Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Werkende ouders in de knel: ‘De politiek laat het volledig liggen’

Werkende ouders kunnen maar moeizaam de eindjes aan elkaar knopen. Vooral de voorzieningen spelen niet goed in op hun wensen. Dat blijkt uit een rapport van Stichting voor Werkende Ouders.

Stichting voor Werkende Ouders deed samen met Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang en magazine WIJ onderzoek naar de staat van het gezin in 2024. Daarbij zijn ruim drieduizend ouders ondervraagd.

Ouders in de knel

Gezinsvriendelijkheid krijgt van de ouders een rapportcijfer 7,1. In vergelijking met een jaar eerder is dat een vooruitgang. Toen gaven ouders gezinsvriendelijkheid een 6,6. Solidariteit richting gezinnen nam daarentegen af. Vorig jaar gaven ouders hier een 4,6 voor en dat daalde naar een 4,1. "Dan gaat er iets mis", concludeert Marjet Winsemius van Stichting voor Werkende Ouders in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Volgens Winsemius raken gezinnen, waar beide ouders werken, financieel in de knel. Bijvoorbeeld om de woon- of huurprijs te kunnen betalen. "Je moet werken, maar je wil ook tijd aan je gezin besteden. Daarin knelt het, omdat de voorzieningen niet goed aangepast zijn."

Voorzieningen sluiten niet aan bij wensen

Uit het rapport blijkt dat een meerderheid (52 procent) aangeeft dat de voorzieningen niet goed aansluiten bij de wensen. Winsemius zegt dat het ook te maken heeft met het kostwinnersmodel, dat gericht is op een gezinssituatie waarbij de vader werkt en de moeder thuis voor het kind zorgt. Dat terwijl 87 procent van de gezinnen tegenwoordig uit twee werkende ouders bestaat, blijkt uit het rapport.

Een voorziening die niet voldoet aan de wensen zijn schooltijden. "Half 9 gaat de school open, maar dan verwacht mijn werkgever mij ook op mijn werk. Ik kan niet altijd zomaar vrij krijgen", zegt Winsemius. Daarnaast vinden ouders kinderopvang te duur en complex. "Het stimuleert niet om meer te werken, terwijl de arbeidsmarkt dat hard nodig heeft."

Van de onderzochte ouders geeft 57 procent de voorzieningen om werk en zorg te kunnen combineren een onvoldoende.

Een ander zorgpunt van Winsemius is de verlofregeling. Ouders krijgen dan 70 procent vergoed. "Dat is vaak de vader. Veel zeggen dat zij, in de periode dat ze nog jong zijn, die 30 procent niet kunnen missen." De vader blijft dan fulltime werken. "Daardoor blijft de rolverdeling tussen man en vrouw bestaan."

'Politiek laat het volledig liggen'

Volgens Winsemius laat de politiek het op dit onderwerp "volledig" liggen. 67 procent van de respondenten sluit zich daarbij aan. "De laatste gezinsnota is uit 2008. Het gezin wordt gezien als iets christelijks, maar het traditionele gezin bestaat al lang niet meer. We moeten hier meer aandacht voor hebben, ook vanuit de economie."

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze uitzending nu hier terug via NPO Start.

Stichting voor Werkende Ouders roept de politiek op hiernaar te kijken. Een goede verlofregeling, het dichten van de loonkloof, een gezinspas en een regeling waarbij school en opvang nauw samenwerken wordt onder meer aanbevolen. Het is volgens Winsemius ook belangrijk om dit te regelen om vergrijzing het hoofd te bieden. "We moeten gezinnen ondersteunen met de juiste voorzieningen."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'
1:37

Fidan Ekiz wil actie tegen vrouwenbesnijdenis: 'Oorverdovend stil'

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'
1:46

'Rusland investeert 35 procent in de defensie-industrie'

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'
1:28

'De voordelen voor sekswerkers in loondienst zijn gigantisch'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau