Aanwijzen van ministers kan volgende ingewikkelde puzzel worden: wie o wie wordt bewindspersoon?
Nu het hoofdlijnenakkoord zwart op wit staat, moeten de formerende partijen ministers aanwijzen. Genoeg namen zingen rond, maar wie o wie krijgt de ministerspost toegewezen?
Een van de namen die vallen, is die van Eelco Heinen (VVD). "Hij is een voortreffelijk expert op het gebied van financiën", zegt oud-informateur Uri Rosenthal in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Heinen "maakt een hele goeie kans" om minister van Financiën te worden, denkt Rosenthal. "Dat is volstrekt duidelijk." Al helemaal als PVV-leider Geert Wilders de premier levert. "Dan doet VVD zonder meer een claim op financiën."
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Rosenthal was in kabinet Rutte I minister van Buitenlandse Zaken. Voor die post "zie ik potentiële figuren", zegt hij. "Bij Pieter Omtzigt zit een voortreffelijk oud-diplomaat: Caspar Veldkamp. Hij kan een kandidaat zijn voor Buitenlandse Zaken."
Minister-president
Uiteraard moet ook de positie van minister-president gevuld worden. Ronald Plasterk lijkt de voornaamste kandidaat, maar NSC-leider Pieter Omtzigt blokkeert tot dusverre zijn aanstelling. Tijdens eerdere formatiegesprekken, botsten Plasterk - toen in zijn hoedanigheid als informateur - en Omtzigt.
Inmiddels heeft Plasterk in een open brief in De Telegraaf zijn excuses aangeboden aan Omtzigt. "Ik neem aan dat het vooraf is afgestemd met Omtzigt", reageert Rosenthal.
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.
Mocht Plasterk het dus toch worden, "dan hebben we iemand die dat aan moet kunnen", denkt Rosenthal. Zo fungeerde Plasterk eerder als minister van Onderwijs en als minister van Binnenlandse Zaken. Daarnaast was hij ook een aantal jaar woordvoerder Financiën voor de PvdA. En ook in het buitenland "kunnen wij met Plasterk zeker aan komen zetten", acht de voormalig bewindsman. "Hij heeft allure en kent zijn talen. Ik heb daar geen problemen mee."
Verloop 'wezenlijk anders'
Rosenthal vertelt dat de weg naar een regeerakkoord "wezenlijk anders" is in vergelijking met voorheen. "Omdat de aankomende bewindspersonen een hele andere positie hebben dan voorheen. Zij moeten aan de bak."
Het verschil is dat nadat de bewindspersonen zijn beëdigd en zij de traditionele foto op het bordes achter de rug hebben, zij moeten beginnen met het schrijven van het regeerakkoord op basis van het hoofdlijnenakkoord. Tot voor kort was het de beëdiging, de foto op het bordes en beginnen maar. "Daardoor gaat het nu veel langer duren", vreest Rosenthal.
Er is nog een ander verschil. "Een nieuw iets", zegt Rosenthal. Hoorzittingen van nog niet beëdigde bewindspersonen in de Tweede Kamer. "Ze gaan allemaal door de molen."