main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland: Generatie Europa - 30 mei 2024 — 11:59

De burger mag niet douchen, maar een toerist mag wel zwemmen? In Spanje lopen de spanningen op door watertekort

In Spanje houdt de droogte het volk in zijn greep. Meerdere partijen strijden om het kleine beetje water wat beschikbaar is. Zowel burgers, boeren, de industrie als de toerismesector zoeken naar oplossingen. Zolang deze niet op tafel liggen, vliegen ze elkaar in de haren.

De Spaanse overheid legt meerdere groepen allerlei restricties op. Zo bestaat het scenario dat een Spanjaard niet mag douchen, maar een toerist wel een frisse duik in het zwembad van het hotel mag nemen. “Als je van burgers eist dat zij hun watergebruik beperken, gaat dat tot scheve ogen leiden. Het leidt tot veel boosheid onder de bevolking”, zegt professor sociale geografie Albert Llausas Pascual in Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.

Volgens de professor is het onvermijdelijk dat in tijden van droogte spanningen ontstaan tussen bepaalde groeperingen. “Hoe kleiner de voorraden worden, hoe harder erom gevochten wordt.”

Prioriteitsstelsel

In Spanje geldt een prioriteitenstelsel als het op toegang tot water aankomt. De bevolking staat daarin bovenaan, gevolgd door bepaalde industrieën. Pas daarna is het de beurt aan de agrarische sector. “Zolang niet aan de behoeften van de hoogste prioriteit is voldaan, kunnen de boeren naar water fluiten”, zegt Llausas Pascual.

Heel gek is het dus niet dat de boeren het meest van zich laten horen. Ze zijn grootverbruikers van water, maar worden ook als eerste getroffen door de maatregelen. Boeren gaan in Spanje regelmatig de straat op om te protesteren. Waaronder ook rijstboer Albert Grosset.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Hij komt uit Pals, een plaatsje ten noorden van Barcelona. Grosset zegt dat het watertekort al jarenlang speelt in zijn regio, maar dat geen enkele politicus zich inzet om het probleem het hoofd te bieden. “Het specifieke probleem van Catalonië is louter Barcelona. Het is een monster dat alles voor zichzelf houdt. De rest maakt niet uit”, maakt hij gefrustreerd duidelijk.

Grosset is het ermee eens dat iedereen zijn steentje moet bijdragen, maar vindt de huidige verdeling oneerlijk. “Voor landbouw gelden waterrestricties van 80 procent. Voor industrie is dat 15 procent. Op drinkwater niets. Je mag gewoon de kraan opdraaien en het water laten stromen. Het is echt belachelijk.” De rijstboer vindt dat de waterrestricties overal hetzelfde moeten zijn.

Wat zijn de oplossingen?

Er liggen genoeg oplossingen op tafel, maar omdat de overheid vaak traag is, nemen partijen het initiatief in eigen handen. Zo is het de hotelsector die zelf investeert in ontziltingsinstallaties. Het leidt tegelijkertijd ook tot irritatie, ziet Llausas Pascual. “Het is een kortetermijnoplossing. Zij hebben er baat bij, maar alle andere partijen schieten er niets mee op.”

Meer van Stand van Nederland: Generatie Europa zien? Dat kan op NPO Start.

In badplaats Lloret de Mar doen ze het heel anders. Daar werken de overheid, de toerismebranche en de burger wél samen. Nino Gomez is wethouder watermanagement en zegt dat touroperators geen hotels aanbeval als er geen zwembad was. Het toerisme verdween, wat funest is voor een stad die voor 90 procent op toerisme leeft. De partijen staken daarom de koppen bij elkaar. “Wij zijn overeengekomen met het gilde van hotels, dat zij de ontziltingsinstallatie betalen en wij het publieke gedeelte beheren”, zegt Gomez.

Aangezien het watertekort en het droogteprobleem “een groot drama is” volgens Gomez, adviseert hij mensen in Spanje beter om te gaan met water. “We moeten het gebruiken waar nodig is, recyclen en opnieuw benutten. Het water komt niet meer uit de lucht, maar we hebben de technologie, machines en de kennis om dat terug te draaien. De levenscyclus van water moet enorm verlengd worden.”

In Spanje kennen ze grote problemen met zowel droogte als watertekort. De overheid legt beperkingen op om water te besparen, wat tegelijkertijd leidt tot de nodige spanningen. Wie heeft er het zwaarst onder te lijden en liggen er oplossingen in het verschiet? Kijk donderdag om 20.55 uur naar Stand van Nederland: Generatie Europa, op NPO 2.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Redding na de Ramp: de aardbeving in Haïti

Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.

Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?

Dinsdag om 21.20 uur

Podcast: Welke portefeuille krijgt Eurocommissaris Hoekstra?

De zondag begint met Rick Nieman. Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

  • Eurocommissaris Wopke Hoekstra over wat Europa de komende jaren nodig heeft op het gebied van economie, klimaat en geopolitiek;
  • Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de nieuwe Defensienota;
  • Schrijver Jessica Durlacher bezocht Israël tien maanden na 7 oktober en doet verslag;
  • Journalist Carol Rock en oud Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer blikken vooruit op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.

Beluister de podcast hier!

Kamer blijft bij leeftijdsgrens fatbikes ondanks twijfel minister

PVV, VVD en NSC houden vast aan hun plan om een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht voor alleen fatbikes in te voeren. De…

Lees meer

Rabobank denkt dat huizenprijzen nog harder stijgen

Onderzoekers van de Rabobank verwachten dat koophuizen nog harder in prijs zullen stijgen dan ze eerder dachten. Er staan relatief weinig woningen te koop en…

Lees meer

Bedrijven keren opnieuw voor record aan dividend uit

Bedrijven hebben in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd opnieuw voor een recordbedrag aan dividend uitgekeerd. In het eerste kwartaal deelden ondernemingen ook al…

Lees meer

Ingrid Coenradie (PVV) roemt goede sfeer in kabinet: ‘We lachen ontzettend veel’

Staatssecretaris Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie roemt de positieve sfeer binnen het kabinet. “We hebben humor met elkaar gemeen”, zegt zij in het radioprogramma Sven…

Lees meer

‘Geef niet de zzp’er de schuld van de tekorten in de zorg, dat is de schuld van het systeem’

Een veelgehoorde klacht van tegenstanders van zzp’ers, is dat zij zorgen voor een sneeuwbaleffect van de tekorten in essentiële sectoren zoals in de zorg. “Onterecht”,…

Lees meer

Agent heeft nog steeds gehoorschade na voetbalrellen: ‘Het escaleerde in een fractie van een seconde’

Agenten krijgen het bij escalerend voetbalgeweld vaak zwaar voor de kiezen. Een agent die vorig jaar tussen de rellen stond na een voetbalwedstrijd in Breda,…

Lees meer

Het zzp-schap zorgt voor grotere arbeidsparticipatie: ‘Uitkomst voor mensen die niet in het 40-urige keurslijf passen’

Zolang het zzp-schap bestaat, zorgt het voor discussie. Want waar de ene beleidsmaker bang is voor ‘schijnzelfstandigheid’, ziet de ander alleen maar kansen. Bij Knab,…

Lees meer

Belastingdienst: ‘We gaan niet meer en strenger controleren op schijnzelfstandigheid’

Onder zzp’ers en hun opdrachtgevers heerst al enige tijd onrust over een wet die per 1 januari 2025 beter gehandhaafd gaat worden door de Belastingdienst….

Lees meer