Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Aedes-voorzitter na hoofdlijnenakkoord: ‘Noodzaak wooncrisis wordt eindelijk erkend’

Rick Hartkamp

Voorzitter van woningcorporatievereniging Aedes Martin van Rijn is verheugd dat het beoogde kabinet 100.000 woningen per jaar wil bouwen. "Het sluit aan bij de ambities die er al waren", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Met de plannen die in het hoofdlijnenakkoord staan wordt erkend dat de aanpak van de wooncrisis noodzakelijk is, aldus de voorzitter. "Dat is een goede zaak."

Het plan om jaarlijks 100.000 woningen te bouwen lag al op de plank, maar kwam onder demissionair woonminister Hugo de Jonge nooit fatsoenlijk van de grond. "Daarom hebben we samen met allerlei partijen uit de woon- en bouwbranche gezegd: pak de procedures aan en zorg ervoor dat er meer grond ter beschikking komt", zegt Van Rijn.

Woontop georganiseerd

In het akkoord, dat door de vier formerende partijen PVV, NSC, VVD en BBB in de nacht van woensdag op donderdag werd overhandigd aan Kamervoorzitter Martin Bosma, staat dat er "zo snel mogelijk" een woontop wordt georganiseerd voor alle betrokken instanties. Zij moeten samen "afdwingbare afspraken maken om woningbouw structureel te verhogen".

De Aedes-voorzitter hoopt dat de partijen op deze manier de punten die ze destijds hebben bepaald nogmaals aan de kaak kunnen stellen. "Ook al zijn er nog een aantal dingen onduidelijk, er wordt prioriteit aan gegeven. Het zijn positieve signalen." Al is er voor het bouwen van woningen veel meer nodig dan een woontop, erkent Van Rijn.

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Kwetsbare wijken

De Aedes-voorzitter oppert daarnaast voor meer aandacht voor kwetsbare wijken. "Dat gebeurt nu te weinig en daar moet echt wat aan gedaan worden. We hopen op deze top daar wat aan bij te dragen."

"In een woontop kan je niet wonen", benadrukt hoofdredacteur van De Telegraaf Kamran Ullah, te gast in de studio van Goedemorgen Nederland. "Uiteindelijk moeten er wel woningen gebouwd worden."

Dat het bouwen niet naar behoren is gegaan, heeft volgens Ullah met de stikstofproblematiek te maken. "Daardoor was er moeite met vergunningen. Alles moest verduurzaamd en vergroend worden." Daar wordt nu flexibiliteit ingebouwd, wat Ullah een klein beetje optimistisch maakt. "Maar het blijft eerst zien en dan geloven."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau