main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 mei 2024 — 08:31

Niemand wil nog burgemeester worden, 40 openstaande vacatures

Het burgemeesterschap is een steeds minder gewilde baan, meldt De Telegraaf. Momenteel staan 31 vacatures open en daar komen binnenkort nog eens negen vacatures bij, terwijl de sollicitaties slechts mondjesmaat binnendruppelen. CDA-partijleider Henri Bontenbal maakt zich zorgen. “Burgemeesters voelen zich niet gedekt zodra het moeilijk wordt”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Ongeveer tien procent van de Nederlandse gemeenten is momenteel op zoek naar een nieuwe burgemeester, waar het voornamelijk in de ‘lastige’ gemeenten een pittige zoektocht is naar een nieuwe kettingdrager. In de protestants-christelijke gemeente Bunschoten kwamen slechts zeven reacties op de vacature binnen, waardoor de sollicitatieprocedure is stopgezet.

Complexiteit grote afknapper

Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB) noemt de complexiteit een grote reden voor de onpopulariteit van het burgemeesterschap. Zo ben je verplicht te verhuizen naar de gemeente en mensen die deze functie vervullen krijgen wellicht te maken met bedreiging. “Bedreigingen bij burgemeesters met gezinnen hakken erin, omdat ze dan heel kwetsbaar zijn”, zegt Bontenbal.

Daarnaast krijgen burgemeesters te maken met lastige vraagstukken, waaronder op het gebied van asiel en migratie. Daar staat wel een riant salaris tegenover. Burgemeesters ontvangen in een grote stad een salaris dat vergelijkbaar is met die van de minister-president: 13.500 euro per maand. Voor een kleiner dorp zit het gemiddelde maandsalaris rond de 8.500 euro. “Maar het salaris is voor de meeste burgemeesters absoluut niet doorslaggevend”, stelt de CDA-leider.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Burgemeesters meer onder vuur

Bontenbal ziet burgemeesters meer onder vuur liggen dan vroeger, onder meer door een polariserende samenleving. “Thema’s als migratie en azc’s en de maatschappelijke gevechten daarover zijn veel steviger. Daarnaast komen mensen sneller verhaal halen.”

Wel plaatst Bontenbal een kanttekening. “Als je met oud-bewindspersonen en oud-burgemeesters praat, zeggen ze dat intimidatie en bedreiging in het verleden ook het geval was. Mensen kwamen toen ook aan de deur. Het is niet helemaal nieuw, maar het klimaat wordt grimmiger.”

NGB-directeur Hilde Westera zegt dat het ambt nog steeds ‘superleuk’ is. “Het is complexer geworden, maar ook interessanter. Stel er komt een azc naar je gemeente, dan is dat een pittige klus, maar wel eentje die uitdaagt.”

Lees ook:

Wie wordt de nieuwe burgemeester van Rotterdam? Sollicitatieprocedure gestart

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Zondag 10.00 uur
Chocoladeletter? Liever een goedkopere zak kruidnoten

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…

Lees meer

Omtzigt: kabinetsdeelname vraagt veel ‘spankracht’ van NSC

De verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…

Lees meer

Opnieuw pakketten drugs aangespoeld aan kust bij Scheveningen

Zaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…

Lees meer

Manifestatie met zwarte pieten in Rijswijk rustig verlopen

De manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…

Lees meer

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer