Veel Nederlandse bunkers permanent gesloten vanwege vrijwilligerstekort
Zaterdag is het Nationale Bunkerdag, wat betekent dat geschiedenisliefhebbers door heel Nederland deze vestingwerken uit de Tweede Wereldoorlog kunnen bezoeken. Dat is niet vanzelfsprekend, want de meeste bunkers zijn door een nijpend vrijwilligerstekort permanent gesloten.
In de Tweede Wereldoorlog zijn ruim tienduizend bunkers gebouwd, maar slechts een klein deel daarvan verkeert nog in goede staat. En het werk was nog lang niet af, "want er stonden zo'n 14.000 á 15.000 bunkers gepland", vertelt vrijwilliger Hans van den Bosch in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Historisch belang
Op deze dag staat het historische belang van de bunkers uit de Tweede Wereldoorlog centraal. Een jaarlijks unicum, want wanneer er geen museum in of om deze bunkers gevestigd is, blijven de bunkers meestal gesloten voor publiek.
Het onderhouden van deze betonnen kolossen is een gigantisch werk, aldus Van den Bosch. "We hebben een klusploeg van tien á twaalf mensen die iedere zaterdag de hele dag bezig zijn."
Door het vrijwilligerstekort is onderhoud aan alle bunkers in Nederland onmogelijk. "Ze kunnen daarom alleen maar beperkt open. Op Nationale Bunkerdag hebben we voor elkaar gekregen dat alle bunkerlocaties meedoen en op hetzelfde tijdstip geopend zijn."
Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets!
Op 25 mei vertellen kenners zoals Van den Bosch bezoekers over de oorlogsverhalen achter deze betonnen kolossen. Dat doen ze ook aan veel schoolklassen, om leerlingen kennis op te laten doen over wat zich hier in de Tweede Wereldoorlog heeft afgespeeld. "Juist daarom is het educatief gezien heel belangrijk dat deze verhalen worden doorgegeven."