Veel te weinig handen om Nederland in 2050 van het gas af te krijgen
Nederland heeft als doel gesteld om in 2050 volledig gasloos te zijn. Alle huizen, bedrijven en kantoorpanden moeten dan op een andere manier aan hun energie komen. Maar het lijkt steeds onwaarschijnlijker dat dit gehaald gaat worden, meldt De Telegraaf.
Uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) blijkt dat de komende 25 jaar zeker honderdduizend handen extra nodig zijn om Nederland te verduurzamen. En die handen zijn er simpelweg niet, blijkt uit het onderzoek. Daarnaast kost de omschakeling ook een behoorlijke zak met geld. Er is 375 miljard euro nodig en niet eens de helft wordt hiervan terugverdiend.
Ontvang je al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!
"Maar wij moeten onder ogen zien dat wij het doen voor het klimaat, want puur economisch is het voor een groot deel eigenlijk kapitaalvernietiging om ons huidige energiesysteem af te breken en iets nieuws op te bouwen. De rekening gaat de komende jaren verder omhoog", aldus de directeur van de EIB, Taco van Hoek, in de krant.
En dat betekent dat er op andere vlakken dingen 'gelaten moeten worden', maar de vraag is of een nieuw kabinet dat wel ziet zitten. Er zal dan bijvoorbeeld minder geld naar onderwijs en armoedebestrijding kunnen gaan.
Azië
Maar het klimaatprobleem moet wereldwijd worden aangepakt, vindt het instituut. "Als Nederland verduurzaamd, is dat een druppel op een gloeiende plaat. In Azie ligt momenteel vooral het probleem wat betreft uitstoot", zegt het instituut. Vooral daar zouden de komende jaren dus stappen moeten worden gemaakt zodat er minder broeikasgassen de lucht in worden gepompt.