main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 juni 2024 — 10:19

Generaal buiten dienst Mart de Kruif over 80 jaar D-Day: ‘We moeten opnieuw een prijs betalen voor vrijheid’

Nederland zal een hoge prijs moeten betalen om Oekraïne te steunen in de oorlog met Rusland, zoals de geallieerden dat deden in de Tweede Wereldoorlog. Dat stelt generaal buiten dienst Mart de Kruif in aanloop naar de herdenking van D-Day. Donderdag is het precies tachtig jaar geleden dat 150.000 soldaten de stranden van Normandië bestormden om de Duitsers te verslaan.

”D-Day laat zien dat de prijs die je moet betalen om je vrijheid terug te krijgen ontzettend hoog is. Zoals de Amerikanen zeggen: als je oorlog wil voorkomen, moet je voorbereid zijn op oorlog, want de prijs is te hoog om de vrijheid te herwinnen. Dat geldt nu weer”, zegt De Kruif in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Tachtig jaar na D-Day staat onze vrijheid onder druk, zegt de generaal buiten dienst. ”Moeten we die prijs gaan betalen om Oekraïne te steunen in een oorlog die ook onze oorlog is? Voor mij is dat geen vraag. Voor mij is dat een uitroepteken.”

‘D-Day nu ondenkbaar’

De dappere 150.000 soldaten hadden 50.000 voertuigen, 11.000 vliegtuigen en 7.000 schepen tot hun beschikking. D-Day zou in de nabije toekomst ondenkbaar zijn. We hebben de mensen en het materieel simpelweg niet, zegt De Kruif. ”Er is één land dat het zou kunnen en dat is de grote bondgenoot aan de overkant van de plas, maar ze hebben niet zoveel mensen meer die ze kunnen verliezen.”

Aan D-Day en de periode daarna ging een lange voorbereiding vooraf. ”Je kunt het maar één keer doen. Het lukt of het lukt niet. Zo niet, dan waren we bevrijd door de Russen. Dan had de hele wereld er anders uitgezien. De geallieerden wisten dat West-Europa bevrijd moest worden, maar dat kon niet vanuit Italië. Het moest vanuit het hart van Europa. Ze zijn er jaren mee bezig geweest, met een klein clubje. Het moest geheim blijven.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Waarom werd er gekozen voor Normandië? ”Omdat de Duitsers dachten dat de geallieerden de kortste weg zouden kiezen. Van Dover in Engeland naar Calais in Frankrijk. De geallieerde hebben daar de beste generaal, George Patton, neergezet met een apart radionetwerk om de Duitsers te laten zien: hier gaan we komen. Het was een afleidingsmanoeuvre. Ze hadden een plek nodig waar veel soldaten konden landen. Dat kon bij Calais niet, maar bij Normandië wel.”

Dwangarbeider

De Tweede Wereldoorlog speelde een grote rol in de jeugd van de generaal buiten dienst. Zijn ouders en hij hebben Normandië bezocht. De Kruif: ”Mijn vader was drie jaar lang dwangarbeider in Duitsland. Mijn moeder was vijftien toen de oorlog begon. Ze heeft meegemaakt dat de Joodse leraar Duits uit de klas werd gehaald. Mijn ouders namen me altijd mee naar plekken uit de oorlog. Mijn vader zei altijd: vrijheid is een werkwoord. Hij zei ook: je moet kunnen vergeven, je mag de Duitsers van nu niet straffen voor wat hun ouders of grootouders hebben gedaan.”

Lees ook:

D66 waarschuwt voor ‘extreemrechts’ in Brussel en kijkt naar VVD: ‘Gaan ze hetzelfde doen als in Nederland?’

Door: Michiel van Renselaar

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.
Maandagavond 20.30 uur
Afvalbranche overweegt rechtszaak tegen kabinet om lachgasafval

Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een “acceptabele reactie”…

Lees meer

Peter Gillis naar de rechter om vakantieparkbewoners weg te krijgen

De soap rondom vakantiepark Prinsenmeer in Noord-Brabant is nog altijd niet tot een einde gekomen. Eigenaar Peter Gillis krijgt de laatste bewoners niet weg en…

Lees meer

Provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met zenderen wolf

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: vooruitblikken op Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof….

Lees meer

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met…

Lees meer

Kees van der Staaij (Raad van State) kritisch over inzet noodwet: ‘Niet voor elke lastige kwestie is noodwet geschikt’

Staatsraad bij de Raad van State Kees van der Staaij vindt dat de noodwet in sommige situaties te snel wordt toegepast. “Niet voor elke lastige…

Lees meer

VVD-partijleider Yeşilgöz wil niet alleen ‘de grote jongens’ als kroongetuigen, critici twijfelen

Kleine vissen moeten grote vissen vangen. Dat is het devies van VVD-fractievoorzitter en voormalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Nu het kabinet de…

Lees meer