main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 mei 2024 — 10:13

Is Jacco Vonhof de gedroomde premier van Wilders? ‘Hij is geen uitgesproken VVD’er’

Wie krijgt de sleutels van het Torentje in handen? De geruchtenmolen draait op volle toeren, vertelt politiek commentator van het AD Hans van Soest in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Eén van de namen die valt, is die van voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof. “Het mag van zijn vrouw.”

De onderhandelende partijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben tot en met woensdag om met een duidelijk plan te komen over een nieuw te vormen kabinet. Dan zullen informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol hun eindverslag naar de Tweede Kamer sturen. Een van de belangrijke vragen is: wie wordt de nieuwe premier als de partijleiders hun zetel in de Kamer innemen?

De toekomstige premier krijgt het niet gemakkelijk, denkt Van Soest. “Je wordt straks premier van een kabinet waarvan de vier architecten in de Tweede Kamer voortdurend over je schouder meekijken. Dat is natuurlijk niet prettig.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk de aflevering hier terug op NPO Start.

Jacco Vonhof

Volgens Van Soest is Jacco Vonhof een naam die rondzingt aan de formatietafel. “Die kreeg twee weken geleden bij BNR de vraag of hij het wilde worden. Daar draaide hij wat omheen.”

Vonhof is volgens de politiek commentator een beetje kleurloos. “Hij is niet een heel uitgesproken VVD’er. Hij zou, als je de man een beetje kent, net zo goed een CDA’er of een PvdA’er kunnen zijn. Hij is in staat om bruggen te bouwen, kent de procedures in Den Haag en weet hoe de hazen lopen.”

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Het feit dat er nog geen naam is gelekt, geeft overigens goede hoop over de staat van de formatie, zegt Van Soest. “Dat zegt misschien wel dat het wat beter gaat met het vertrouwen tussen de vier partijen. Als er niet wordt gelekt, gaat het over het algemeen goed met de onderhandelingen.”

‘Niet geloofwaardig naar de kiezer’

Er klinkt ook kritiek op de keuze om iemand buiten de Haagse politieke arena tot premier te benoemen. “Ik weet dat we in Nederland de premier niet kiezen, maar het is wel raar. De laatste was dat in 1959, met Jan de Quay. Die was commissaris van de Koningin in Brabant”, vertelt Van Soest. “Toen kwamen ze er ook niet uit wie premier moest worden en werd hij naar Den Haag gehaald. Mensen vonden dat toen ook al niet kunnen.”

“Het is in elk geval niet geloofwaardig naar de kiezer”, vindt de politiek commentator. “Dat vond Wilders zelf ook. In de verkiezingscampagne vond hij dat de kiezer het recht had om te weten wie de premierskandidaten waren.”

Lees ook:

Frans Timmermans hoeft niet per se premier te worden: ‘Bereid om te kijken naar een alternatief’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Huurwet Hugo de Jonge 'rijdt het bouwen van meer woningen volledig in de wielen'

Van het verbod op tabak in de supermarkt tot de nieuwe huurwet die Hugo de Jonge op de valreep nog door de Eerste Kamer wist te loodsen: op 1 juli gaan er verschillende nieuwe wetten en wetswijzigingen in. Wat betekenen die wetten voor de economie? Martijn de Greve bespreekt het met: 

  • Econoom Jasper van Dijk van het Instituut voor Publieke Economie;
  • Jean Dohmen, journalist bij het FD;
  • En projectontwikkelaar en ondernemer Maarten de Gruyter.

Luister hier de podcast!

Podcast: Eva verdedigt zich met sleutelbos: 'Hij greep mij vast'

Hoe ver mag je gaan om jezelf te verdedigen? Welke spullen mag je meenemen om jezelf te kunnen verweren?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met officier van justitie Hella van der Most en Thalissa Leakat, zij verkoopt zelfverdedigingsmiddelen. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom weet inmiddels hoe het voelt om pepperspray in haar ogen te krijgen en spreekt met Eva die zichzelf moest verdedigen.

Luister hier de podcast!

Inflatie Nederland stijgt naar 3,2 procent in juni

De inflatie in Nederland is in juni gestegen naar 3,2 procent op jaarbasis. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een snelle…

Lees meer

Eva heeft nog steeds een trauma nadat man haar belaagde: ‘Hij greep mij zo in mijn kruis’

Straatintimidatie, nagefloten worden, sissen of ongevraagd betast worden. Veel vrouwen maken een dergelijk incident mee en houden daar vaak een trauma aan over. Zo ook…

Lees meer

Huurwet van Hugo de Jonge ‘rijdt meer woningen bouwen volledig in de wielen’

Hugo de Jonge (CDA) wist in zijn laatste dagen als demissionair minister voor Volkshuisvesting een wet erdoorheen te krijgen die de huren moet reguleren. Projectontwikkelaar…

Lees meer

Nieuwe kabinet wacht flinke kluif op terugdringen arbeidsmigratie

De ministers en staatssecretarissen van kabinet Schoof I moeten het beleid dat is opgesteld in het hoofdlijnenakkoord verder vormgeven. De bewindslieden krijgen het volgens FD-journalist…

Lees meer

Hoger onderwijs vreest achteruitgang, uitval en meer ongelijkheid

Universiteiten en hogescholen zijn bang dat meer studenten hun opleiding niet afmaken als het nieuwe kabinet fors bezuinigt op hoger onderwijs en onderzoek en een…

Lees meer

Amerikaans Hooggerechtshof neemt geen definitief besluit over onschendbaarheid Trump

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft geen definitief besluit genomen in de onschendbaarheidszaak van oud-president Donald Trump. De zaak wordt teruggestuurd naar een lagere rechtbank. Volgens het…

Lees meer