main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 mei 2024 — 10:35

Volt groot voorstander van Europees leger, SGP gruwelt ervan: ‘Brussel moet dit niet bepalen’

De SGP ziet de komst van een Europees leger totaal niet zitten, zegt partijleider Chris Stoffer in Goedemorgen Nederland op NPO 1 in aanloop naar de Europese verkiezingen. “Een sterk leger in NAVO-verband is belangrijk, maar het is essentieel dat het Nederlandse kabinet over de inzet van onze eigen jongens en meisjes gaat.”

De SGP-leider zegt dat Nederland niet zelf haar eigen veiligheid kan garanderen en dat daarom de NAVO onmisbaar is. Hij maakt zich wel zorgen over de ontwikkelingen in de Verenigde Staten, nu NAVO-criticus Donald Trump mogelijk een tweede presidentstermijn krijgt. “Hoe je het ook wendt of keert, we zijn enorm afhankelijk van de Verenigde Staten”, zegt Stoffer. De partijleider pleit voor meer zelfstandigheid en minder Amerikaanse invloed.

Volt-leider Laurens Dassen sluit zich aan bij de zorgen over Trump. “Stel dat Trump vanaf november weer in het Witte Huis zit, dan wil ik niet afhankelijk van Trump zijn voor onze veiligheid.”

Daarom moeten landen binnen Europa niet met kleine legers aan de slag, maar met een Europees leger, zegt de Volt-leider. “Als iedere staat in de Verenigde Staten een eigen leger had, had je 50 eigen legertjes. Dan waren ze nooit in staat geweest om de stem in de wereld te zijn die ze nu zijn.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

‘Dit willen we niet’

De SGP wil in de wet vastleggen dat voldoende geld naar Defensie gaat om aan de NAVO-norm te voldoen. Stoffer ziet dat de samenwerking op dat gebied goed gaat, maar een Europees leger “waar ze vanuit Brussel bepalen hoe onze jongens en meiden worden ingezet, dat willen we niet”.

De SGP-leider vindt dat ieder Europees land zelf moet zorgen voor een sterk leger. “Vanuit Brussel bepalen hoe het Europese leger wordt ingezet, moet echt niet gebeuren. Den Haag moet bepalen hoe het Nederlandse leger binnen de NAVO opereert.”

Russische dreiging

Dassen is daarentegen juist groot voorstander van een Europees leger. De Russische dreiging is voor hem een belangrijke factor. “Poetin wil bijvoorbeeld de grenzen bij de Baltische staten oprekken. Daarom moet Europa in staat zijn snel te handelen.”

Dassen ziet dat binnen Europa steeds meer ruimte voor een Europees leger komt. “Macron (president van Frankrijk, red.) hield laatst een pleidooi waarin hij zei dat individuele lidstaten niet in staat zijn zichzelf te beschermen.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Meerdere voordelen

Volgens de Volt-leider heeft een Europees leger meerdere voordelen. “We verspillen per jaar 75 miljard euro, drie keer de Nederlandse defensiebegroting, omdat we verschillende investeringen doen qua bijvoorbeeld wapensystemen. Daardoor zijn we minder slagvaardig en daadkrachtig.”

Esther Ouwehand, partijleider van de Partij voor de Dieren, sluit zich bij Stoffer aan. “De beslissing om Nederlandse militairen een oorlog in te sturen is een heel zware. Je moet als nationaal parlement goed zeggenschap houden.” Wat betreft verdere Europese samenwerking en innovatie op defensiegebied is ze het met Dassen eens. “Daar is veel winst te behalen.”

Lees ook:

Dassen (Volt) en Stoffer (SGP) clashen over meer samenwerking in Europa: ‘Het is één grote moloch’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Van online naar offline

Zodra we wakker worden, zijn we al online. Tegelijkertijd zijn er steeds meer initiatieven om offline te zijn, waardoor we ons afvragen wat voor invloed de smartphone heeft op onze productiviteit.

Presentator Tanja Kok gaat op onderzoek uit.

Vrijdag 23.10 uur

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.

Luister de podcast in je favoriete podcast-app.

Schoof verdedigt schrappen laag btw-tarief: geen goed middel

Premier Dick Schoof blijft het afschaffen van het lage btw-tarief voor sportscholen, hotelovernachtingen en culturele uitstapjes verdedigen. Het is een van de voorgestelde maatregelen die…

Lees meer

Dodental ontploffende walkietalkies in Libanon stijgt verder

Het dodental door de ontploffing van talloze portofoons, woensdag in Libanon, is gestegen tot zeker 25. Dat heeft de minister van Volksgezondheid Firass Abiad bekendgemaakt….

Lees meer

Schoof wil niet weer Israëlische vlag hijsen jaar na Hamas-aanval

Het kabinet gaat niet oproepen om een jaar na de bloedige aanval van Hamas op Israël de Israëlische vlag te hijsen op overheidsgebouwen. Premier Dick…

Lees meer

Pieter Grinwis (CU) hekelt kabinet-Schoof dat asielnoodwet wil: ‘Geen veelbelovende start’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen discussieert de Tweede Kamer over de noodwetgeving, wat het kabinet als middel wil inzetten om de asielinstroom te beteugelen. ChristenUnie-Kamerlid…

Lees meer