main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 mei 2024 — 09:17

Niet Frans Timmermans maar Mirjam Bikker bezorgt coalitiepartijen zweetoksels: ‘Ik denk niet dat Timmermans veel mensen overtuigd heeft’

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker blonk uit aan de kant van de oppositie tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord woensdag. Dat zegt politiek verslaggever van het FD Martine Wolzak in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Zij was degene die heel gericht doorvroeg, bijvoorbeeld op pensioenen.”

De ogen waren gisteren vooral gericht op Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA), die zich voor het eerst kon laten gelden als leider van de oppositie in een belangrijk debat. Daar kwam weinig van terecht, concludeert Wolzak daags na het debat. “Hij was een van de weinigen die voortdurend naar voren bracht dat zijn partij de samenwerking met de PVV een historisch moment vindt en daar heel veel moeite mee heeft, maar hij bereikte daar niet heel veel.”

Naast Timmermans verweet ook Volt-leider Laurens Dassen met name VVD en NSC de samenwerking met de PVV, een partij die volgens hem extreemrechts is. “De andere oppositiepartijen zaten toch sneller op de inhoud en spraken over de stappen die het kabinet wil zetten, als het er uiteindelijk komt”, zegt Wolzak. “Ik denk niet dat Timmermans gisteren veel mensen overtuigd heeft.”

CU-leider Bikker kon Wolzak wel bekoren. “Ik vond haar effectiever. Zij wist hoe ze antwoord kreeg op de vraag: wat wil ik extra weten over de plannen van deze coalitie? Bikker vroeg heel gericht door, bijvoorbeeld over de pensioenen. Dat is een onderwerp waar tijdens de campagne veel over gezegd is. Maar het staat niet in het hoofdlijnenakkoord en dat zijn toch 26 pagina’s.”

“Bikker wilde weten: wat betekent dat dan? Ze vroeg zich af of het beoogde kabinet het beleid doorzet en hoeveel ruimte er is voor de Kamer”, vertelt Wolzak. “Als kijker die wil weten wat ik de komende jaren van deze coalitie kan verwachten, haalde zij informatie naar boven.”

‘Oude’ Wilders toont gezicht

De politiek verslaggever keek met veel interesse naar PVV-leider Geert Wilders, die gisteren het spits mocht afbijten. “Hij heeft het voortouw gehad bij de formatie. De vraag was: hoe gaat hij zich opstellen? Aan de ene kant zie je hem een nieuwe rol aannemen en een compromis verdedigen. Hij gaf toe dat hij als PVV ook ingeleverd heeft.”

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Maar de ‘oude’ Wilders toonde zijn gezicht. “Aan de andere kant staat daar ook gewoon Geert Wilders, zoals hij zich al jaren opstelt in de Kamer. Naarmate de tijd vorderde, kwam de oude Geert Wilders, die behoorlijk stevig van leer kan trekken, steeds meer naar boven.”

Zo raakte Wilders verwikkeld in een stevig debat met SP-leider Jimmy Dijk, die Wilders verweet dat hij te weinig doet voor de minima. Wilders wuifde de kritiek weg en zei dat de SP nooit verantwoordelijkheid heeft genomen. Ook Timmermans kreeg later in het debat een veeg uit de pan. “Wilders kan nog steeds heel fel uit de hoek komen”, constateert Wolzak.

Langzaam een coalitie

Ze denkt dat de PVV-leider dat niet te vaak moet doen. “Uiteindelijk zal hij de boel bij elkaar moeten houden als ze van dit kabinet een succes willen maken, ook vanuit de Kamer.” Ook BBB-leider Caroline van de Plas en NSC-voorman Pieter Omtzigt moeten nog even wennen aan hun nieuwe rol, denkt ze. “Omtzigt was als lid van het CDA natuurlijk onderdeel van een coalitiefractie, maar was de afgelopen jaren vooral een soort onbezoldigd oppositielid.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start. 

Hoewel de messen waren geslepen, bracht de oppositie PVV, VVD, NSC en BBB niet aan het wankelen. Volgens Wolzak toonde het debat dat de vier formerende partijen langzaam veranderen in een coalitie. “Ze deelden complimenten uit aan elkaar. De start was denk ik steviger en meer eensgezinds dan ikzelf en ik denk veel andere mensen hadden verwacht.”

Lees ook: 

Oud-informateur Jacques Wallage: ‘Wilders, neem het premierschap alsnog op je’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor de ministers, maar ook voor de ambtelijke top. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Joris Voorhoeve: emeritus professor, oud-minister van Defensie en voormalig partijleider van de VVD, voordat hij de overstap maakte naar D66;
  • Jacques Wallage: oud-staatssecretaris van Onderwijs en later Sociale Zaken, oud-informateur en voormalig fractievoorzitter van de PvdA;
  • Marcelo Mooren: jurist, parlementair lobbyist en populisme-expert.
Maandag 20.30 uur

Undercoveragenten doen zich voor als zakenman en chauffeur: laten de verdachten iets los over diamanten? 

Een van de verdachten krijgt twee undercoveragenten achter zich aan. De undercovers doen zich voor als zakenman en chauffeur en proberen in Colombia in contact te komen met de verdachte: trapt hij erin?

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel rijden ondertussen naar het hart van de diamantindustrie in Antwerpen: wat is er met de buit gebeurd?

Luister nu naar aflevering vier van De Diamantroof!

Vanavond in WNL Haagse Lobby: het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor…

Lees meer

Advocaat kroongetuige Marengo legt opnieuw verdediging neer

Advocaat Peter Schouten heeft opnieuw de verdediging van Marengo-kroongetuige Nabil B. neergelegd. Dat zei hij maandag tijdens een zitting van het hoger beroep van het…

Lees meer

Biden plant campagneoffensief voor eerste debat met Trump

Het campagneteam en bondgenoten van president Joe Biden komen volop in actie in aanloop naar het eerste debat met Donald Trump. Er staan de komende…

Lees meer

KLM-vliegtuig keert terug naar Schiphol

Een vliegtuig van KLM dat onderweg was naar Rio de Janeiro is boven België omgekeerd en weer op weg terug naar Schiphol, laat een woordvoerder…

Lees meer

Slachtoffer (19) steekincident Dordrecht overleden, 3 aanhoudingen

De man die in de nacht van zaterdag op zondag werd neergestoken in Dordrecht, is overleden. Dat meldt de politie zondag. Het gaat om een…

Lees meer

Minderjarig meisje overleden door ongeluk op motorcircuit Lochem

Een minderjarig meisje is overleden door een “noodlottig ongeval” op een motorcrosscircuit aan de Kanaaldijk in het Gelderse Lochem. Dat bevestigt de politie na berichtgeving…

Lees meer

Drugs, wapens en cybercrimehandleidingen: ‘Op Telegram koop je alles wat God verboden heeft’

Van cocaïne tot een pistool en van gehandicaptenparkeerkaarten tot moedersleutels voor fietsen. Via de chatdienst Telegram kun je werkelijk alles op de kop tikken. De…

Lees meer

Regen en waterschimmel dreigen aardappel lang dwars te zitten

De vele regen van de afgelopen maanden zit aardappeltelers dwars. Dat komt niet alleen doordat aardappelpercelen noodgedwongen te laat worden geplant, maar ook doordat een…

Lees meer

Golftoernooi KLM Open vertraagd door actie Extinction Rebellion

Een actie van Extinction Rebellion (XR) heeft ervoor gezorgd dat de vierde en laatste ronde op het KLM Open in Badhoevedorp vertraging heeft opgelopen. Activisten…

Lees meer