Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Verzoek om arrestatiebevel Netanyahu van ICC-aanklager ‘een schandalige gelijkstelling’, vindt Israël

Peter Visser

Het arrestatiebevel waar om de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC), Karim Khan, maandag heeft gevraagd tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en defensieminister Yoav Gallant is "zeer opmerkelijk". Dat zegt directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke. Volgens hem is Israël woedend.

Netanyahu noemt het besluit van de aanklager om een arrestatiebevel tegen hem en Gallant te vragen "absurd" en een vorm van "nieuw antisemitisme", zo schrijft de Israëlische krant Haaretz. Volgens Netanyahu is het verzoek niet alleen tegen hem en zijn defensieminister gericht, maar "tegen de gehele staat Israël".

Naast het arrestatiebevel tegen Netanyahu en Gallant, heeft de aanklager ook gevraagd om een arrestatiebevel tegen drie kopstukken van terreurorganisatie Hamas. Netanyahu wijst "de gelijkstelling door de aanklagers tussen democratisch Israël en de massamoordenaars van Hamas" af, "met walging".

Khan stelt op basis van verzameld bewijsmateriaal "gegronde redenen" te hebben om te geloven dat Netanyahu en Gallant zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, net als de Hamasleiders.

'Schandalige gelijkstelling'

"Israël zegt: dit is een schandalige gelijkstelling tussen de dader, de beul, dan hebben ze het over Hamas, en het slachtoffer, namelijk Israël zelf", vertelt Ten Broeke in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Netanyahu en Gallant worden in één adem genoemd met leiders van Hamas."

Het arrestatiebevel tegen de Hamaskopstukken vindt Ten Broeke 'zeer terecht'. "Zij hebben hun eigen misdaden gefilmd, dus daar hoeven we niet zo heel lang bij stil te staan". Maar een arrestatiebevel namens de aanklager tegen leiders van een democratische natie is "redelijk uitzonderlijk".

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

"In eerste plaats gaat het om civiele leiders", zegt Ten Broeke over Netanyahu en zijn defensieminister. "Het gaat om een democratie. Heel vaak is het zo dat het ICC eerst even een democratie de kans geeft om zelf die rechtspraak te laten doen." Bovendien neemt de druk van de internationale gemeenschap op Israël toe, zegt hij.

"Het oorlogskabinet van Netanyahu dreigde een beetje te splijten. Leden vonden dat Netanyahu tot een oplossing moest komen over wat hierna en hadden kritiek dat hij daar nog geen plan voor had. Door dit mogelijke arrestatiebevel zijn de rijen weer gesloten. Het helpt Gaza niet en het is opmerkelijk dat twee civiele leiders van een democratie in het Midden-Oosten nu op dit lijstje komen te staan."

Steunt Nederland arrestatiebevel?

Eerder vroeg het Strafhof in Den Haag om arrestatiebevelen tegen onder meer voormalig president van Soedan Omar al-Bashir, vanwege genocide in het conflict in de West-Soedanese regio Darfur, de Libische dictator Muammar Kadhafi en de Russische leider Vladimir Poetin, na de inval in Oekraïne. De vraag is of landen die het ICC steunen gehoor zouden geven aan de oproep om Netanyahu te arresteren.

Als het arrestatiebevel tegen Netanyahu wordt toegekend, betekent dit technisch gezien dat de 124 lidstaten van het ICC verplicht zijn om Netanyahu te arresteren als hij daarheen reist. "De ICC heeft geen eigen politiedienst, dus ze zijn afhankelijk van de lidstaten. Ook Nederland is zo'n lidstaat. Het is daarom belangrijk wat Nederland vindt van het arrestatiebevel tegen Netanyahu."

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.

Ten Broeke vraagt zich af of Den Haag het arrestatiebevel steunt. "Nederland, Amerika en eigenlijk alle Westerse landen proberen duidelijk te maken dat de Israëli's bezig zijn met heilloze politiek in Gaza. Maar de Amerikanen, die geen lid zijn, omdat ze net als Israël zelf het Het Statuut van Rome niet willen ondertekenen, zijn tegen zo'n bevel. Ook de premier van Groot-Brittannië heeft al gezegd: dit is niet bevorderlijk."

'Hongersnood als oorlogsmethode'

Volgens Khan zijn Netanyahu en Gallant verantwoordelijk voor de uithongering van burgers, het opzettelijk richten van aanvallen op de burgerbevolking en het opzettelijk doden van mensen. Volgens Khan was er een plan "om hongersnood als oorlogsmethode en andere gewelddaden tegen de burgerbevolking van Gaza te gebruiken" om Hamas uit te schakelen, de gijzelaars terug te krijgen en om burgerbevolking van Gaza "collectief te straffen".

De aanvragen voor de arrestatiebevelen tegen Hamas richten zich op de leider Yahya Sinwar, de militaire opperbevelhebber Mohammed Diab Ibrahim al Masri en het hoofd van het politieke bureau Ismail Haniyeh. Volgens Khan hebben zij zich onder meer schuldig gemaakt aan uitroeiing, moord, verkrachting, ontvoering en marteling als oorlogsmisdaden en als misdaden tegen de menselijkheid. Khan spreekt over een "wijdverbreide en systematische aanval op de burgerbevolking van Israël door Hamas en andere groeperingen".

Overigens is het niet zo dat Netanyahu nu al gearresteerd kan worden op basis van het verzoek van het ICC. "Er moeten eerst andere rechters naar kijken om dit te bevestigen", zegt Ten Broeke.

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau