main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 juni 2024 — 09:59

Europa wordt wakker na verkiezingsdag: ‘De ruk naar rechts is niet te ontkennen’

Brussel ontwaakt na de Europese verkiezingen. “Wat we hebben verwacht, heeft zich grotendeels afgespeeld: een ruk naar rechts”, zegt directeur politieke zaken bij HCSS Han ten Broeke in Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Overal in Europa waren het de partijen die zich rechts op het politieke spectrum bevinden, die veel winst boekten. In Frankrijk ging de partij van Marine le Pen er met een gigantisch verschil met de winst vandoor. In Duitsland deed de rechts-radicale AfD hetzelfde en in Nederland kreeg de PVV zes zetels.

Naar verwachting van de NOS zal de zetelverdeling er als volgt uitzien. De Christendemocraten blijven de grootste partij met 184 zetels, gevolgd door de Sociaaldemocraten met 139 zetels. De Liberalen hebben net zoals de Groenen flink ingeboet en staan op respectievelijk 80 en 52 zetels. Radicaal-rechts boekt een grote winst en staat op 58. De Conservatieven pakken 73 zetels en Radicaal-links 36.

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Er kunnen nog grote verschuivingen plaatsvinden, aangezien veel partijen voor het eerst een zetel in het Europees Parlement hebben veroverd. In Nederland geldt dat voor BBB met twee zetels en NSC met één. In het Europese Parlement moeten in totaal nog 98 zetels verdeeld worden.

Ruk naar rechts

Gezien de uitslag is de ruk naar rechts volgens Ten Broeke niet te ontkennen. Hij verwacht dit straks ook terug te zien is in het Europese beleid. “Er komt een Commissie die, anders dan de vorige Commissie, minder op klimaat en milieu gericht is en meer aan het migratievraagstuk gaat doen.”

Tel de zetels van alle rechtse Europese fracties bij elkaar op, dan hebben zij ongeveer een kwart van de in totaal 720 zetels in handen. “Dan ben je een enorme factor in het Europees Parlement”, concludeert Ten Broeke.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Het voormalig VVD-Kamerlid voorziet tegelijkertijd een probleem: “Er is niet één radicaal-rechts blok. Het is niet één fractie.” Als het rechtse front een vuist wil maken, moeten ze zich verenigen, zegt Ten Broeke. “De vraag is of dat lukt, want traditioneel zijn die rechtse partijen er niet heel goed in om de onderlinge verhoudingen goed te houden. Daar is het midden beter in.”

Lijsttrekker voor het CDA bij de Europese verkiezingen Tom Berendsen maakt zich geen zorgen over de ruk naar rechts. “Ik vind het meevallen”, zegt hij.

Tekst gaat verder onder video

“Wat je vooral ziet is dat er een grote meerderheid is voor partijen in het midden die zeggen: we hebben grote problemen, maar dat moeten we samen in Europa oppakken. Het is de opdracht voor de middenpartijen om ervoor te zorgen dat we fatsoenlijk beleid gaan voeren in Europa.”

‘Schrille teksten’ van Von der Leyen

Ondanks de ruk naar rechts, acht de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zich als grote winnaar. Zij zei in een toespraak de aanvallen van links en rechts tegen te gaan houden en als centrumpartij voor het anker van stabiliteit in Europa te zorgen. “Dat zijn schrille teksten”, vindt Ten Broeke, die denkt dat ook Von der Leyen zich zorgen maakt om de achterliggende cijfers.

Waar geen zorgen over lijken te bestaan, is de steun voor Oekraïne. Die is volgens Ten Broeke verzekerd.

Lees ook:

Europese ruk naar rechts in de maak, maar impact onzeker

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Live vanuit De Machinist in Delfshaven in Rotterdam

Zaterdag is het precies een jaar geleden dat Rotterdam werd opgeschrikt door dodelijke schietincidenten in Delfshaven en in het Erasmus MC.
Jill Bleiksloot en Wieger Hemmer blikken terug met:
  • Claire de Groot – geneeskunde student;
  • Maikel Lenssen – operationeel leider van de veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond;
  • Niels Dekker – namens de Familie.

AD-journalist Hans van Soest bespreekt de politieke week en cabaretier Marcel Verreck verzorgt een column.

Zaterdag om 17.00 uur
Nieuwe details over dubbele moord Weiteveen in podcast Het Misdaadbureau: ‘Van a tot z gefilmd’

De moorden in het Drentse Weiteveen zijn van a tot z gefilmd. Dat blijkt uit een nieuwe reconstructie van het AD. Hoe kon een ruzie…

Lees meer

‘Criminelen hebben een grote bak geld over voor gehackte politiegegevens’

Criminelen hebben een grote bak geld over voor de gehackte politiegegevens. Dat stelt AD-misdaadjournalist Chiel Timmermans. Minister van Justitie en Veiligheid Van Weel maakte vrijdagmiddag…

Lees meer

Twee soevereinen aangehouden: sportwagens, boten en motoren meegenomen

De politie heeft in Geesteren een 61-jarige man en een 59-jarige vrouw aangehouden die vermoedelijk deel uitmaken van een radicale soevereinenbeweging. Hun woning en verschillende…

Lees meer

Politie gehackt: contactgegevens van alle medewerkers buitgemaakt

Contactgegevens van alle politiemedewerkers zijn buitgemaakt bij een hack, meldt minister David van Weel (Justitie en Veiligheid). “Behalve de namen van politiemedewerkers, gaat het verder…

Lees meer

FNV: gesprek minister geen reden tot uitstel acties vroegpensioen

De vakbonden hebben minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) uitgenodigd om volgende week met ze in gesprek te gaan over een nieuwe vroegpensioenregeling voor mensen…

Lees meer

VNG: er is geen asielcrisis

Er is geen asielcrisis. Dat zegt Mark Boumans, voorzitter van de Commissie Asiel en Migratie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). In het radioprogramma…

Lees meer

Michelle betaalt 37,50 euro per dag om bij haar huis te kunnen parkeren: ‘Veel verdriet van’

Nederlandse steden kampen met grote parkeerproblemen. Zo ook in Den Haag, waar inwoners veel geld kwijt zijn aan het parkeren van hun auto. Michelle van…

Lees meer