Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Hoe de eerste Amerikaanse ‘D-Day Vlag’ pas 75 jaar later terugkeerde in de Verenigde Staten: ‘Erfenis van helden’

Michiel van Renselaar

The flag is home, they are home. Met deze woorden overhandigde de Rotterdamse zakenman Bert Kreuk de eerste Amerikaanse D-Day Vlag aan toenmalig president Donald Trump in Washington. Het dundoek kwam tachtig jaar geleden samen met de eerste Amerikaanse geallieerden aan op Utah Beach in Normandië. Pas 75 jaar later keerde het terug naar de Verenigde Staten. Het bijzondere moment staat centraal in de WNL-documentaire De Aankomst van de Vlag van D-Day, die vanavond om 22.45 uur wordt uitgezonden op NPO 2.

Kreuk, een fervent kunstverzamelaar, en zijn oom Theo Schools wisten het bijzondere object voor een half miljoen euro op de kop te tikken. ''De mensen die hier aan land kwamen, vroegen niet of je Republikein, Democraat, zwart of blank was,'' vertelde Kreuk, terwijl hij op het strand van Normandië staat. ''Die kwamen aan land voor ons allemaal. Die stierven voor ons allemaal. Dat is de betekenis achter die vlag.''

Zeven miljoen dollar

Kreuk had de vlag voor veel geld kunnen verkopen. Zo werd er ooit zelfs zeven miljoen dollar voor geboden. Maar de liefhebber wilde niet dat het stuk in een privécollectie zou eindigen. Zijn doel was dan ook om de vlag hoogstpersoonlijk overhandigen aan de opperbevelhebber van het leger, destijds Donald Trump.

"Ik beschouw de overhandiging van de vlag als een schenking aan het Amerikaanse volk, een symbolische gift voor de bevrijding van Nederland", vertelt Kreuk. Aanvankelijk hoopte de Rotterdammer het dundoek aan Trump te schenken bij de 75-jarige herdenking in Terneuzen van de Slag op de Schelde in 1944. De voormalig president kon hier niet bij zijn, waarop Kreuk besloot in te gaan op een uitnodiging van het Witte Huis.

Trump bedankte Kreuk uitvoerig tijdens de indrukwekkende ceremonie in de East Wing van het Witte Huis. ''Dank voor het behouden van onze geschiedenis en bewaken van de onsterfelijke erfenis van onze helden van D-Day", zei de ex-president. Hij knipoogde: ''Dit heeft veel geld gekost. Jullie zijn zeker rijk.''

Twee Nederlandse zakenmannen kopen in 2017 voor een half miljoen euro de Amerikaanse vlag die als eerste aankwam in Normandië op D-day. Het verhaal van Bert Kreuk en Theo Schols, die de D-day-vlag terug willen geven aan Amerika, zie je vanavond om 22.45 uur op NPO 2.

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau