main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Lijsttrekker voor de Europese verkiezingen van de PVV Sebastiaan Stöteler in Op1.
Op1 - 31 mei 2024 — 23:08

PVV wil zich aansluiten bij nieuwe Europese fractie met Le Pen en Meloni

De PVV wil zich aansluiten bij een fractie in het Europees Parlement met de partijen van Marine Le Pen en Giorgia Meloni, Rassemblement national en Fratelli d’Italia. Dat zegt lijsttrekker voor de Europese verkiezingen van de PVV Sebastiaan Stöteler vrijdagavond in Op1 bij Omroep WNL.

Le Pen en Meloni lieten onlangs doorschemeren dat ze de krachten in de Europese Unie willen bundelen, nadat Le Pen brak met de radicale Duitse bondgenoot AfD. Reden daarvoor was de uitspraak van AfD-Europarlementariër Maximilian Krah, die zei dat niet alle SS’ers oorlogsmisdadigers waren.

Le Pen, die zich wil losmaken van extreemrechts en een gematigdere koers kiest, kondigde woensdag nog eens een “schone breuk” met de AfD aan. Ze wil niet langer met de Duitse partij één fractie, die van I&D, vormen in het Europees Parlement.

Het debat in Op1 voor de Europese verkiezingen gemist? Klik hier en kijk terug. 

Mogelijk vormt ze na de Europese stembusgang daarom een nieuwe fractie met de partij van de Italiaanse premier Meloni. De PVV heeft wel oren naar een samenwerking met die partijen, zegt lijsttrekker Stöteler. “Als wij zetels halen, sluiten wij daar heel graag bij aan.”

“Wij willen sterke economische samenwerking en geen politieke integratie. Als wij dat kunnen bereiken (met Rassemblement national en Fratelli d’Italia, red.), sluiten wij daar graag bij aan”, zegt Stöteler.

De PVV’er vindt het overigens “hartstikke terecht” dat Le Pen de samenwerking met de AfD heeft beëindigd. “Wat zij hebben gezegd, kan niet door de beugel.”

Zetel Europese Commissie

Of de PVV, de grootste partij van het land, na de Europese verkiezingen de zetel in de Europese Commissie opeist, weet Stöteler naar eigen zeggen niet. “Daar ga ik niet over. De regering zal uiteindelijk iemand afvaardigen voor de Europese Commissie.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

“Ik ga ervan uit dat de migratieparagraaf goed zal worden uitgevoerd en dat daar vol de focus op ligt. Dan ben ik hartstikke tevreden met wie er dan ook naar Europa wordt gestuurd”, aldus Stöteler.

Lees ook: 

‘Meeste Nederlanders hebben geen verstand van Europese verkiezingen’, zegt Europa-expert: ‘Basiskennis ontbreekt’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer