main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 mei 2024 — 09:12

Volt-leider Dassen wil niet zeggen of hij het beoogde kabinet extreemrechts blijft noemen

Volt-leider Laurens Dassen wil nog niet zeggen of hij vandaag in het debat over het hoofdlijnenakkoord zal spreken over een extreemrechts kabinet. Vorige week werd hij daarvoor op de vingers getikt door Kamervoorzitter Martin Bosma.

Bosma vindt niet dat partijen of leden in de Tweede Kamer extreemrechts mogen worden genoemd. “Ik vind dat een nazi-vergelijking”, zei hij donderdag in een debat, nadat hij Dassen had onderbroken. “Ik vind niet dat we leden of partijen van de Staten-Generaal voor extreemrechts moeten gaan uitmaken”, aldus de Kamervoorzitter.

Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) maakte daarop een punt van orde. “Ik vind dat u hier over de schreef gaat”, zei Klaver over Bosma. “Ik vind het echt ongepast dat u collega Dassen op deze manier aanspreekt. De wijze waarop wij hier politieke partijen benoemen, mogen we echt zelf weten.” Ook andere Kamerleden, waaronder Jan Paternotte (D66) en Derk Boswijk (CDA), vonden dat Bosma Dassen niet had mogen onderbreken.

Of Dassen vandaag in het debat over het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB het beoogde nieuwe kabinet opnieuw extreemrechts zal noemen, houdt hij nog even voor zich. “Maar de PVV is een extreemrechtse partij. VVD en NSC maken normaal wat niet normaal zou moeten worden. Dat moet altijd worden benoemd”, zegt Dassen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

‘Keiharde oppositie’

Dassen gaat naar eigen zeggen ‘keiharde oppositie’ voeren. “Dit hele akkoord ademt dat we een land worden dat steeds meer naar binnen gekeerd is. En dat in de tijd met een oorlog op ons continent en klimaatverandering”, verzucht hij. “Dan zou je juist verwachten dat we Nederland groot blijven maken zoals we dat hebben gedaan, met open vizier.”

Hij vindt het “schokkend” dat de vier partijen “minder in Europa willen doen” en in Brussel “harder met de vuist op tafel willen slaan”. Volgens hem leidt die houding tot minder Europese samenwerking. “Dat verzwakt uiteindelijk de positie van Nederland.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan en blijf op de hoogte!

Volgens de Volt-leider wordt de rekening voor de plannen neergelegd bij toekomstige generaties. “Er wordt bezuinigd op onderwijs en op innovaties, waardoor we het verdienvermogen van Nederland gaan verzwakken. Dat zijn zorgwekkende punten.”

Vuur aan schenen VVD en NSC

Parlementair journalist van EW Magazine Victor Pak, te gast in Goedemorgen Nederland, denkt dat Dassen de term ‘extreemrechts’ blijft bezigen. “Bosma wilde dat niet, hij vond het niet oké. Hij greep in tijdens het debat en daar ontstond meteen discussie over”, weet Pak. “Kamerleden vinden dat ze vrij zijn om een label als extreemrechts op een partij als de PVV te plakken. Dat moet volgens hen de vrijheid zijn die er is in de Tweede Kamer.”

Hij denkt dat partijen vandaag VVD en NSC aanvallen op de samenwerking met de PVV. “Partijen zullen ze aanwrijven dat ze extreemrechts aan de macht brengen.” Maar het debat zal vandaag ook gaan over de inhoud van het hoofdlijnenakkoord, denkt Pak. “Gisteravond verscheen de doorrekening van dit akkoord, waardoor je weet wat het concreet voor burgers gaat betekenen.”

Zorgvraagstuk

Zo zal er worden gesproken over de zorg. “Zo’n maatregel als de halvering van het eigen risico, wordt groot verkocht door de partijen. Maar op de grote lijn, bijvoorbeeld als het gaat om wat te doen met een samenleving waarin steeds meer ouderen komen die zorg nodig hebben, wordt geen antwoord gegeven in dit akkoord. Partijen als GroenLinks-PvdA en SP kunnen daar fikse kritiek op leveren.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start!

Dat doet vooral de PVV pijn. “De PVV was natuurlijk altijd de partij die pal voor de zorg stond, die daar meer aan wilde uitgeven. Maar dat valt nu heel erg tegen.”

‘Chemie heel beperkt’

Volgens Pak laat het hoofdlijnenakkoord zien dat de PVV, VVD, NSC en BBB een verstandshuwelijk hebben gesloten. “Je ziet er heel erg in terug dat iedere partij er voor zichzelf heeft gezeten en dat de onderlinge chemie heel beperkt is. Vandaar dat er een overkoepelende visie ontbreekt over waar de maatschappij naartoe moet. Reken er maar op dat ook dat terugkomt in het debat.”

Lees ook: 

Wordt Wilders alsnog premier? ‘Onder druk wordt alles vloeibaar’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: De problemen in de zorg stapelen zich op

Een groeiend personeelstekort, hoge werkdruk en een vergrijzende bevolking: de problemen voor de zorg stapelen zich op. Het hoofdlijnenakkoord biedt maar weinig duidelijkheid voor de sector. Voor welke uitdagingen komt beoogd minister van Volksgezondheid Fleur Agema straks te staan?

Luister deze aflevering van Haagse Lobby nu terug in je favoriete podcast-app.

Diamantrovers 'Amsterdamse straatjongens'

Richard luistert wekenlang mee met de verdachten omdat er afluisterapparatuur in hun woningen is geplaatst. Laten ze iets los over de diamanten? Teamleider Roy voelt de druk toenemen, hij is bang dat hij zijn team binnen niet al te lange tijd moet opdoeken.

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel horen voor het eerst de stem van Errol tijdens een rechtszaak over de buit.

Luister nu aflevering drie van De Diamantroof in je favoriete podcast-app.

Friese Staten stemmen in met bezuinigingen op Friese taal

De Provinciale Staten in Friesland hebben voor een bezuiniging van 800.000 euro op het Friese taalbeleid gestemd. De bezuinigingen werden in mei aangekondigd, een maand…

Lees meer

Staatssecretaris Van Rij (Financiën): compensatie benadeelde beleggers valt mogelijk lager uit

Het compensatiebedrag voor benadeelde beleggers in box 3 valt mogelijk lager uit dan wordt gedacht. Dat zegt afzwaaiend demissionair staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij…

Lees meer

Aantal vrouwelijke ondernemers blijft steken: ‘Je moet een beetje naïef zijn’

Het aantal vrouwelijke ondernemers groeit nauwelijks door, zegt ABN AMRO in een nieuw rapport. Afgelopen jaren is hun aandeel blijven steken op 37 procent en…

Lees meer

Superscan van kabinet-Schoof: ‘Kabinet met populisten wordt bureaucratischer dan ooit’

Het is het onderwerp waar menig politieke junkie het stiekem het liefste over heeft: de poppetjes. Wat voor club staat er straks op het bordes?…

Lees meer