main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 juni 2024 — 10:14

D66 ‘totaal niet bang’ voor ontketenen oorlog met Europees leger

D66 wil meer samenwerking in Europa op gebied van Defensie. Dat kan uiteindelijk leiden tot een Europees leger, zegt de partijlijsttrekker in Europa Gerben-Jan Gerbrandy in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij is er “totaal niet” bang voor dat dit olie op het vuur is. 

Het is een discussie die Europa volop voert. Moet er wel of geen Europees leger komen? Zeker vanwege de oorlogsdrang van de Russische president Vladimir Poetin en de mogelijkheid dat Donald Trump, die kritische kanttekeningen plaatst bij de NAVO, opnieuw het Witte Huis bestijgt.

Omdat “veiligheid een van de belangrijkste dingen” in het leven is, moet Europa daar meer op inzetten, vindt Gerbrandy. “De afgelopen decennia heeft Europa voor een dubbeltje op de eerste rang gezeten. We hebben relatief weinig geïnvesteerd in Defensie, terwijl de Amerikanen met heel veel geld en manschappen onze veiligheid garandeerden. Dat kan niet meer, Europa moet dat zelf doen.”

Europees leger olie op het vuur?

Het stoort Gerbrandy dat Europa als geheel veel meer geld uitgeeft aan Defensie dan Rusland, maar het niet voor elkaar krijgt het eigen grondgebied goed te beschermen. “Daarom is Europese samenwerking ontzettend belangrijk en dat kan op termijn leiden tot een Europees leger.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Een Europees leger kan ook olie op het Russische vuur zijn, vrezen critici. “Daar ben ik totaal niet bang voor”, reageert de D66’er. “Het is juist om een oorlog te voorkomen. Hoe sterker Europa defensief is, hoe kleiner de kans op een oorlog.” Een Europees leger zou Poetin moeten afschrikken de stap naar de Baltische staten te zetten, is Gerbrandy van mening.

Eigen soevereiniteit en gezamenlijk inkopen

Mocht het tot een Europees leger komen, verzekert de Europees leider van D66 dat Nederland de soevereiniteit houdt over de eigen manschappen. “Nederlanders worden nooit door een generaal uit Brussel eropuit gestuurd. Dat gebeurt altijd vanuit Nederland. De Nederlandse regering en Tweede Kamer moeten instemmen.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Een ander cruciaal vraagstuk in de stap naar een Europees leger, zijn de spullen. Die sluiten niet goed op elkaar aan, blijkt ook uit gezamenlijke oefeningen die legers van lidstaten uitvoeren. Nu is de situatie zo dat de lidstaten alles in de eigen achtertuin willen fabriceren. Van geweren en kogels tot aan tanks.

Dat uit zich in bijna 200 verschillende wapensystemen. Ter vergelijking: Amerika doet het slechts met een handvol. “We moeten minder nationaal en meer Europees denken”, luidt derhalve het pleidooi van D66. “Dat geldt voor Defensie, maar ook voor andere gebieden in de economie. Een sterker Europa, op meerdere terreinen, is ook voor de Nederlander beter en goedkoper.”

Lees ook:

Volt pleit voor een Europese parlementaire democratie met Europees leger: ‘Voor onze eigen veiligheid’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.
Maandagavond 20.30 uur
Afvalbranche overweegt rechtszaak tegen kabinet om lachgasafval

Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een “acceptabele reactie”…

Lees meer

Peter Gillis naar de rechter om vakantieparkbewoners weg te krijgen

De soap rondom vakantiepark Prinsenmeer in Noord-Brabant is nog altijd niet tot een einde gekomen. Eigenaar Peter Gillis krijgt de laatste bewoners niet weg en…

Lees meer

Provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met zenderen wolf

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: vooruitblikken op Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof….

Lees meer

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met…

Lees meer

Kees van der Staaij (Raad van State) kritisch over inzet noodwet: ‘Niet voor elke lastige kwestie is noodwet geschikt’

Staatsraad bij de Raad van State Kees van der Staaij vindt dat de noodwet in sommige situaties te snel wordt toegepast. “Niet voor elke lastige…

Lees meer

VVD-partijleider Yeşilgöz wil niet alleen ‘de grote jongens’ als kroongetuigen, critici twijfelen

Kleine vissen moeten grote vissen vangen. Dat is het devies van VVD-fractievoorzitter en voormalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Nu het kabinet de…

Lees meer