen om hem heen gaan praten en dat levert een schat aan informatie op. Hopelijk kun je hem dan met een succesvolle actie binnenbrengen.”

Drie dagen

Uit onderzoek van de Open Universiteit blijkt dat meer tipgeld niet direct leidt tot meer tips. Ellian denkt dat het in dit geval wel nuttig kan zijn. ”Wat valt er nog meer te doen? Voor dit soort gasten moet het bedrag omhoog.”

Voor het proces zijn drie dagen uitgetrokken, maar de verwachting is dat de zaak in één dag kan worden afgedaan, omdat Leijdekkers er zo goed als zeker niet zal zijn. Ook laat hij zich vooralsnog niet vertegenwoordigen door een advocaat.

Luister de bonuspodcast van Het Misdaadbureau over Bolle Jos:

Bij die stand van zaken zal de rechtbank de inhoud van het dossier beknopt voorhouden, zegt een woordvoerder. Het Openbaar Ministerie zal in een betoog het bewijs uiteenzetten en een strafeis formuleren.

Melanoom

Beoogd slachtoffer van de liquidatieopdracht was Robin van Ouwerkerk, een van de hoofdverdachten in de geruchtmakende strafzaak rond de zogenoemde martelcontainer in Wouwse Plantage. Ouwerkerk overleed in 2022 aan de gevolgen van een melanoom. Leijdekkers zou de uitvoerders twee ton in het vooruitzicht hebben gesteld.

Naast zes afzonderlijke drugstransporten staat de roof van een partij van 176 kilo coke in Finland op de aanklacht.

In mei eiste het OM in Antwerpen twaalf jaar cel en een boete van 400.000 euro. In België verdenkt justitie hem ervan een groep zogeheten uithalers te hebben aangestuurd in de haven van Antwerpen, bij de invoer van 476 kilo coke. De groep zou een brandwacht zwaar hebben mishandeld.

Lees ook:

Cocaïne verstopt in de stof van je spijkerbroek: ‘Ze zoeken meer alternatieven’

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.
Maandagavond 20.30 uur
Afvalbranche overweegt rechtszaak tegen kabinet om lachgasafval

Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een “acceptabele reactie”…

Lees meer

Peter Gillis naar de rechter om vakantieparkbewoners weg te krijgen

De soap rondom vakantiepark Prinsenmeer in Noord-Brabant is nog altijd niet tot een einde gekomen. Eigenaar Peter Gillis krijgt de laatste bewoners niet weg en…

Lees meer

Provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met zenderen wolf

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: vooruitblikken op Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof….

Lees meer

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met…

Lees meer

Kees van der Staaij (Raad van State) kritisch over inzet noodwet: ‘Niet voor elke lastige kwestie is noodwet geschikt’

Staatsraad bij de Raad van State Kees van der Staaij vindt dat de noodwet in sommige situaties te snel wordt toegepast. “Niet voor elke lastige…

Lees meer

VVD-partijleider Yeşilgöz wil niet alleen ‘de grote jongens’ als kroongetuigen, critici twijfelen

Kleine vissen moeten grote vissen vangen. Dat is het devies van VVD-fractievoorzitter en voormalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Nu het kabinet de…

Lees meer