Ziekmakende blauwalg duikt in heel Nederland weer op: ‘Kijk goed waar je gaat zwemmen’
Nu de zon na maanden regenval eindelijk schijnt zoeken we massaal verkoeling in het water, maar waterschappen door het hele land waarschuwen nu al om bepaalde plassen en meren te mijden. De blauwalg heeft namelijk geprofiteerd van de zachte winter.
De blauwalgbacterie vormt in opwarmend water een blauwgroene laag. In die laag ontstaan giftige stoffen, waar mensen en dieren erg ziek van kunnen worden. Milde klachten zijn huid- en oogirritaties, maar leverschade, ademhalingsproblemen en zelfs verlammingsverschijnselen komen ook voor.
Blauwalg zit van nature in waterbodems. Overlast ontstaat als de alg gaat bloeien en een drijflaag vormt. Door klimaatverandering komen blauwalglagen steeds vaker voor. Regenbuien zorgen ervoor dat er veel voedingsstoffen zoals dierenpoep in open water spoelen en het water warmt sneller op door hogere temperaturen.
Het probleem speelt in heel Europa volgens de waterbeheerders en de Wageningen Universiteit, die ook al meer dan eens onderzoek naar het blauwalgprobleem heeft gedaan.
Troebel
Waterschappen geven waarschuwingen voor officiële zwemgebieden. Wie een duik wil nemen in een officieus zwemwater, moet waakzaam zijn, zegt onderzoeker Els Faassen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. ''Kijk goed naar het water. Als je rustig loopt en je voeten nog ziet, geen troebel, geen vlokjes, geen drijvende dingen, zit je wel snor.''