Met dit gebaar verklaren motorrijders je niet voor gek, ze geven juist een compliment
Motorrijders die op hun helm tikken, doen dat niet om je voor gek te verklaren. Ze willen je juist waarschuwen of een compliment geven. Het is een van de gebaren die nog weleens verkeerd wordt geïnterpreteerd door automobilisten, zegt Arjan Everink, hoofd verkeer van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV).
Nu de zon weer is gaan schijnen, neemt het aantal motorrijders op de weg toe. “Ik hoop voor het seizoen dat er heel veel mooie dagen komen”, zegt Everink in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Maar wie voor zijn plezier de weg opgaat, moet ook goed opletten. Om te communiceren met andere weggebruikers, gebruiken motorrijders allerlei signalen, die niet altijd worden begrepen.
Een van de meest voorkomende gebaren zijn twee vingers die in een V-vorm in de lucht worden gestoken tijdens het passeren van een andere motorrijder. Dat is niets meer dan een manier om te groeten, zegt Everink. “Vroeger had je ridders te paard, die een harnas droegen. Met zo’n grote helm op, kon je niet zien of het Piet, Klaas of Henk was. Vandaar dat iedereen elkaar begon te begroeten, als blik van herkenning. Zo doen we dat als motorrijders ook.”
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.
Er is een hele reeks aan gebaren die motorrijders gebruiken, zegt hij. “Zo kennen we het gebaar ‘ik moet tanken’.” De motorrijder maakt dan van zijn hand een vuist die hij meerdere keren van links naar rechts beweegt. “We hebben ook een gebaar voor koffiepauze.” De motorrijder brengt dan duim en wijsvinger naar de mond en weer omlaag, het internationale symbool voor kopje koffie.
Belangrijke gebaren
Er zijn ook gebaren die niet alleen worden gebruikt om naar elkaar te seinen, maar ook naar automobilisten en die de veiligheid op de weg moeten bevorderen. Zo betekent een linkerhand die in de lucht wordt gehouden ‘volg mij’. Een motorrijder die wil zeggen dat iemand moet versnellen, houdt zijn arm naast de motor gestrekt in de lengte van zijn lichaam en beweegt hem een paar keer naar achteren en naar voren.
Moet iemand vertragen, dan strekt de motorrijder zijn arm juist weg van het lichaam om die vervolgens omlaag en weer omhoog te bewegen. Als een motorrijder wil vertellen ‘let op, gevaar!’, dan wijst hij met linker wijsvinger naar het asfalt, terwijl de voet van het rechterbeen ook naar de weg wijst.
Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
Als iemand vergeten is om zijn knipperlicht te gebruiken, brengt de motorrijder zijn duim naar zijn andere vingers, die samen worden gehouden terwijl ze naar voren wijzen. Als een motorrijder iemand wil bedanken die rechts van hem rijdt, dan steekt hij zijn rechter been een beetje uit. “Dat kun je interpreteren als een schoppende beweging, maar dat is absoluut niet zo. Er wordt echt bedoeld: bedankt dat je ruimte voor mij hebt gemaakt”, zegt Everink.
‘Pas op, politie!’
Soms worden er ook gebaren gemaakt door automobilisten naar motorrijders. “Dat is vooral deze”, zegt Everink, terwijl hij zijn hand een paar keer zachtjes op de bovenkant van zijn hoofd slaat. “Dat betekent: let op, er is politie in de buurt. De hand op het hoofd slaat op de politiepet.”
Lees ook:
OVV: onvoldoende aandacht voor veiligheid bij werk aan spoor
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?
- Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
- Mark van den Anker van wepublic
- Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland
Luister de podcast via je favoriete podcast-app!
De verkoop van nieuwe bestelbusjes in Nederland is fors toegenomen, terwijl elektrische varianten minder gewild zijn. In de eerste negen maanden van het jaar zijn bijna…
Lees meerDe NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…
Lees meerNS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…
Lees meerTijdenlang werden ze verafschuwd, maar de laatste jaren lopen jongeren letterlijk weg met Crocs. De plastic klompen in felle kleuren zijn echter een doorn in…
Lees meerHet razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…
Lees meerDe wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…
Lees meerDe Tweede Kamer is sinds vrijdag met herfstreces, maar volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen wordt er nog steeds gewerkt. “Er zijn zelfs…
Lees meerDe nieuwe Quote 500 staat vol records. Zo bedraagt het gemiddeld vermogen van de rijke Nederlanders op de lijst voor het eerst meer dan een…
Lees meerChina produceert in rap tempo spotgoedkope elektrische auto’s. Ideaal, zou je denken, maar de Europese auto-industrie dreigt weggevaagd te worden én het is nog maar…
Lees meerMark Rutte heeft zijn eerste vier weken als secretaris-generaal van de NAVO achter de rug. Volgens politiek verslaggever van WNL Tessa van Viegen maakt de…
Lees meerIn hoeverre mag je iemand ontslaan vanwege te dik zijn? Een buschauffeur die niet meer achter het stuur past of iemand bij de kinderopvang die…
Lees meerHet is bezopen dat asiel en migratie de basis van het kabinet vormen. Dat zegt voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs. ”Terwijl er zoveel…
Lees meerVolgens het kabinet is er sprake van een asielcrisis, maar het aantal asielaanvragen in Nederland is afgelopen zomer gedaald. Is dit goed of slecht nieuws…
Lees meerNiet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…
Lees meerDe horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…
Lees meer