main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 juni 2024 — 10:17

Brussel is voor boeren nu gunstiger, maar sommigen noemen het wensdenken

Veel landbouwbeleid wordt in Brussel gemaakt. Met een opschuiving naar rechts in het Europarlement ziet het er voor de boeren iets gunstiger uit, denkt hoofdredacteur van Nieuwe Oogst Esther de Snoo. Maar of het nieuwe kabinet er voordeel uit gaat halen, “dat is nog maar de vraag”, zegt De Snoo in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De afgelopen jaren gingen boeren massaal de straat op om hun onvrede te uiten over de politieke besluitvorming. Van Groningen tot in Brussel werden wegen geblokkeerd, maar ook politici geïntimideerd. “Ik denk dat het voorlopig wel wat rustiger zal zijn”, zegt De Snoo naar aanleiding van de uitslagen van de Europese verkiezingen.

Green Deal afzwakken

Boeren voelden vooral de druk van de Green Deal om snel te verduurzamen. Vaak sneller dan ze naar eigen zeggen aankunnen. Nu rechts meer voet aan wal zet in het Europarlement, hebben boeren iets meer in de melk te brokkelen, verwacht De Snoo. “Voor het verduurzamingsbeleid vanuit Brussel had Ursula von der Leyen de Groenen nodig voor een meerderheid. Nu zal ze die veel meer over rechts gaan zoeken en dat zal invloed hebben op het beleid, waardoor het vooral gematigder zal zijn.”

De boeren waren vooral ontevreden over het Europees landbouwbeleid, omdat er volgens hen vooral werd gekeken naar de ecologie en het milieu. “Er was te weinig aandacht voor het verdienmodel van de boeren en het perspectief dat zij wilden hebben”, vertelt De Snoo. “De verwachting is dat dat nu wordt bijgesteld.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de hele aflevering hier terug op NPO Start!

Niet met de vuist op tafel slaan

Of er op korte termijn daadwerkelijk iets zal veranderen is nog maar de vraag. “Als je kijkt naar de landbouwparagraaf van het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie, moet er vooral heel veel geregeld worden in Brussel”, zegt De Snoo. De aanstaande coalitie wil bijvoorbeeld een uitzonderingspositie behouden op het Europees mestbeleid.

De Snoo: “Er werd door de BBB geroepen dat er met de vuist op tafel moest geslagen. Intussen zijn ze daar ook wel achter dat het zo echt niet werkt in Brussel. Je regelt het niet met de vuist op tafel, het is vooral het uitruilen van belangen en goed je contacten en netwerk op orde hebben.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

‘De pap gaat gestort worden’

De formerende partijen krijgen er meteen nog een hoofdpijndossier bij, verwacht de hoofdredacteur van Nieuwe Oogst. “De komende drie weken worden heel belangrijk. De pap gaat gestort worden in Brussel voor de komende vier jaar. Dat betekent dat Europarlementariërs zo snel mogelijk naar Brussel moeten gaan om daar aan de slag te gaan. Maar er moeten ook nieuwe Eurocommissarissen worden aangeleverd en voorgesteld.”

Nederland moet bepalen welke posten zij willen hebben, maar De Snoo vreest dat de nieuwe coalitie daar niet direct aan toe zal komen, gezien de huidige formatie die al vrij grillig verloopt.

Lees meer:

Europees BBB-fractievoorzitter Sander Smit: Green Deal eruit of Von der Leyen eruit

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Huurwet Hugo de Jonge 'rijdt het bouwen van meer woningen volledig in de wielen'

Van het verbod op tabak in de supermarkt tot de nieuwe huurwet die Hugo de Jonge op de valreep nog door de Eerste Kamer wist te loodsen: op 1 juli gaan er verschillende nieuwe wetten en wetswijzigingen in. Wat betekenen die wetten voor de economie? Martijn de Greve bespreekt het met: 

  • Econoom Jasper van Dijk van het Instituut voor Publieke Economie;
  • Jean Dohmen, journalist bij het FD;
  • En projectontwikkelaar en ondernemer Maarten de Gruyter.

Luister hier de podcast!

Podcast: Eva verdedigt zich met sleutelbos: 'Hij greep mij vast'

Hoe ver mag je gaan om jezelf te verdedigen? Welke spullen mag je meenemen om jezelf te kunnen verweren?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met officier van justitie Hella van der Most en Thalissa Leakat, zij verkoopt zelfverdedigingsmiddelen. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom weet inmiddels hoe het voelt om pepperspray in haar ogen te krijgen en spreekt met Eva die zichzelf moest verdedigen.

Luister hier de podcast!

Gestegen aandelenkoersen leveren pensioenfondsen 36 miljard op

Het belegd vermogen van Nederlandse pensioenfondsen is in het eerste kwartaal van dit jaar met bijna 36 miljard euro gestegen dankzij de winsten op de…

Lees meer

Huizenprijzen hard omhoog naar hoogste niveau ooit

De huizenprijzen op de krappe woningmarkt zijn nog nooit zo hoog geweest als afgelopen kwartaal, meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De gemiddelde verkoopprijs…

Lees meer

Amper nog grote schermen te huur voor EK-wedstrijd Oranje

Voor de komende EK-wedstrijd tussen Nederland en Turkije zijn nog amper grote televisieschermen te vinden. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verhuurbedrijven….

Lees meer

Huizenjacht steeds zwaarder door grote krapte, merkt Makelaarsland

Meer bezichtigingen, vaker overbieden en woningen die steeds korter te koop staan: volgens Makelaarsland is de Nederlandse woningmarkt het afgelopen kwartaal nog krapper geworden. Dat…

Lees meer

Premier Schoof tegen Zelenski: steun aan Oekraïne ‘staat als een paal boven water’

Premier Dick Schoof heeft in een telefoongesprek met Oekraïense president Volodimir Zelenski laten weten dat zijn land kan blijven rekenen op steun vanuit Nederland. Nederland steunt…

Lees meer

Clash tussen Frans Timmermans en Geert Wilders over ‘racisme in vak k’: ‘Waar haalt u het lef vandaan!’

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans kwam in het debat over de regeringsverklaring in een felle aanvaring met PVV-leider Geert Wilders door te spreken van “extreemrechtse ideeën” en…

Lees meer

Ruim helft gecontroleerde fatbikes in Amsterdam blijkt opgevoerd

Van de fatbikes die de politie Amsterdam afgelopen maanden controleerde, bleek ruim de helft opgevoerd te zijn. De politie bevestigt cijfers daarover van het platform…

Lees meer

Voormalig CDA-leider Buma doet oproep aan premier Schoof: ‘Hou niet de schijn op en wees eerlijk’

Voormalig CDA-leider Sybrand Buma roept de kersvers premier Dick Schoof op het eerlijke verhaal te vertellen. “Je moet eerlijk tegen de bevolking zeggen dat een…

Lees meer