main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 juni 2024 — 15:33

Nederlandse toerist overleeft ternauwernood beet door zeer giftige slang in Noord-Macedonië

Een Nederlandse toerist is ternauwernood ontsnapt aan de dood na een beet van een zeer giftige slang in Noord-Macedonië. Dankzij snelle toediening van antiserum in een ziekenhuis kon zijn leven worden gered. In Macedonische media zegt Jetlum Pasholi, de directeur van het ziekenhuis waar de man naartoe werd gebracht, dat het antiserum binnen drie tot vier uur na de beet moet worden toegediend om levensreddend te zijn.

De identiteit en leeftijd van de toerist zijn niet bekendgemaakt. Hij was op vakantie in het populaire Oost-Europese land toen hij werd gebeten door een zandadder. Deze slang, die veel voorkomt in Oost-Europa, is bijzonder gevaarlijk vanwege de grote hoeveelheid gif die hij inspuit met zijn lange tanden.

Na de beet werd de toerist eerst naar het ziekenhuis in Ohrid gebracht, waar geen antiserum beschikbaar was. Vervolgens werd hij met spoed per ambulance naar een ziekenhuis in Dibra vervoerd, dat ruim een uur rijden is. Hier kreeg hij het benodigde serum en kon hij terugkeren naar Ohrid.

Actiever dan normaal

Pasholi verklaarde dat het ziekenhuis in Dibra regelmatig levens redt van mensen die door slangen zijn gebeten. Door de weersomstandigheden zijn slangen actiever dan normaal, wat een grotere bedreiging vormt voor mensen. Het Centrum voor Crisisbeheersing in Noord-Macedonië heeft maatregelen genomen om het risico te verminderen en roept mensen op om extra voorzichtig te zijn tijdens deze periode.

Ben je nog op zoek naar een vakantiebestemming voor deze zomer? Volgens Petra Kok van reisorganisatie TUI hoeft deze slang geen reden te zijn om Noord-Macedonië te vermijden. “Gelukkig gebeurt dit praktisch nooit”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Ik wist niet eens dat er zandadders waren in Noord-Macedonië”, vervolgt Kok. “Er zijn natuurlijk wel dingen die mensen op vakantie kunnen overkomen. We hebben speciaal een afdeling die daar bovenop zit en mensen naar huis haalt. Maar ik heb hier niets over gehoord, dus ik ga ervanuit dat het geen gast van ons is.”

Lees ook:

Speurders naar verdwenen Nederlander op Samos geven het op

Door: Steve Oosterkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029

De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie…

Lees meer

Veel zzp’ers tasten nog in het duister nu handhaving op schijnzelfstandigheid nadert

Werkgevers en werknemers zijn nog niet massaal bezig hun contractvormen aan te passen, ondanks de naderende start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Volgens uitzendconcern Randstad…

Lees meer

Minister Bruins (NSC) wil maximale bestuurstermijn binnen de NPO: bestuurlijk verval voorkomen

Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is van plan om wettelijk te regelen dat bestuurders en leden van raden van toezicht bij de publieke…

Lees meer

Topvrouw Uniper: kabinet saboteert eigen verduurzamingsplannen

Als de overheid niet snel aan de slag gaat met het waterstofnetwerk, kunnen verduurzamingsplannen de prullenbak in. Daarvoor waarschuwt topvrouw van Uniper Benelux Dyonne Rietveld…

Lees meer