Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

D66 ‘totaal niet bang’ voor ontketenen oorlog met Europees leger

D66 wil meer samenwerking in Europa op gebied van Defensie. Dat kan uiteindelijk leiden tot een Europees leger, zegt de partijlijsttrekker in Europa Gerben-Jan Gerbrandy in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij is er "totaal niet" bang voor dat dit olie op het vuur is.

Het is een discussie die Europa volop voert. Moet er wel of geen Europees leger komen? Zeker vanwege de oorlogsdrang van de Russische president Vladimir Poetin en de mogelijkheid dat Donald Trump, die kritische kanttekeningen plaatst bij de NAVO, opnieuw het Witte Huis bestijgt.

Omdat "veiligheid een van de belangrijkste dingen" in het leven is, moet Europa daar meer op inzetten, vindt Gerbrandy. "De afgelopen decennia heeft Europa voor een dubbeltje op de eerste rang gezeten. We hebben relatief weinig geïnvesteerd in Defensie, terwijl de Amerikanen met heel veel geld en manschappen onze veiligheid garandeerden. Dat kan niet meer, Europa moet dat zelf doen."

Europees leger olie op het vuur?

Het stoort Gerbrandy dat Europa als geheel veel meer geld uitgeeft aan Defensie dan Rusland, maar het niet voor elkaar krijgt het eigen grondgebied goed te beschermen. "Daarom is Europese samenwerking ontzettend belangrijk en dat kan op termijn leiden tot een Europees leger."

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Een Europees leger kan ook olie op het Russische vuur zijn, vrezen critici. "Daar ben ik totaal niet bang voor", reageert de D66'er. "Het is juist om een oorlog te voorkomen. Hoe sterker Europa defensief is, hoe kleiner de kans op een oorlog." Een Europees leger zou Poetin moeten afschrikken de stap naar de Baltische staten te zetten, is Gerbrandy van mening.

Eigen soevereiniteit en gezamenlijk inkopen

Mocht het tot een Europees leger komen, verzekert de Europees leider van D66 dat Nederland de soevereiniteit houdt over de eigen manschappen. "Nederlanders worden nooit door een generaal uit Brussel eropuit gestuurd. Dat gebeurt altijd vanuit Nederland. De Nederlandse regering en Tweede Kamer moeten instemmen."

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Een ander cruciaal vraagstuk in de stap naar een Europees leger, zijn de spullen. Die sluiten niet goed op elkaar aan, blijkt ook uit gezamenlijke oefeningen die legers van lidstaten uitvoeren. Nu is de situatie zo dat de lidstaten alles in de eigen achtertuin willen fabriceren. Van geweren en kogels tot aan tanks.

Dat uit zich in bijna 200 verschillende wapensystemen. Ter vergelijking: Amerika doet het slechts met een handvol. "We moeten minder nationaal en meer Europees denken", luidt derhalve het pleidooi van D66. "Dat geldt voor Defensie, maar ook voor andere gebieden in de economie. Een sterker Europa, op meerdere terreinen, is ook voor de Nederlander beter en goedkoper."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau