Invoer van zero-emissiezones zal markten doen veranderen: ‘Gemeenten moeten bijspringen’
Wie als marktkoopman niet zo snel mogelijk zijn vervuilende dieselbus- of vrachtwagen inruilt voor een elektrische variant, is al vanaf volgend jaar veel duurder uit. Het probleem? Veel jonge marktkooplui hebben niet genoeg vet op de botten om een elektrisch, vaak duurder, voertuig aan te schaffen en dat zal het karakter van de markt op termijn doen veranderen.
"Als ondernemer moet je goed in de gaten houden dat je vanaf volgend jaar 15 tot 20 duizend euro duurder uit bent als je je vervuilende bus houdt", waarschuwt logistiek adviseur Walther Ploos van Amstel in Stand van Nederland Generatie Next. Dat heeft alles te maken met de zero-emissiezones die steden gaan invoeren vanaf volgend jaar. "Dat is ooit in 2014 bedacht toen de lucht in binnensteden sterk verontreinigd was, al heeft nu vooral te maken met het behalen van klimaatdoelen."
Alles leuk en aardig, maar voor veel jonge marktkooplui is een zero-uitstoot niet haalbaar. "Ik heb er wakker van gelegen", vertelt kaasverkoper Anne-Lynn Dietz. "Gemeenten moeten een pad voor ons gaan uitstippelen, want we kunnen niets met de onzekerheid die er nu heerst over de zero-emissiezones." Het is namelijk zo dat de ene gemeente al vanaf 2025 strenge zones gaat invoeren, terwijl de andere daar nog zeker vijf jaar mee wacht.
Daling
"Je zult als ondernemer hierop moeten inspelen. In de ene stad kun je wel terecht met je bus terwijl dat in de andere niet meer kan", zegt Ploos van Amstel. Maar de logistiek adviseur is het er wel mee eens dat er een taak voor de gemeente ligt. "De huidige kosten en de onzekerheid die daaromheen heerst zijn inderdaad niet op te brengen. Ik denk dat over de loop van de komende jaren zeker vijf procent van alle marktkramen verdwijnt." En dat proces is overigens al gaande. Het aantal markthandelaren is de afgelopen jaren met tien procent gedaald. Hierdoor zijn er al 22 procent minder textiel- en kledingkramen te vinden op markten in Nederland.
Uitsmeren
Louise Wesselius van de Centrale Vereniging Ambulante Handel (CVAH) pleit al langere tijd voor het uitsmeren van de zero-emissiezones over een langere periode. Ter illustratie zegt ze, terwijl ze over de Dappermarkt in Amsterdam, loopt: "Het aantal ondernemers dat hier op deze markt staat met een elektrisch voertuig is op één hand te tellen, is de rest dan allemaal weg straks?"
Van Amstel ziet hierin een taak voor gemeenten. "Ze kunnen bijvoorbeeld bijspringen met de kosten, maar dat de markt gaat veranderen, dat is onvermijdelijk."
Het aantal Nederlandse markten neemt af, vanwege onzekerheid over vergunningen en zero-emissiezones. ‘Stand van Nederland’ spreekt met ondernemende millennials. Kijk de aflevering nu terug op NPO Start.